Pronóstico de Tutiempo.net

Cerdanyola celebra el Dia Internacional de les persones amb Discapacitat

Cerdanyola celebra demà el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitats amb diversos actes. Prèviament, avui a la sala de Plens el regidor de Serveis Socials, Maurici Jaumandreu, ha rebut a les entitats i associacions que col·laboren en la programació d'un dia reivindicatiu per al col·lectiu com és el Dia Internacional de les persones amb Discapacitats.
A la taula han estat Olga Ruiz, alumna de l'Institut Banús i campiona de Slalon d'Espanya, que ha llegit el manifest i en el qual s'ha posat de manifest que aquest sector vol que l'Ajuntament compleixi els seus compromisos  perquè tot i que la qualitat de vida i autonomia dels afectats ha millorat, encara queda molt  treball per fer.
El regidor, Maurici Jaumandreu, ha comentat que a la ciutat són unes 15 entitats les que es dediquen al sector, de las quals 12 treballen de forma activa a amb l'Ajuntament per avançar en la igualtat. Ha dit que és un treball diari en pro de la sensibilitat funcional i ha enumerat els actes del programa commemoratiu.
Les entitats presents a la taula com ara La Tortuga, Grup Catalonia, Barcanova, o Aspadi, entre altres, han reconegut l'esforç que s'està fen i han coincidit en comentar que el Dia de les Persones amb Discapacitat és commemora cada dia i no un dia solament. Un representant de l'Associació Funcional ha dit que prefereix que el Dia de les persones amb Discapacitat es digui el Dia de les Persones amb Diversitat Funcional. La tècnica responsable de Serveis Social, Inma Viera, ha intervingut per dir que enguany es dedica als afectats, però també a la treballadora responsable del Servei, Carme Espuña, que ha mort el passat mes d'agost.
L'acte central del programa commemoratiu del Dia de les Persones amb Discapacitat es realitzarà a la plaça de l'Abat Oliba a partir de les 11.30 hores en una iniciativa que comptarà amb la realització d'un flashmob a càrrec de la Creu Roja, les actuacions de les Corals Turó Solidari  i Coral Funcional (AFIS), la  lectura del manifest, l'actuació Calaixos, i una activitat de zumba a càrrec d'ASPADI. Paral?lelament, es projectarà l'audiovisual Pintem la diversitat a la Biblioteca Central.

Origen Commemoració
La Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat té com a propòsit promoure, protegir i assegurar, en condicions d'igualtat, els drets humans i les llibertats fonamentals per a totes les persones amb discapacitat, promovent el respecte a la seva dignitat així com potenciant la seva participació plena i efectiva en la societat, amb igualtat de condicions.
Al llarg dels darrers anys la percepció del concepte de discapacitat ha experimentat una transformació. A mitjans del segle XX una persona amb discapacitat es considerava invàlida i dependent. No obstant això, al llarg de les darreres dècades es va començar a prendre consciència del fet que les persones amb discapacitat tenen els mateixos drets que la resta i es va produir un canvi de mentalitat cap a un model basat en el desenvolupament dels drets humans i en la integració social.

El 1981, va ser el primer any declarat com a Any Internacional de les Persones amb Discapacitat, i posteriorment les Nacions Unides han instaurat la celebració anual, el 3 de desembre.
Foto: Ajuntament de Cerdanyola