Pronóstico de Tutiempo.net

El projecte Digitus II guanya el premi a la millor idea de negoci del Parc de Recerca UAB

El Parc de Recerca UAB ha lliurat els premis als tres projectes guanyadors de la cinquena edició del Programa de Generació d’Idees, una iniciativa que reconeix les millors idees de negoci del sector de les indústries culturals i creatives desenvolupades per investigadors del campus de la UAB a partir de la seva recerca.
El primer premi, guardonat amb 2.500 euros i sis mesos d’incubació a l’edifici Eureka del Parc de Recerca UAB, ha estat per al projecte Digitus II, impulsat per Pau Riba, Marçal Rossinyol i Juan Ignacio Toledo, del Centre de Visió per Computador de la UAB. Els investigadors han desenvolupat un sistema per transformar de forma automàtica imatges de manuscrits en documents digitalitzats i indexats.
Com han destacat, “només a Catalunya hi ha més de 300 arxius des del segle novè fins al present que emmagatzemen 840 quilòmetres lineals de documents”. La tecnologia de Digitus II permet transcriure automàticament aquests documents i ajudar a difondre en línia el seu contingut.  D’aquesta manera facilitaria notablement als arxius municipals, estatals, eclesiàstics,  acadèmics, i fins i tot a empreses, donar accés i difondre els seus documents antics al públic en general facilitant-ne també l'accés a estudiosos i acadèmics.
El segon premi s’ha atorgat al projecte Caduf, liderat per Helena Kirchner, Manuel Pica, Ignacio Díaz, Núia Pacheco i Montserrat Rovira, del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana de la UAB. El seu projecte consisteix en un servei d’estudi de paisatges agraris tradicionals, amb un diagnosi de l’estat de conservació i un estudi històric i arqueològic, per tal de donar una proposta de gestió, conservació, rehabilitació i difusió cultural. El seu objectiu és involucrar el paisatge històric i tradicional dins l’oferta cultural tant d’institucions públiques com empreses agroalimentàries interessades en aportar valor a la seva marca per diferenciar-se de la competència, a través de valoritzar el seu entorn.
El premi que han obtingut consta de 1.500 euros en metàl·lic i 6 mesos d’incubació a l’edifici Eureka del Parc de Recerca UAB per a desenvolupar la idea i convertir-la en una oportunitat de negoci.
Els guanyadors del tercer premi, dotat amb 1.000 euros, han estat els investigadors Marta Ávila i Harold Moreno, investigadors del Sincrotró Alba, Núria Morera i Ivan Campana, del Departament de Prehistòria de la UAB, i Carlos Alonso, llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses a la UAB. El seu projecte, anomenat Zephyrus, té l’objectiu de millorar la conservació de les obres d’art, com pintures, arxius, mostres arqueològiques o tèxtils. Per això, han desenvolupat un kit professional de desinfecció per anòxia que elimina els microorganismes presents en béns patrimonials de forma no invasiva. Es caracteritza per la seva fàcil aplicació ja que no requereix de personal tècnic especialitzat, a més de ser compacte, portable i respectuós amb el medi ambient.
Els projectes guanyadors han estat escollits per un jurat d’experts en valorització d’idees de negoci format per Marta Ysern, del Departament de Desenvolupament de Negoci de Barcelona Media Cluster (Eurecat), Roger Blanch Alsina, consultor del programa BStartup de recolzament emprenedor del Banc Sabadell, Raül Blanc, gerent d’Estratègia Industrial a Generalitat de Catalunya, Eduard Bech, responsable de comunicació dels Museus d'Olot, Laura de Bonis Freixes, coordinadora del Premi Internacional d'Innovació Cultural del CCCB i Eduard Vandellòs, CEO i director d’art de l’empresa Creactivitat.

El Programa de Generació d’Idees
El Programa de Generació d’Idees és una iniciativa de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Parc de Recerca UAB que es celebra per cinquè any consecutiu i que té com a principal objectiu ajudar als investigadors a transferir la seva tecnologia a la societat a partir d’una idea basada en la recerca que desenvolupen.
L’edició d’enguany ha estat enfocada a generar projectes en el sector de les indústries culturals, creatives i basades en l'experiència. Per fer-ho ha comptat amb la col·laboració del Primavera Sound, l’empresa Air Liquide, el Barcelona Synchrotron Park, els ajuntaments de Sant Cugat, Cerdanyola i Rubí. Totes aquestes entitats van proposar diversos reptes tecnològics per als investigadors que volguessin aportar-hi una solució.
En aquesta edició, hi han participat 45 investigadors de diferents centres de recerca en humanitats i enginyeries del campus de la UAB. Tots ells han treballat en equips multidisciplinaris i han desenvolupat vuit projectes.
Les quatre edicions anteriors del Programa de Generació d'Idees, centrades en el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació, el sector biotecnològic, el sector mediambiental i el sector aeroespacial, van generar 52 projectes, dels quals nou s’han transformat en noves empreses que estan actives a dia d’avui. A més, aquests projectes han aconseguit mobilitzar un total de 900.000 euros.
Foto: UAB-1rPremi_Digitus II