Pronóstico de Tutiempo.net

Cerdanyola punt de trobada d'associacions de víctimes de l'amiant procedents de tota Europa

Els propers dies 9, 10 i 11 de juny, associacions de víctimes de l'amiant procedents de França, Itàlia, Catalunya i el conjunt de l'Estat espanyol celebraran una trobada a Barcelona i Cerdanyola, la localitat més castigada per l'asbest a Espanya.

A la reunió internacional es posarà en comú quina és la realitat i les reivindicacions de les persones que han estat víctimes d'aquest material prohibit a la Unió Europea des de l'any 2000 i a Espanya des de 2002.
Segons les autoritats comunitàries, l'amiant serà responsable de més de mig milió de morts a tota la UE abans de l'any 2030.
Europa ha estat el principal focus de consum d'amiant a tot el món abans que la UE decidís prohibir l'any 2000 la importació, comercialització i utilització d'un material que durant dècades ha estat abastament emprat en la construcció d'habitatges i la fabricació de tot tipus de béns industrials i de consum. Només a l'Estat espanyol -on la prohibició es va fer efectiva l'any 2002 com a conseqüència d'una moratòria sol·licitada per l'executiu- es té constància de la utilització al llarg del temps de més de 2.5 milions de tones mètriques d'asbest. La popularitat a Espanya de l'amiant queda provat si pensem que el terme “uralita” referint-se a les cobertes fabricades amb aquest material i batejades en honor a l'empresa Uralita S.A., principal importador i fabricant d'amiant a l'Estat, ha quedat plenament incorporat al nostre llenguatge.
 
Fibres mortals
Gairebé tres milions de tones d'amiant importades i consumides a un ritme creixent seguint l'impuls del sector de la construcció i la indústria. Una sola fibra, fins i tot microscòpica, es capaç, però, de provocar malalties mortals com l'asbestosi, el mesioteloma pleural o diverses formes de càncer, incloent-hi càncer de pulmó i pleura. I quantes fibres microscòpiques i tenen cabuda en més de dos milions i mig de tones d'amiant?
Fonts sanitàries afirmen que entre 1975 i 2010 van morir a Espanya més de 6000 persones com a conseqüència directa de l'exposició a l'amiant, la immensa majoria extreballadors de fàbriques com Uralita (Cerdanyola) o Rocalla (Castelldefels) on ha quedat reiteradament provat en nombroses sentències judicials que es van incomplir durant dècades les més elementals mesures de prevenció i protecció de la salut. Aquest funest llistat, però, no només inclou extreballadors. També familiars que convivien amb els empleats han estat víctimes de l'amiant utilitzat en aquestes fàbriques en ser exposats a les fibres d'asbest que impregnava la roba de treball dels seus parents i, fins i tot, veïns i veïnes sense cap relació laboral. A Cerdanyola, per exemple, hi ha una correlació directa i evident entre la direcció habitual dels vents a la localitat i els barris que presenten major o menor afectació de malalties derivades de l'amiant entre els seus habitants.
Segons diverses estimacions, la xifra de 6000 persones mortes es queda molt curta degut al desinterès de l'administració per reconèixer l'amiant en l'origen de determinades patologies (càncer de laringe, ovaris o de pulmó, per exemple) que poden ser causades per l'asbest però que també poden tenir altres orígens.

Doblement víctimes
Les persones que han perdut la salut i, malauradament, també la vida a causa de l'amiant són doblement víctimes de l'asbest. D'una banda, perquè les seves dolences -i les dels seus familiars i veïns- es podrien haver evitat respectant la legislació vigent en matèria de seguretat laboral. De l'altra, per la manca de reconeixement que pateixen per part del Sistema Nacional de Seguretat Social. Una dada significativa: menys del 7% dels casos de mesioteloma pleural diagnosticats entre 2007 i 2011 han estat reconeguts com a malalties d'origen professional per la Seguretat Social, malgrat és provat que l'amiant és la causa de la immensa majoria de casos de mesioteloma. Pel que fa al càncer de pulmó, s'estima que només el 2% de tots els casos originats en una exposició laboral a l'amiant són diagnosticats com a malalties professionals. Una vergonyosa taxa d'infra-registre i diagnòstic que obliga les persones afectades a emprendre dures batalles legals contra empreses com la Uralita per veure reconeguts els seus drets i accedir a les prestacions que els corresponen, més elevades que si la malaltia és d'origen comú. Batalles que, sortosament, de forma aclaparadorament majoritària donen la raó a les víctimes en les seves justes reivindicacions.
 
Posar en comú les experiències
Les víctimes i les associacions que les representen tindran a Cerdanyola la setmana vinent un punt de trobada per debatre experiències i conèixer de primera mà quina és la situació que es viu als diferents territoris d'on provenen, incloent-hi la situació judicial i de reconeixement sanitari a cada país. Assistiran, per exemple, representants de les més de 25.000 persones associades a França que han aconseguit que l'Estat veí crei un fons econòmic de compensació a les víctimes -reivindicació mai satisfeta a Espanya- o que existeixi un registre exhaustiu d'habitatges amb presència d'amiant. També participaran persones arribades de la localitat italiana de Casale Monferrato on, des de 1965, s'han registrat 1800 morts atribuïbles a l'exposició a l'amiant que es feia servir a la fàbrica que Eternit, un dels principals productors d'amiant a nivell mundial, tenia al municipi. La lluita popular d'aquest poble esdevingut símbol del drama de l'amiant, ha aconseguit en primera instància que es tanqués la fàbrica, que s'aprovés l'any 1992 la llei que prohibia l'amiant a tot el país i, posteriorment, una condemna de 16 anys de presó per als principals directius de l'empresa.
Tots ells podran, entre d'altres activitats, mantenir trobades i assistir a les conferències que impartiran el Dr. Tarrés i el Dr. Ferrer de Vall d'Hebrón, probablement dos dels principals especialistes europeus en malalties causades per l'amiant i coincidiran amb entitats com AVIDA i associacions d'afectats procedents de El Prat, Castelldefels o les que integren els jubilats de Macosa (actual Alstom) en una ciutat que, com és el cas de Cerdanyola i Ripollet, continua registrant a dia d'avui un nou cas de malaltia relacionada amb l'amiant a la setmana. Tot plegat per unir forces i prosseguir la lluita en defensa dels drets de les persones que arrosseguen i arrossegaran el dramàtic estigma de l'amiant.