Pronóstico de Tutiempo.net

Una tesi doctoral demostra que el relleu generacional és la clau del canvi de vot a Catalunya

Una tesi doctoral, feta pel professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Oriol Bartomeus, ha demostrat que el relleu generacional ha estat clau per al canvi de vot a Catalunya en els últims deu anys.
El treball, que porta com a títol ‘La influència del relleu generacional en la transformació del comportament electoral a Catalunya’, ha analitzat sèries d’enquestes postelectorals del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) des de finals del 1992 fins al 2015, dividides cadascuna en quatre generacions: els nascuts el 1939 i abans, 1940-1960 (postguerra), 1961-1975 (del desenvolupament) i a partir del 1976 (de la democràcia), segons ha informat la UAB en un comunicat.
El suport a partits tradicionals com CDC, PSC i PP ha mostrat un debilitament continuat del pas d’una generació a una altra, mentre que altres que han tingut una posició més secundària així com els de recent creació el seu suport s’ha enfortit.
Bartomeus ha observat que “el vot de dues generacions consecutives en edats similars se segueixen percebent les diferències”, d’aquesta manera, el vot a CDC no ha augmentat a mesura que els electors s’han fet majors i el d’ERC o la CUP, que ha considerat és més propi de joves, no ha disminuït.
En aquest sentit, ha sostingut que la modificació “del panorama electoral viscut el 2014 està relacionat amb el relleu generacional i el fet que hi hagi crescut el pes dels electors que no han viscut la Transició”, per això ha pronosticat que les formacions tradicionals vagin perdent pes i que els votants es comportin d’una forma volàtil.
Un altre aspecte que ha destacat en el seu tesi és el creixement dels indecisos i que els votants s’acaben decidint d’acord amb aspectes més conjunturals, a més ha remarcat que “el nou votant és més inestable en el seu vot, passant d’un partit a un altre o de l’abstenció a la participació amb molta més facilitat que en generacions precedents”.
Aquesta tesi posa a sobre de la taula “un altre factor que ha passat desapercebut, a falta de dades i perquè fins ara no es comencen a tenir registres que permeten comparar unes generacions amb altres en edats similars”, ha apuntat el docent.