Pronóstico de Tutiempo.net

Cerdanyola viurà diumenge una nova edició del tradicional Aplec de Sant Iscle

Cerdanyola viurà diumenge vinent una nova edició del tradicional Aplec de Sant Iscle. Una festivitat de caràcter popular que es celebra a l'antiga església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes i que compta amb l'assistència de milers de ciutadans de les poblacions de la rodalia, que hi passen tot el dia participant de les nombroses activitats religioses, culturals i gastronòmiques que hi tenen lloc. El programa previst inclou una missa amb repartiment de pans beneïts a les dotze del migdia i mitja hora més tard una ballada de sardanes organitzada per l'Agrupació Sardanista de Cerdanyola amb la Cobla Sabadell. Al llarg de tot el dia, a més, tindrà lloc el concurs de fotografia organitzat per l'AFOCER.
La celebració de l’Aplec de Sant Iscle és una de les festes populars més arrelades i antigues de Cerdanyola i hi congrega també a centenars de persones vingudes d’altres poblacions de la rodalia. Tot i que l'onomàstica de Sant Iscle i Santa Victòria es celebra el 17 de novembre, la tradició ajorna la celebració de l'aplec a Collserola fins el tercer diumenge de novembre. L’aplec té lloc a redós de l’ermita de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes, dins el terme municipal de Cerdanyola.
L’església mil·lenària de Sant Iscle és un dels edificis més importants de Cerdanyola. Pertany a la parròquia de Sant Martí i és utilitzada per altres associacions per a realitzar-hi activitats culturals, educatives i religioses. Es tracta d’un edifici d'estil romànic construït al segle XII molt a prop d’un antic temple prerromànic i del cementiri que l'envoltava. Al llarg del temps ha sofert diverses reformes i ampliacions fins que el 1995, amb motiu de la commemoració del Mil·lenàri de la primera cita documental del temple, es va restaurar per recuperar l'aspecte que devia tenir a la segona meitat del segle XVI. L’església està situada al bell mig de la Vall de les Feixes, al parc natural de la Serra de Collserola, i té ben aprop diversos aqüeductes i masies que aprofiten l’aigua del torrent de Sant iscle, que genera una frondosa vegetació.
Aquesta construcció és l’epicentre d’una festa popular al seu voltant: l’Aplec de Sant Iscle. La festa consisteix en una trobada multitudinària a l’esplanada que hi ha devant de l’ermita. La vigília ja hi va gent a passar-hi la nit, acampats, tot i que oficialment es recomana no fer-ho. Al matí, hi ha l'actuació de danses i balls populars de Cerdanyola (Moixiganga, Ball de Gitanes, etc) i tot seguit, missa amb el tradicional repartiment de panets beneïts, que la tradició popular diu que s’ha de guardar per evitar robatoris. Acabada la missa es fa una gran ballada de sardanes i tothom qui ho desitgi pot visitar l’interior de l’ermita. A partir d’aleshores, la festa arriba al seu moment més esperat, quan els congregats encenen petits focs i hi couen els aliments que s’han dut de casa i que els serviran per dinar. Aquest dinar de germanor, a redòs del l’ermita al voltant de la qual es va fundar Cerdanyola, serveix per trobar-se i compartir al voltant d’un àpat a l’aire lliure.

Advertiments de l'Ajuntament
L'Ajuntament ha fet públics una sèrie d'aspectes a tenir en compte durant la jornada. Així, el consistori ha recordat que no es podrà fer foc a terra i que es posaran a disposició unes barbacoes - graelles. N'hi haurà unes 20, que s'hauran de compartir entre totes les colles participants. També es posarà a disposició carbonet per a les graelles. No hi haurà llenya a la venda ni es permetrà que se'n reculli del bosc, on no es podrà alterar res.
Per accedir a Sant Iscle s'habilitarà el pas de cotxes de 7 a 8 del matí. A partir d'aquest moment hi haurà transport públic habilitat: un microbús adaptat i un autocar.
Qui vulgui llogar taules i cadires, cal que avisi prèviament a Cultura ( Oficines a l’Ateneu. Fins al 15 de novembre) indicant què necessita. El preu serà de 5 euros la taula i 1 euro per cada cadira.

41è concurs fotografic de l'Agrupació Foto Cine Cerdanyola Ripollet i 2n Concurs fotogràfic Instagram
Amb motiu del Aplec de Sant Iscle de Cerdanyola, AFOCER convoca el seu 41è concurs fotografic (edició paper) amb reconeixement per part de la federació catalana de fotografia per obtindre punts de distinció. I el 2n Concurs fotogràfic Instagram.
Els dos concursos estan oberts a tothom. El concurs d'instagram està pensat per a que qualsevol persona, encara que no estigui vinculada al mon de la fotografia, pugui participar.

Foto: Ajuntament de Cerdanyola