Pronóstico de Tutiempo.net

Neix l’Associació Xarxa de Municipis per a l’Economia Social i Solidària amb 31 membres, entre els quals Cerdanyola i Ripollet

Barcelona Activa va acollir aquest passat dimecres l’acte formal de constitució de l’Associació Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (Xmess), amb l’adhesió de 31 ajuntaments, d'entre els quals el de Cerdanyola i Ripollet, que representen el 44% de la població de Catalunya. L’objectiu d’aquesta aliança municipal és impulsar un model socioeconòmic alternatiu transformador que contribueixi a la reducció de les desigualtats socials i territorials i a promoure una economia al servei de les persones i de la jus­tícia social.
En una roda de premsa, el comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de Barcelona, Jordi Via, ha explicat que l’objectiu fundacional de l’associació és promoure, reforçar i consolidar l’economies social i solidària (ESS), i fixar objectius i estratègies comunes.
La meta és intensificar una estratègia territorial compartida per fer de l’ESS un dels instruments principals de superació de les actuals desigualtats socials, de generació d’ocupació de qualitat i d’impuls d’un model socioeconòmic més democràtic, just i sostenible.
Via ha insistit que els membres fundadors de l’associació representen gairebé al 50% de la població catalana, i que entre els seus objectius també es troba l’optimització dels recursos públics.
Així mateix, ha dit que els municipis ja han començat a intercanviar propostes d’actuació, accions concretes en benefici de l’ESS i en l’avaluació d’experiències: “Contribuïm a estendre el relat de l’ESS, que no té caràcter marginal ni assistencialista”.
Es tracta d’explorar un nou model de desenvolupament territorial que “mobilitzi” millor els recursos del territori i doni prioritat les dimensions socials, ambientals i humanes de l’economia per resoldre amb major eficàcia les necessitats de la ciutadania.

MEMBRES
Els ajuntament adherits amb: Arbúcies, Argentona, Artés, Badalona, Barcelona, Cabrils, Cardedeu, Castellar del Vallès, Celrà, Cerdanyola del Vallès, Collbató, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Girona, Manlleu, Mataró, Mieres, Montornès del Vallès, Navàs, Palafrugell i Ripollet.
També s’han unit Sabadell, Salt, Sant Adrià del Besòs, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Santa Margarida i els Monjos, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Vilafranca de Penedès i Vilassar de Dalt, mentre que altres municipis preveuen unir-se durant les properes setmanes i mesos.
L’impuls per crear la XMESS arrenca de la I Trobada internacional de Municipalisme i Economia Solidària, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona el 22 i 23 d’octubre de 2015. Durant la jornada, es donà a conèixer el manifest titulat “Cap a una Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària”, al qual s’adheriren ja disset municipis. Així mateix, els ajuntaments de Badalona, Barcelona, Sabadell i Santa Coloma de Gramenet es van constituir en el grup impulsor d’aquesta entitat.
D’aleshores ençà han tingut lloc diverses reunions de treball amb participació tant dels representants polítics com del personal tècnic dels diferents ajuntaments que han permès definir com ha de ser la Xarxa així com elaborar la proposta d’Estatuts i el Pla de treball del 2017-2019 de la Xarxa. Aquests aspectes han estat debatuts i consensuats en el marc de tres trobades: el 16 de març a Badalona, el 10 de juny a Sabadell i el 30 de novembre a Santa Coloma de Gramenet, organitzades pels ajuntaments respectius.
Foto: EP