Pronóstico de Tutiempo.net

La UAB obre els actes a Catalunya del centenari de la Revolució Russa de 1917

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) serà el punt de partida dels actes de commemoració del centenari de la Revolució Russa del 1917 a Catalunya amb un programa de quatre jornades.
Del 24 al 27 d’octubre s’organitzaran projeccions i conferències d’aquest capítol històric i polític amb historiadors com Josep Fontana, Carme Molinero i José Luís Martín Ramos, així com geògrafs, filòsofs i politòlegs, segons ha informat aquest dijous l’organització en un comunicat.
L’obertura d’aquest homenatge serà el dia 24, a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, amb la xerrada del catedràtic emèrit d’Història de la Universitat Pompeu Fabra, Josep Fontana, que portarà per títol ‘La Revolució Russa i nosaltres’ i es tancarà el dia 27, a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia, amb la conferència ‘L’estalinisme i les contradiccions dels partits comunistes occidentals’ del geògraf urbanista Jordi Borja.
Hi haurà dues projeccions del director soviètic Serguei Eisenstein, el dia 25 ‘El cuirassat Potemkin’ (1925), un fet real succeït el 1905 i considerat l’avantsala de la revolució, i l’endemà ‘Octubre’ (1928), que tracta la problemàtica del proletariat i la burgesia russa de l’època.
La Comissió del Centenari de la Revolució Russa és la responsable d’aquesta iniciativa i pretén durant 2017 organitzar una sèrie de debats, cicles cinematogràfics, activitats divulgatives, cursos de formació històrica i política, entre d’altres activitats, amb l’objectiu que acabi en un congrés internacional a fer en les mateixes dates del 2017.