Pronóstico de Tutiempo.net

Joves d'ESO aniran a la UAB per viure de ple les matemàtiques

La iniciativa es fa en el marc del programa socioeducatiu UniX, de la Fundació Autònoma Solidària (FAS), que ha consistit en què al llarg del curs 64 joves d'ESO dels cinc instituts públics de Rubí han gaudit dels tallers que s’han fet en horari extraescolar dues vegades a la setmana.
20 voluntaris i voluntàries, estudiants de la UAB -la majoria de graus de l'àmbit de les ciències, enginyeria i ciències de l'educació-, han acompanyat aquests joves de 1r i 2n d'ESO que mostren mancances en competència matemàtica. Els voluntaris han treballat al llarg del curs per a millorar la competència dels joves en l'aprenentatge en matemàtiques, a través de jocs i resolució de problemes reals, i fer-los sentir motivats per aprendre matemàtiques.
La relació d'igual a igual que s'estableix entre els joves universitaris i els adolescents ha facilitat l'aprenentatge. A més, els voluntaris i voluntàries s'han convertit en un referent proper en qui poden projectar-se; fet que n'afavorit l'autoestima i l'autonomia personal.
La competència matemàtica és una de les vuit competències bàsiques que tot l'alumnat ha d'assolir durant l'escolarització. Segons les últimes proves de competències bàsiques del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, les matemàtiques i la llengua anglesa són les dues assignatures on el rendiment de l'alumnat és més baix. En concret, en els resultats de les proves, del curs passat, a estudiants de 4t d’ESO de Rubí un 33% no van superar la prova de competència matemàtica.

JOVES DE L'ESO AL CAMPUS DE LA UAB
La jornada de visita al campus de la UAB, el proper 7 de maig, els permetrà tenir una "experiència matemàtica" donat que s'hi han programat diferents activitats relacionades amb aquesta ciència: 

-Geocaching (9.15 h.-10.15h): Resolució cooperativa d’un problema matemàtic en context real. L'alumnat haurà de resoldre diferents problemes relacionats amb la Universitat, i cada solució serà una coordenada del Campus. Mitjançant un GPS, hauran de localitzar aquesta coordenada i trobar la pista amagada que els portarà a la següent activitat. Es treballen diferents competències en un context real i pràctic.

 -Visita guiada a l’exposició “Experiències Matemàtiques” (10.15h-11.30h): Situada a l’Hemeroteca General de la UAB. L’exposició -organitzada pel Museu de Matemàtiques de Catalunya i dinamitzada per estudiants del Màster de Formació del Professorat de matemàtiques de la UAB-, pretén oferir una visió diferent i motivadora d’aquesta ciència. Està formada per materials que es poden manipular i lúdics que representen petits reptes o mostren aspectes poc habituals i sorprenents de la matemàtica i de les seves aplicacions.

-Activitat d’aprendre a aprendre (11.45 h.-13.15 h.): Dinàmica cooperativa on els i les participants hauran de reflexionar i fer ús de diferents habilitats i estratègies per tal d’oferir una solució argumentada i consensuada.

-Dinar conjunt (14.15h-15.15 h.) i activitat lúdica i finalització de Geocaching (15.15 h.-16.15h.)
PROGRAMA UNIX, QUE UNEIX UNIVERSITARIS, MATEMÀTIQUES I JOVES 
El programa "Unix" , que desenvolupa la FAS de la UAB, fa confluir els elements que formen el programa: els estudiants universitaris (actors fonamentals per desenvolupar l'activitat), l'excel·lència en les matemàtiques i millorar aquesta competència, i l'especialitat i autenticitat expressada amb el concepte "únics" ("UniX" ).
Aquest programa rep el suport de l'Ajuntament de Rubí i dels Serveis Territorials del Vallès Occidental del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
La Fundació Autònoma Solidària (FAS) desenvolupa altres programes socioeducatius, com són el programa CROMA o el programa Campus Ítaca.