Pronóstico de Tutiempo.net

Polèmic tancament d'una discoteca al polígon Polizur de Cerdanyola

L'Ajuntament de Cerdanyola ha sortit al pas de la nota informativa divulgada per l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) a través de la seva pàgina Facebook, en la qual llença dures acusacions contra el consistori arran del tancament de la discoteca Mama Mandawa al polígon Polizur del municipi.
Des d'ASACC han denunciat que el tancament de la sala s'ha produït "després de patir una campanya d'assetjament policial permanent". L'entitat parla de "controls efectuats amb agents armats amb metralladores, inspeccions aleatòries, tracte vexatori als grups i assistents a la sala...". Tot plegat, segons ASACC, "una política de tot s'hi val per part del consistori de Cerdanyola que ha desembocat en aquest trist final".
L'associació denuncia que l'actuació de l'Ajuntament en aquest cas és més greu perquè arriba "després d'anys reclamant l'adequació i neteja del polígon on es situa el Mama Mandawa sense obtenir cap resposta". La intervenció de les autoritats ha estat, segons ASACC, "tirar pel dret i optar per la via repressiva". Des de l'entitat diuen "prou a aquesta situació de criminalització continuada de les sales de música" i reivindica que són espais de cultura.

Resposta municipal
El govern de Cerdanyola ha sortit al pas de les reivindicacions d'ASSAC, matitzant que les intervencions que s'han fet al polígon Polizur de manera coordinada entre els Mossos d'Esquadra i la Policia Local s'han limitat a la via pública, "on han exercit les seves competències de garantitzar la seguretat ciutadana i la normativa municipal".
L'executiu local assegura que les actuacions a la zona s’han aplicat per tal de "pacificar-hi l’accés i donar resposta a les múltiples irregularitats detectades: botellots, aparcaments irregulars, acumulacions de brutícia, venda ambulant, consum de substàncies estupefaents, actes vandàlics i alteracions de l’ordre públic, amb afectació directa a les empreses del polígon Polizur i als veïns del barri de La Farigola".
El consistori explica que els dispositius policials s’han vingut realitzant des del passat mes de maig, "aplicats en diferents intensitats depenent del moment, de l’afluència de persones i de l’actitud  d’aquestes". Segons l'Ajuntament, el gran nombre d’actes aixecades per consum de substàncies estupefaents i d’alcohol a la via pública, a banda d’altres activitats il·lícites, avalen "tant la necessitat com la idoneïtat de les mesures aplicades". En tot cas, el govern local ha defensat que "els necessaris controls" realitzats a la zona "en cap cas" han impedit el lliure accés a la sala de concerts: "En els diversos dispositius efectuats a la zona en cap cas s'ha actuat contra la Sala Mama Mandawa ni s'ha exercit cap mena de pressió per evitar o entorpir la normalitat de les seves activitats". En la mateixa línia, l'Ajuntament considera que els efectius policials "han treballat en tot moment amb adequació a l’estricta legalitat i fent ús de les competències que li són atribuïdes".
Per contra, el consistori s'ha mostrat crític amb la posició dels propietaris de Mama Mandawa. El govern local remarca que inicialment, quan es va detectar la problemàtica a la zona, els responsables de la discoteca es van mostrar proclius a trobar solucions compartides, amb participació en diverses reunions amb l’Ajuntament i els cossos policials. Una posició inicial que va canviar, segonns l'executiu de Carles Escolà, amb "la necessitat de recuperació de l’espai públic i de  ser estrictes en evitar el consum d’estupefaents i alcohol a la via pública", que van implicar "la incomprensible actitud de rebuig per part de la sala".
L'Ajuntament destaca que per afrontar la situació creada a la zona s'actuà de manera responsable i en cap cas es va practicar "un política del tot s'hi val", esmentada a l'escrit de l'Asacc. El consistori diu apostar decididament per la convivència entre l’oci nocturn i el respecte a l’espai públic amb adequació a la legalitat. En aquest sentit, fonts municipals remarquen que la decisió de tancar de la Sala Mama Mandawa ha estat adoptada per la seva direcció i que l'Ajuntament no hi ha tingut res a veure: "Com a administració i actuant de manera responsable, ha vetllat per l'espai públic, de totes i tots. De les persones que anaven a la sala esmentada i del conjunt de la ciutadania".
Foto: Mama Mandawa.com