Pronóstico de Tutiempo.net

Cerdanyola organitza la primera Setmana de la Salut Mental

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, des de Promoció de la Salut amb la col·laboració d’altres departaments municipals, treballa des de fa anys la Salut Mental de la seva població i les malalties que en genera. Enguany s’ha anat més enllà amb l’organització de la primera edició de la Setmana de la Salut Mental, que es durà a terme del 10 al 14 d’octubre. L’objectiu és donar consistència al treball que s’hi fa, amb la implicació del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu, l’Ajuntament i diverses entitats.
El programa d’actes s’ha presentat en roda de premsa amb la participació de l’alcalde, Carles Escolà; la regidora de Drets Civils i Promoció de la Salut, Elvi Vila; l’adjunt de direcció de Salut Mental del parc Sanitari de Sant Joan de Déu, Joan Alvarós; i la vocal de l’associació Activament, Rosa Garcia.
La regidora de Drets Civils i Promoció de la Salut, Elvi Vila, ha explicat que des de l’Ajuntament es treballa d’una manera continuada la Salut Mental perquè és un tema que preocupa a la ciutadania. Referint-se a les malalties que se’n deriven, Vila destaca que “és important no amagar-les. Cal visibilitzar-les, normalitzar-les i no estigmatitzar-les”. “Tots tenim possibilitats de patir una malaltia mental”, ha explicat la regidora, afegint que no noumés hi intervenen factors genètics. També els socials, com els que ha generat la crisi viscuda darrerament i qe poden provocar i agreujar les malalties.
L’adjunt de direcció de Salut Mental del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu, Joan Alvarós, ha explicat que els problemes de Salut Mental són “molt freqüents”. Les persones malaltes sovint són estigmatitzades i excloses per la societat o per decisió pròpia. Per entomar la malaltia mental cal emprar els mitjans terapèutics existents
però s’ha de demanar “la col·laboració de tothom perquè són malalts que viuen a la comunitat i s’han d’afrontar d’una manera comunitària”. L’objectiu és “generar una societat més tolerant, més inclusiva per aquestes persones”.
La vocal de l’associació Activament, Rosa Garcia, ha esmentat la idoneïtat de la setmana, refermant que el context condiciona les malalties que se’n deriven. En aquest sentit es faran dues taules rodones dedicades a la 'Detecció de l'abús sexual infantil' (11 d’octubre, 17'30 hores, BCC) , amb Vicki Bernadet i Pilar Polo, i 'Parlem del suïcidi' (13 d’octubre, 17'30 hores, BCC) amb Cecília Borràs i Roser Carreras de l’Associació DSAS (Associació després del suïcidi - supervivents), Miguel Ángel Puy i Javi Jareño d'Activament.
El programa es completa amb la presentació del projecte 'La mirada de l'altre' (10 d’octubre, 17 hores, BCC); un programa conjunt de Ràdio Nikòsia i Cerdanyola Ràdio (14 d’octubre, d’11 a 12'30 hores) i la jornada esportiva 'Activa't per la salut mental' (26 d'octubre, de 9 a 15 hores, instal·lacions esportives de can Xarau).
L’alcalde Carles Escolà ha destacat que a la ciutat es treballa dia a dia la Salut Mental. “No pas per la malaltia sinó per la salut”, exposa, afegint que la societat gira massa a l’entorn de la malaltia, “sovint per interessos econòmics”, quan “és important que giri a l’entorn de la salut”. Per això, la Setmana de la Salut Mental ajudarà a “normalitzar situacions que encara no ho estan”. Es tracta d’un programa impulsat per l'Ajuntament per anar creant “justícia social” en “una ciutat on tothom tingui el seu espai, independentment de la diversitat o diferència que tingui”.
La mirada de l’altre Programa que possibilitat que persones amb diagnòstics greus siguin acollides per persones voluntàries que els han facilitat que a través de l’activitat artística puguin expressa emocions, sentiments, per sentir-se inclosos en la societat en què viuen. S’ha treballat la ceràmica, la pintura, s’ha fet un llibre, entre d’altres produccions de les 11 parelles que explicaran el dia de la inauguració la seva experiència.

1 de 4 persones patirà un problema de salut mental
La Salut Mental és un dels problemes sanitaris principals que afecten als joves d’arreu del món. Actualment 1 de 4 joves entre els 12 i els 25 anys està patint un problema de Salut Mental.
Un estudi de la Generalitat diu que l’any vinent l’11% de les dones i un 6,9% dels homes de Catalunya patiran un problema de salut mental. A Espanya, l’any passat, s’intentaren suïcidar 80.000 persones. 4.000 ho aconseguiren.
A Catalunya el suïcidi és la primera causa de mort entre les persones entre 15 i 30 anys. Els abusos sexuals a la infantesa afecten al 17% de la població. De cada grup classe de 6è de primària, 1 alumne ha patit o pateix abusos sexuals.