Pronóstico de Tutiempo.net

Entra en funcionament el protocol de prevenció d'incendis a Collserola

L'Ajuntament de Cerdanyola ha anunciat que dilluns entra en funcionament el protocol de prevenció d'incendis a Collserola i s'allargarà fins al 17 de setembre. Aquest estiu, de moment, les condicions meteorològiques són favorables.
Aquest any el dispositiu contempla 13 punts de vigilància i 30 persones que vetllaran per a prevenir i detectar incendis forestals en els 36 municipis que formen part de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i que ocupen poc més de 33 mil hectàrees.
El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, en el marc del seu dispositiu de prevenció d'incendis forestals, activarà la vigilància a 10 de les 13 torres de guaita dilluns vinent i a les 3 restants el 16 de juny. 26 guardes forestals treballaran a les torres amb l'objectiu de detectar qualsevol incendi que es pugui produir. El tancament de la campanya està previst pel 17 de setembre. El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola és qui coordina el dispositiu, en col·laboració amb el Pla de Vigilància d'Incendis (PVI) de la Diputació de Barcelona. La finalitat és protegir el bosc i les persones, dels incendis forestals que, ateses les característiques del Parc i l'alta freqüentació, es produeixen en un nombre molt considerable.
El 2016 va ser un any excepcional meteorològicament i durant el 75% dels 112 en què el dispositiu va estar en funcionament es va activar el Pla Alfa de risc d'incendi forestal. Va ser l'any més càlid a nivell mundial i el tercer de Barcelona des de 1914 i això va provocar que el nombre de focs i la superfície cremada superés la mitjana. En total van ser 74 els focs detectats i 39,655 ha les cremades. A Cerdanyola es van detectar 6 incendis.

Actuacions des de Cerdanyola
Des de la secció de Medi Ambient de l'Ajuntament de Cerdanyola, està previst fer les tasques de manteniment de les franges de protecció contra incendis a Can Cerdà i Montflorit, segons el que està previst al pla de prevenció d'incendis forestals municipal i el plànol de delimitació de les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals que estableix la Llei 5/2003, modificada per la Llei 2/2014. A més, des del servei de Protecció Civil es fa vigilància i control dels camins i urbanitzacions (Bellaterra, Montflorit, Can Cerdà...) en matèria de prevenció d'incendis forestals.
L'any passat, l'Ajuntament de Cerdanyola va publicar la guia A l'estiu, prevenir per gaudir per a la prevenció dels perills de l'estiu i amb consells pràctics i recomanacions. La guia, que es va repartir a les cases dels barris ubicats en zones forestals del terme municipal, inclou el pla d'evacuació d'aquestes urbanitzacions, les precaucions bàsiques per evitar els incendis forestals i com actuar en cas d'incendi. També recull consells a seguir en cas d'onades de calor i recomanacions per reduir el risc quan gaudim de les fogueres i manipulem petards.