Pronóstico de Tutiempo.net

La llet va ser clau per a la domesticació animal al nord del Mediterrani

Així ho ha conclòs un estudi liderat per la Universitat de York i Bristol, el Centre National de la Recherche Scientifique de França, amb la participació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que aporta “noves evidències i una perspectiva regional sobre l’explotació dels primers animals domèstics” en aquesta zona geogràfica, segons ha informat la UAB aquest dijous en un comunicat.
La investigació ha combinat per primer cop l’anàlisi de residus dels greixos animals –lípids–, en 567 fragments de recipients ceràmics, amb el de perfils de mortalitat de les principals espècies trobades a 82 jaciments del Mediterrani i del Pròxim Orient, datats entre el setè i el cinquè mil·lenni abans de Crist.
L’obtenció de llet i el seu processament van tenir una implantació variable per a la regió, per exemple, al nord de Grècia la intensitat hauria estat molt més baixa, amb una producció d’aliments basada en la carn, bàsicament de porc.
La professora del Departament de Prehistòria de la UAB i coautora de l’estudi, Maria Saña, ha assenyalat que aquesta troballa “té una especial rellevància perquè la integració de la producció de llet a les pràctiques de subsistència va remodelar l’economia i l’alimentació humana”, que encara és perceptible actualment.
Els investigadors han apuntat com a possible causa d’aquesta domesticació, a més dels factors ambientals, les diverses dinàmiques i tradicions culturals que caracteritzaven les comunitats del neolític inicial del nord del Mediterrani, tot i que han llançat l’interrogant de com processaven la llet per fer-la digerible davant uns pagesos, molt probablement, intolerants a la lactosa.
Els jaciments del neolític antic examinats a la Península Ibèrica posen de manifest que les cabres i les ovelles haurien estat el component principal dels primers ramats d’animals domèstics, s’ha documentat també una forta correlació entre les edats que les cabres i els bous es destinaven al consum humà.