Pronóstico de Tutiempo.net

L'exposició K.L. Reich. La veu de l’infern nazi a Cerdanyola

A partir d'avui dimarts 26 de maig, a la Biblioteca Central de Cerdanyola es podrà veure K.L. Reich: la veu de l’infern nazi, una exposició que dóna a conèixer la novel·la de l’escriptor Joaquim Amat-Piniella sobre la deportació dels republicans als camps nazis.
L'exposició ret homenatge a l'escriptor recordant el centenari del seu naixement, celebrat l’any passat, així com el cinquantè aniversari de la publicació, el 1963 per primera vegada, de la seva novel·la autobiogràfica que duia el mateix títol que porta ara l’exposició. Aquesta mostra ha estat produïda de manera conjunta per l’Ajuntament de Manresa i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes i pretén contribuir a promoure l’interès per la lectura a l’entorn de l’obra més representativa de l’autor manresà.
Escriptor i intel·lectual, als anys ‘30 del segle passat Amat-Piniella va escriure nombrosos articles sobre cultura, política i actualitat internacional. Home avançat a la seva època, va connectar amb l’avantguardisme i amb els corrents culturals més innovadors. Compromès amb la República i amb el país, va ser militant d’Esquerra Republicana de Catalunya i secretari de l’alcalde de Manresa. Va ser empresonat pels Fets del 6 d’octubre de 1934 i més tard, en la Guerra Civil, va participar com a voluntari. El 1939 es va exiliar. Empresonat per l’exèrcit alemany, el gener del 1941 va ser deportat al camp de Mathausen, on va estar quatre anys i mig. Un cop alliberat, va escriure la seva millor obra, en què narra de manera novel·lada l’experiència als camps d'extermini i que constitueix un testimoni escruixidor de les atrocitats del règim nazi. K.L. Reich ha estat considerada un clàssic de la literatura concentracionària, al mateix nivell que l’obra de Primo Levi,  Imre Kertész o Jorge Semprún.

Activitats complementàries
Com ja és habitual, l’exposició es complementa amb una mostra de literatura concentracionària i amb una conferència sobre Amat-Piniella que està previst fer el dia 11 de juny a les 18.30h a la sala Enric Granados de la Biblioteca i que serà impartida per l’historiador manresà Joaquim Aloy, comissari de l’exposició i autor de la web d’A mat-Piniella.