Pronóstico de Tutiempo.net

Montcada i Ripollet organitzen dissabte una jornada per descobrir el Pla de Reixac

Els ajuntaments de Montcada i Ripollet organitzaran dissabte vinent la jornada per conèixer els valors patrimonials i paisatgístics del Pla de Reixac, després que el mal temps obligués a ajornar-la el 12 d'octubre passat. L'objectiu d'aquesta activitat és contribuir a descobrir aquesta zona i implicar la ciutadania en els usos que aquest espai natural pugui tenir en el futur.
La jornada està organitzada per la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Montcada i Reixac, amb el suport de l'Ajuntament de Ripollet. La celebració es farà darrera del parc de la Llacuna, a prop de l'avinguda d'Europa (Mas Duran) i començarà a les 9 hores amb una pujada en globus aerostàtic per veure l'espai agroforestal des del cel. Està previst que aquesta activitat duri una hora i mitja aproximadament "es durà a terme sempre i quan les condicions meteorològiques en sigui favorables" i que aculli un centenar de persones, que hi pujaran per ordre d'arribada.
La festa comptarà amb activitats per a tots els públics. A partir de les 11 hores hi haurà un recorregut guiat d'uns sis quilòmetres per a qui vulgui conèixer a fons l'espai natural.
També hi haurà tallers infantils, una representació de titelles i la narració de contes amb música. La part final de la matinal comptarà amb els parlaments oficials i un recital.
L'Ajuntament de Ripollet hi oferirà una paella popular. Durant tota la jornada hi haurà un punt d'informació amb plafons explicatius sobre el Pla de Reixac i els participants podran omplir un qüestionari sobre els usos que podria tenir la zona des del punt de vista de la seva preservació. "Amb aquesta acció volem implicar la ciutadania en la necessitat de protegir l'espai, que ha de deixar de ser un gran desconegut, volem que la gent el faci seu", ha indicat el regidor de Medi Ambient de Montcada i Reixac, Sergi Martín, qui ha recordat el projecte que hi ha en marxa per preservar-lo.
El Pla de Reixac és espai d'unes 400 hectàrees que forma part del connector biològic que uneix les serralades Prelitoral, des del Farell fins a la Serralada Litoral, a la Serralada de la Marina, i que encara manté part de la seva riquesa i potencial de natura i patrimoni, malgrat el fort creixement urbanístic que s?ha registrat a la comarca. Entre d'altres aspectes destaca l'espai fluvial del Torrent del Mas Duran i els secans del seu marge esquerre, gairebé únics al Vallès Occidental. Al febrer d'enguany, el Ple de Montcada i Reixac va aprovar la suspensió de llicències en el sector durant un any per pensar fórmules que garanteixin la seva protecció. Una altra de les mesures que ha pres el govern municipal per preservar l'espai és prohibir-hi l'organització del Rocío a Catalunya, que es venia celebrant a Montcada i Reixac, al Pla de Reixac, des del 2001.
D'altra banda, hi ha en marxa un grup de treball format per representants tècnics i polítics dels ajuntaments de Montcada i Reixac i de Ripollet "la proximitat del Pla de Reixac amb aquesta localitat fa que sigui una zona molt freqüentada pels veïns i veïnes de Ripollet", amb el suport de la Diputació de Barcelona "que en subvenciona un estudi ambiental", treballa amb l'objectiu de preservar el Pla de Reixac. En aquesta línia, s'han dut a terme ja diverses reunions i sortides de camp per aprofundir en els valors paisatgístics, patrimonials i agroforestals de la zona. "És molt important implicar-nos en totes les actuacions que contribueixin a dignificar el Pla de Reixac; és un repte mantenir aquest espai verd davant la pressió urbanística que pateix la comarca", ha expressat el regidor de Medi Ambient de Ripollet, Ramiro Moldes.
Foto:Ajuntament de Montcada i Reixac