Pronóstico de Tutiempo.net

La biblioteca de Ripollet participa a la 4a edició de 'Llegir el teatre'

El projecte ‘Llegir el teatre’ engega la 4a edició amb 21 biblioteques més que la temporada passada i compta ja amb 70 centres participants, que realitzaran clubs de lectura de textos teatrals a partir de la programació del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i dels seus teatres locals. ‘Llegir el teatre’ és un club de clubs de lectura que ha anat multiplicant participants des que va arrencar la temporada 2013/14 amb només 13 biblioteques.
El Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, el TNC i Arola Editors s’han aliat per impulsar el projecte, amb la complicitat de les biblioteques públiques municipals i els teatres locals. ‘Llegir el teatre’ vol promoure la lectura de textos teatrals, per incrementar els fons sobre dramatúrgia de les biblioteques públiques i per crear espectadors amb més formació en la recepció del fet teatral.
‘Llegir el teatre’ també vol impulsar l’edició de textos teatrals, un dels gèneres amb més poca presència a les nostres impremtes: gràcies a una col·laboració amb Arola Editors  i el suport del Servei del Biblioteques, el TNC publica tots els textos per tal que els clubs en puguin disposar, ja que sovint es tracta d’obres no editades. Això permet publicar obres sovint inèdites d’autors clàssics i contemporanis catalans, però també de la literatura universal, i posar-les a l’abast dels ciutadans a través de la xarxa de biblioteques públiques catalanes.
En l’edició d’enguany ‘Llegir el teatre’ s’ha posat com a repte promoure la lectura i el teatre entre els joves, i porta l’experiència d’èxit d’aquests clubs de lectura a la franja de població més juvenil. En aquesta primera edició pilot hi participaran 6 biblioteques.
A l’edició 2016/17 les biblioteques de ‘Llegir el teatre’ treballaran 7 títols de la programació d’aquesta temporada del TNC, que són combinables amb títols de les programacions dels teatres locals. Es calcula que s’imprimiran per als clubs més de 1.000 exemplars de cada obra, els quals després passaran a nodrir les col·leccions de la resta de biblioteques d’arreu del territori català. Està previst que es realitzin unes 480 sessions de clubs d’octubre de 2016 a juny de 2017, en què hi participaran uns 9.800 lectors. Els conductors dels clubs assistiran a tres sessions en què rebran formació de la mà de l’equip del TNC i dels equips artístics que porten a l’escenari els textos, així com eines per treballar cada obra amb els lectors. Tant els conductors com els membres dels clubs de lectura gaudeixen d’avantatges per assistir a la representació al TNC dels títols que han treballat.
Els participants en les anteriors edicions de ‘Llegir el teatre’ en destaquen especialment la qualitat de la formació que han rebut de part del TNC, la bona tria dels textos a treballar i la motivació que ha suposat el projecte per als conductors i per als lectors de cara a impulsar clubs de lectura ja existents o crear-ne de nous.

Obres que es llegiran a la temporada 2016/17
- Lars Nóren. El coratge per matar
- Josep M. de Sagarra. La fortuna de Sílvia
- Bernard-Marie Koltès. En la sol·litud dels camps de cotó
- Mercè Rodoreda. La senyora Florentina i el seu amor Homer
- Marc Rosich. A tots els qui heu vingut
- William Shakespeare. Ricard III
- Davide Carnevali. Actes obscens en espai públic