Pronóstico de Tutiempo.net

La cultura popular catalana, protagonista durant el setembre a Cerdanyola

El Cerdanyola FolC i els actes del 40è aniversari del Congrés de Cultura Catalana faran que Cerdanyola gaudeixi aquest mes de setembre d'uns dies d'intensa activitat al voltant de la cultura popular catalana. Així, la ciutat acollirà la cinquena edició del Cerdanyola Folc 2016 entre el 14 al 18 de setembre, on  destacaran els concerts, una trobada de bèsties de foc i la reflexió sobre el paper de la cultura popular. Una celebració que coincidirà amb els actes del 40è aniversari del Congrés de Cultura Catalana a Cerdanyola, que es faran durant el cap de setmana del 17 i 18 de setembre.
El Cerdanyola Folc es presenta com un espai en el qual es posen a l’abast del públic i d’una manera festiva i lúdica, però també intentant aprofundir en la història, els valors i els continguts, les principals manifestacions que existeixen actualment en el camp de la cultura popular i tradicional de Catalunya.
Una de les novetats d'enguany és la primera Trobada de bèsties de foc, organitzada per la Puput Diabòlica dels Joves Diables de Cerdanyola. El 17 de setembre, a la plaça de Sant Ramon i a partir de les 18 hores, faran la plantada la  Follonera dels Diables Folls de Palafolls, els Ratpenats Infernals de Malgrat de Mar, el Poll Foll dels Diables de Ripollet i la Puput Diabòlica dels Joves Diables de Cerdanyola. Rodaran pel centre de la ciutat i acabaran fent la ballada de lluïment a les 20 hores a la plaça de Sant Ramon.
En l'apartat de les novetats també destaca la posada en marxa d'un espai per a la reflexió i el debat. S'activa amb la taula rodona 'Fem festa. Construïm ciutat. Al Cerdanyola FolC parlem de Cultura'. Es farà al Museu de ca n'Ortadó, el 14 de setembre, a les 19'30 hores. Les entitats de cultura popular i tradicional de la ciutat volen potenciar aquest espai, interessades en analitzar el seu paper a la cultura local i la seva incardinació a la Cerdanyola del Vallès del segle XXI.
Dies abans, el programa s'iniciarà amb una exposició 'Grans noms de la rumba catalana. Personatges clau de la nostra música gitana'. Es muntarà a la Biblioteca Central, a la segona planta, i hi serà del 8 al 29 de setembre. Es podrà visitar pels matins, de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores i per les tardes: de dilluns a divendres de 15'30 a 20'30 hores. El divendres 16 de setembre es faran dues activitats dedicades a la rumba. 'Toquem Rumba!', un taller gratuït amb el músic Carles Belda obert a tots els instruments, a partir de les 18 hores a l'EMM Aulos. A les 21 hores, Carles Belda oferirà el concert 24 rumbes per diatònic a la Plaça Grau i Altayó, amb la participació del Cuerpo de baile de la Casa de Andalucía.
Per qui vulgui ballar, podrà fer-ho amb les propostes folk del grup Brunzit. El 17 de setembre, a partir de les 18 hores a la plaça de Sant Ramon. En clau musical, el Trio Irremeno oferirà un concert el 17 de setembre, a la plaça de Sant Ramon a partir de les 20'30 hores. Una hora més tard actuarà El Pont d'Arcalís als jardins de ca n'Ortadó. El programa es tancarà amb una ballada de sardanes amb la cobla Ciutat de Granollers. Es farà el 18 de setembre, a les 12 hores a la plaça de Sant Ramon.

40è aniversari del Congrés de Cultura Catalana
D'altra banda, el cap de setmana 17 i 18 de setembre es faran diverses activitats per a celebrar el 40è aniversari del Congrés de Cultura Catalana. Totes elles obertes a la població amb l'objectiu de donar a conèixer a la ciutadania la tasca que van fer la delegació Local del Congrés i el que va significar per a Cerdanyola.
Així, per exemple, es podrà visitar 'Memòria del Congrés de Cultura Catalana a Cerdanyola', una petita mostra en la qual es presenta una recopilació de document i imatges de les activitats dutes a terme entre 1976 i 1977 pel CCC. L'exposició estarà durant aquests dos dies a la planta baixa del Museu Ca n’Ortadó i es faran visites guiades amb uns guies excepcionals, ja que alguns d’ells van ser els protagonistes del Congrés. A partir del dilluns 19 i fins el 2 d’octubre es podrà veure al vestíbul de l’Ateneu.
El secretariat Local del CCC va centrar les seves activitats especialment en grans temes al voltant dels quals s’han organitzat les activitats complementàries a l’exposició: el territori, el seu patrimoni i la llengua catalana. Així, està previst un itinerari per les masies urbanes de Cerdanyola -Can Fatjó del Molí, Can Serraperera, Can Cordelles, i Museu Ca n’Ortadó Ca n’Ortadó- el dissabte 17 de setembre. El punt de trobada de la ruta, que es farà de 9'30 a 12'30 hores, serà la Carpa del Parc Tecnològic.
Al dia següent, el diumenge 18 de setembre, l'itinerari previst inclou Ca n’Altimira, Can Xarau, Can Banús, Can Cordelles, Can Serraperera i Museu Ca n’Ortadó. La ruta, que s'iniciarà a Ca n’Altimira (antiga biblioteca), es farà de 10 a 12'30 hores.
Diumenge 18 de setembre també es farà l'activitat 'Jugar en català', organitzat pel Servei Local de Català al Jardí del Museu Ca n’Ortadó, de 13 a 13'30 hores.
Les activitats del 40è aniversari de CCC a Cerdanyola estan organitzades per la comissió del 40è aniversari del CCC, el Servei Local de Català i l'Ajuntament de la ciutat.