Pronóstico de Tutiempo.net

El jutge investiga l'agressió de la Guàrdia Urbana de Barcelona a un veí de Ripollet que anava amb moto per la carretera de l'Arrabassada

El jove motorista veí de Ripollet agredit per un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona a la carretera de l'Arrabassada el passat 15 d'agost ha explicat avui al jutge que investiga els fets que el policia el va empènyer, li va donar puntades de peu a les cames i el va amenaçar amb el puny, a més d'amenaçar-lo de mort.
Quan va poder escapar, ha dit, el van seguir buscant per la zona, i ell es va haver d'amagar entre els matolls. A més, un cop a comissaria i ja amb els seus pares, un caporal i un sergent van minimitzar els fets, el van instar a no denunciar-los i li van oferir la possibilitat de reduir les multes que li havien posat. Els dos agents investigats, i suspesos de sou i feina, han negat gairebé tota la versió del noi, i només un d'ells ha admès que va donar una lleu empenta al jove.
Els fets van tenir lloc cap a dos quarts de sis de la tarda del dilluns 15 d'agost i la setmana següent l'Ajuntament va comunicar la suspensió dels agents després que la gossera municipal de l'Arrabassada enviés imatges de les càmeres de seguretat al consistori, cosa que va fer obrir un expedient disciplinari per una falta molt greu per part de la Unitat de Deontologia i Afers Interns (UDAI) del cos, que va portar el cas a la justícia. El Jutjat d'Instrucció 22 s'ha fet càrrec de l'assumpte, i aquest divendres ha interrogat la víctima i els dos policies de la unitat de trànsit, investigats per un delicte contra la integritat moral. L'agressió va passar a l'altura del quilòmetre 3,8, davant de la gossera municipal, després que uns minuts abans el conductor del ciclomotor, que al febrer va fer 18 anys, se saltés un control policial en una gasolinera i passés a uns 70 o 80 quilòmetres per hora ben a prop de l'agent investigat, que va intentar donar una puntada de peu a la moto, sense aconseguir-ho. Una càmera de seguretat de la gasolinera va captar parcialment els fets. El noi, veí de Ripollet, estava amb uns amics per la zona circulant amb la moto, que havia manipulat perquè corrés més. En conversa amb els periodistes ha explicat que la documentació del vehicle la tenia un amic seu que era al mirador del Tibidabo, i que feia dos mesos que tenia la moto i no volia pagar la multa o que li retiressin el carnet. Immediatament els dos agents el van perseguir amb les seves motos de gran cilindrada.
Poc després, a menys d'un quilòmetre, el noi es va desviar per una pista forestal que porta a la gossera. Allà el va trobar un dels agents, que, "de bones maneres", li va demanar la documentació i li va dir que es calmés, perquè el noi estava angoixat. Va seure en un banc proper i després a la moto. Aleshores va arribar l'altre agent, el que li havia donat l'alto a la gasolinera, que li va donar una puntada de peu a la moto i el va fer caure a terra dient-li que estava "boig" i que quasi els "mata" i preguntant-li què tenia "al cap". 
A partir d'aquí, les versions difereixen. Els agents diuen que no li van fer res més al noi, que va fugir. Segons els advocats defensors, com a molt l'agent va "perdre els nervis" per culpa de la maniobra temerària del motorista a la gasolinera. En canvi, el jove ha explicat que el policia, amb el casc i els guants de motorista posats, se li va posar a sobre, amenaçant-lo amb el puny alçat, que el va aixecar i el va "estampar" contra uns contenidors, tot insultant-lo i dient-li que el matarà. El noi es va tapar la cara i li demanava que no li pegués al cap perquè era menor d'edat. L'altre agent no va dir ni fer res, segons la versió del noi. En un moment determinat, el noi va poder fugir pel bosc, va esperar amagat entre 15 i 20 minuts fins que no va sentir les motos. Va tornar a la carretera, però cap cotxe parava, i fins i tot un home li va dir que havia robat una moto, segurament després de parlar amb els policies. De fet, el jove va pensar que aquest home era policia de paisà. Segons ell, els dos agents el seguien buscant per la zona, i en veure'ls, es va tornar a amagar uns cinc minuts més entre els matolls. Seguint per una pista forestal, amb la roba estripada, va arribar al barri de Montbau de Barcelona, on uns joves li van donar aigua i un mòbil per trucar a la seva mare. Segons el jove, la recerca dels agents va durar una mitja hora. 
Fins i tot van parlar amb els seus amics del mirador, a qui van dir que ell havia tingut un accident i havia caigut pel bosc i no el trobaven. Malgrat això, els agents no haurien avisat a ningú més per buscar el jove i es van quedar fent els tràmits perquè la grua s'endugués la moto al dipòsit municipal. Ja amb els seus pares, el noi va anar a la comissaria d'Horta-Guinardó de la Urbana. Allà l'agent que no l'havia agredit, "suava molt i estava vermell", però va negar el seu relat, tractant-lo de mentider i de boig, segons la mare del noi. Un caporal els va instar a no denunciar els fets a canvi de rebaixar les multes fins a menys de 300 euros. Si ho denunciaven, els van advertir que podrien jutjar-lo a ell per diversos delictes que podien comportar presó. La família, però, no va denunciar els fets perquè no sabien que s'haurien gravat imatges de l'agressió, i perquè suposaven que la versió policial prevaldria. Tampoc van anar al metge per descriure les lesions rebudes fins set dies més tard, quan la UDAI els ho va recomanar. 
Amb la seva família va tornar al lloc dels fets, on dins del contenidor van trobar les seves ulleres, trossos de la moto, com un retrovisor i una multa per no portar justament el mirall. Quan van anar a la unitat de trànsit de la Urbana, a la Zona Franca, per recollir la moto del dipòsit, el sergent els va dir que tenien vuit multes de 1.900 euros en total, però després d'omplir un full de reclamacions, els va retirar quatre sancions. 
Aquest sergent també els va dir que els dos agents intervinents a l'Arrabassada podien haver tingut "un mal dia". Va ser dies després quan Afers Interns va portar el cas al jutjat, gràcies a les imatges, que la família s'ha personat en la causa. Els advocats defensors neguen cap tipus d'amenaça, que busquessin el jove per la zona ni que li oferissin un tracte de favor si no els denunciava.