Pronóstico de Tutiempo.net

La sala d'exposicions de la UAB acull "Desenterrant el silenci"

El projecte, de Sergi Bernal, és un treball de recuperació de la memòria històrica que explica la història d'Antoni Benaiges, un mestre català de la República trobat a una fossa de Burgos. El cantautor Ramon Sauló, el músic Manel Gil-Inglada i la Coral Turó Solidari actuaran el dia 6 d'octubre, durant la inauguració de la mostra.
Fins al 18 de novembre es podrà veure a la Sala d'Exposicions de la UAB l'exposició "Desenterrant el silenci", un projecte de recuperació de memòria històrica de Sergi Bernal, que explica la història d'un mestre català de la República trobat en una fossa de Burgos, Antoni Benaiges.
A una escola rural republicana de principis dels anys 30, Antoni Benaiges, mestre català innovador, va fer un experiment inèdit de premsa escolar en aquelles terres. Els quaderns publicats per aquella impremta pels alumnes d'aquell perdut llogarret viatjaran fins a França, Mèxic, Argentina i Cuba. El mestre, en canvi, acabarà afusellat i enterrat en una fossa comuna en els primers dies de la guerra civil.
Setanta cinc anys després d'aquell assassinat, el relat d'una utopia truncada per la dictadura es recupera a peu de fossa tenint com a testimoni un fotògraf. Sergi Bernal, l'autor del projecte, descobreix tota una vida dedicada a l'escola i als nens de la mà dels seus antics alumnes i familiars que encara el recorden. És una història tràgica però única, recuperada a peu de fossa, al límit de l'oblit, que parla d'un mestre assassinat i de la terrible repressió exercida contra el col·lectiu mestres d'aquells temps i de la vergonya de les fosses comunes que encara existeixen a Espanya.
La inauguració, que serà el proper dijous, 6 d'octubre, serà a les 17 hores a la Sala d'Exposicions de la UAB, i comptarà amb la participació del cantautor Ramon Sauló, del músic Manel Gil-Inglada i de la Coral del Turó Solidari.
A més de la mostra, la UAB acollirà la presentació del llibre "Desenterrant el silenci, Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar" (de Francesc Escribano, Sergi Bernal, Francisco Ferrándiz i Queralt Solé) i la projecció del documental "El Retratrista" (Direcció, fotografia i muntatge de Alberto Bougleux, idea original i investigacions de Sergi Bernal), el dijous 27 d'octubre, a les 17 hores, a la Sala Cinema de la UAB (Plaça Cívica).
Foto:UAB