Pronóstico de Tutiempo.net

Cerdanyola tanca el programa d'actes de la Setmana de la Salut Mental amb una jornada esportiva

Cerdanyola acull avui les cinquenes Jornades Esportives Activa't per la Salut Mental. Es duen a terme a les instal·lacions del Poliesportiu de Can Xarau, iniciant-se la competició  les 9'30 hores i finalitzant a les 15 hores. L'activitat tanca el programa d'actes de la Setmana de la Salut Mental, organitzada enguany per primer cop a la ciutat.
Les jornades comptaran amb tres disciplines esportives: dos esports d'equip (Futbol i 3x3 bàsquet), amb la col·laboració de l'Associació de Veterans de l'FC Barcelona de fútbol i bàsquet, i tennis taula, amb la col·laboració del Club Tennis Taula de Ripollet. La inscripció no es farà per equips, s'aniran confeccionant els equips al llarg de la jornada, facilitant que cada disciplina puguin coincidir persones de diferents procedències i existeixi una major interacció entre elles.

L'esport com a eina de salut
Des de l'Ajuntament es destaca que l'objectiu d'aquesta jornada és promoure l'esport com a eina de salut, incidint especialment en l'àmbit de la salut mental. L’esport contribueix a augmentar el benestar físic, emocional i social de les persones que el practiquen. Molts dels beneficis estan relacionats directament amb una millora de la salut física o psicològica. Però cal tenir en compte altres beneficis, com el coneixement de l'entorn comunitari i l'acostament a espais de normalització i inclusió social. En la societat actual, les activitats físiques i esportives tenen un caràcter especialment inclusiu, en la mesura que estan associades amb valors compartits i enaltits en la nostra cultura, el que permet contrarestar l'estigma associat a la malaltia mental. Per tant, poden esdevenir un vehicle per a la participació i integració social de col·lectius exclosos o amb risc d'exclusió.
L'enfocament d'aquestes jornades esportives, promoguda pel Servei de Rehabilitació Comunitària de Cerdanyola, s'origina des d'una perspectiva comunitària, que permeti desenvolupar un model de societat més inclusiu, participatiu i solidari. Aquesta acció està dirigida a la comunitat en general, no únicament a la base de més risc, com són les persones que pateixen una malaltia mental. Pretén lluitar contra l'estigma social associat a la malaltia. Des de fa molts anys, les persones amb malaltia mental han estat constantment afectades per fort estigmatització social. Des del consistori remarquen que aquest tipus d'iniciatives són una oportunitat per contribuir a contrarestar la dimensió del problema, reduint les creences i prejudicis que estan tan arrelats a la població. Aquest canvi es basa en el "contacte social", això significa conèixer algú amb un  problema de salut mental, o tenir algú conegut.
La investigació mostra que aquest és un dels indicadors més potents de millora de les actituds i comportaments, de manera que una gran part del treball d'aquestes jornades va dirigit a crear l'oportunitat perquè membres de la comunitat puguin tenir contacte amb persones que pateixen una malaltia mental.