Pronóstico de Tutiempo.net

Cerdanyola encara la recta final de la restauració de l'Església Vella de Sant Martí

La restauració de l'Església Vella de Sant Martí entra en la recta final a Cerdanyola. Els treballs de pintura, fusteria i restauració de pedra deixaran enllestida la recuperació de l'església, que es va iniciar l'any 1989.
Sis pintors, un fuster i un picapedrer i un guixaire són els treballadors del darrer pla d'ocupació que estan treballant en la rehabilitació de l'Església Vella de Sant Martí. Aquests plans d'ocupació han sigut fonamentals per fer possible la restauració de l'església, que va ser cremada l'any 1936 i abandonada durant molts anys amb el seu deteriorament pertinent.
A la implicació del Servei d'Ocupació se li ha de sumar el treball imprescindible del Servei de Patrimoni, des d'on s'ha concretat el projecte de restauració, que ha estat el més fidel possible a l'edifici originari. Després d'un treball inicial de recuperació de l'edifici, l'any 2005 van començar les actuacions de rehabilitació interior a través de projectes de Formació o Treballs cofinançats pel Servei d'Ocupació de Catalunya i l'Àrea Metropolitana de Barcelona; Escoles Tallers, Cases d'Oficis i Plans d'Ocupació. Actualment, s'estan fent la decoració amb pintura, també s'estan rehabilitant alguns elements de fusta i donant els darrers retocs al campanar.
L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà; la regidora de Cultura, Elvi Vila; i la regidora de Treball, Contxi Haro, han pogut conèixer de primera mà els treballs que s'estan fent actualment i també la història de l'església i els treballs que s'han fet fins ara gràcies a la visita d'obres a càrrec del director del Museu d'Història de Cerdanyola i assessor dels treballs de restauració del temple, Joan Francès.
L'Església Vella de Sant Martí fou edificada l'any 1594 amb algunes de les pedres romàniques de l'antiga església a Collserola, amb elements gòtics en temps del Renaixement i posteriors incorporacions decoratives del barroc. L'església va estar en funcionament fins a principis del segle XX, quan el culte es va traslladar a la nova església parroquial al centre de la vila.

Plans Ocupació
La iniciativa dels Plans d'Ocupació està finançada per l'Àrea Metropolitana de Barcelona i cofinançada per l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, pertany al Pla Metropolità de Suport a les Polítiques Socials Municipals. Una vegada més, un Pla d'Ocupació cobreix un doble objectiu: embellir la ciutat i lluitar contra la xacra de l'atur.
Els oficis que han intervingut en la rehabilitació interior han estat els de pintor, oficials de paletes, operaris de construcció, electricistes, guixaires, pladuristes, picapedrers, fusters i soldadors. Les actuacions realitzades s'han fet a través del desenvolupament de dues Escoles Tallers, una Casa d'Oficis i tres Plans d'Ocupació.
Foto: Ajuntament de Cerdanyola