Pronóstico de Tutiempo.net

L’empremta humana afecta la conservació de la biodiversitat del litoral de la Mediterrània Occidental

Una investigació feta per investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha alertat dels efectes negatius de l’ocupació costanera per a la conservació de la biodiversitat al Brasil, un afectació que s’ha produït també a la Mediterrània Occidental, provocant canvis en la fauna i la flora.
Es tracta d’un estudi fet per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), la Universitat Federal del Ceará (UFC) i la Universitat Federal del Sul de Bahia (UFSB) –totes dues del Brasil–, ha publicat la revista ‘Marine Environmental Research’.
La presència de ports esportius i de pesca, locals de restauració, zones urbanitzades i la platja, entre d’altres, són zones que presenten “menys espècies marines, mentre que les àrees amb menor nombre d’impactes gaudeixen d’una major diversitat”, ha explicat el professor de la UFC, investigador del ICTA-UAB i autor de l’estudi, Marcelo de Oliveira Soares, segons ha informat la UAB en un comunicat.
Aquests resultats “mostren els problemes d’una ocupació costanera desordenada i, a més, indiquen la necessitat d’una planificació ambiental” amb la finalitat de conservar la biodiversitat marina i les activitats econòmiques de les quals depenen.
L’investigador de l’ICTA-UAB, Sergio Rossi, ha assegurat que les conclusions “són fàcilment extrapolables” a les costes de la Mediterrània i ha avisat que la desprotecció de la costa reverteix a l’empitjorament de la biodiversitat i l’estat de salut de les poblacions marines.