Pronóstico de Tutiempo.net

L'alcalde de Cerdanyola clausura la jornada sobre l'amiant i les víctimes de la contaminació ambiental

L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, acompanyat per la regidora de Salut, Elvi Vila, ha clausurat la Jornada sobre 'Amiant: les víctimes de la contaminació ambiental', organitzada per la UAB i el col·lectiu Ronda a l'Aula Magna de la Facultat de Dret de la UAB.
Escolà ha comentat que Cerdanyola és una de les  ciutats més afectades per l'amiant perquè durant més de 40 anys ha tingut l'empresa Uralita als seus terrenys. L'alcalde de Cerdanyola ha demanat que es continuí treballant en el tema i que des de el consistori es fa i farà tot el possible per desamiantar la ciutat i els edificis on es localitzi aquest material.
Segons estimacions de les autoritats europees, la inhalació de partícules d'amiant serà responsable de la mort d'almenys mig milió de persones a territori europeu abans de 2040.
Cerdanyola és una de les localitats més afectades per l'amiant a Catalunya i al conjunt de l'Estat després d'haver acollit durant dècades les instal·lacions de la multinacional URALITA, una de les empreses que va fer un major ús d'aquest material. Actualment, després de molts anys de lluita judicial, els tribunals de l'Estat espanyol, incloent-hi el Tribunal Suprem, han establert amb rotunditat que URALITA S.A. és directament responsable de les gravíssimes malalties, mortals en alguns casos, que afecten persones extreballadores de les seves antigues instal·lacions a localitats com ara Cerdanyola o Castelldefels.
Nombroses sentències condemnen la multinacional pel reiterat incompliment de la normativa de protecció de la salut i per la manca de mesures de seguretat adoptades per protegir la integritat física dels seus treballadors, imposant a Uralita el pagament d'importants indemnitzacions i a fer front a l'import dels corresponents recàrrecs sobre les prestacions causades per aquestes malalties.
Les víctimes, però, segons ha comentat l'alcalde, no són només persones extreballadores. Ara comença a existir una sòlida jurisprudència que fa també responsable URALITA de les malalties que afecten les anomenades víctimes passives, especialment familiars d'extreballadors que han entrat en contacte amb l'amiant, per exemple, per mitjà de les fibres impregnades a la roba de feina dels seus parents o gent que, fins i tot, han estat veïns en un radi de 2 quilòmetres respecte a les fàbriques.
L'equip d'advocats i advocades del Col·lectiu Ronda han treballat per fer possible nombroses sentències, incloent-hi resolucions del Tribunal Suprem, que han contribuït decisivament a aconseguir que a dia d'avui ja ningú negui ni la perillositat de l'amiant ni la responsabilitat de les empreses en les lesions i morts que l'amiant ha causat i seguirà causant.
Les advocades Esther Pérez i Esther Costa, especialistes en casos de responsabilitat civil derivada de l'exposició a l'amiant, han analitzat els aspectes jurídics de la lluita pel reconeixement de les víctimes de l'amiant. Per la seva banda, l'enginyer químic Jorge Vidal, expert en tasques de desamiantatge, ha explicat les qüestions cabdals i els aspectes més rellevants a l'hora de detectar la presència d'amiant i com afrontar la seva manipulació i retirada en condicions de màxima seguretat. Per últim, el pneumòleg Josep Tarrés, ha analitzat els resultats dels estudis que ha impulsat i coordinat per determinar la incidència de les malalties causades per l'amiant a les poblacions de Ripollet i Cerdanyola que mostren de forma concloent la relació directa que existeix entre la presència de la fàbrica de la URALITA S.A. i les xifres d'afectació que presenten aquestes localitats.
Foto: Ajuntament de Cerdanyola