Pronóstico de Tutiempo.net

Miguel Ángel García Aranda, nou president del Consell de l'ESRF

El director científic del Sincrotró ALBA serà el nou president del Consell de la Instal·lació Europea de Radiació Sincrotró (ESRF) durant el període 2018-2019. Aquest sincrotró reuneix 22 països entre membres i associats científics. El professor García Aranda és el primer espanyol que ocupa aquest càrrec.
Miguel Ángel García Aranda substituirà el Prof. Bertrand Girard, que ha ocupat el càrrec durant el 2014-2017. El nomenament ha tingut lloc a la 67a reunió del Consell celebrada a Lund (Suècia) els dies 26 i 27 de juny i entrarà en vigor el gener de 2018. El professor García Aranda ha estat vicepresident del Consell de l’ESRF durant quatre anys (2014-2017) .
Doctor en Química per la Universitat de Màlaga, és professor en aquesta mateixa universitat. La seva experiència científica se centra en la difracció i imatge de materials amb interès industrial com eco-ciments o pigments ceràmics. Des del gener de 2013 està desplaçat temporalment de la Universitat de Màlaga i és director científic del Sincrotró ALBA, on coordina el programa d'usuaris per a les tècniques d'anàlisi disponibles a ALBA, dissenya el futur ús científic de la instal·lació i gestiona un grup de més de 65 científics i tecnòlegs procedents de 15 països.
La Instal·lació Europea de Radiació Sincrotró (European Synchrotron Radiation Facility, ESRF) és la primera instal·lació de llum de sincrotró de tercera generació, situada a Grenoble (França). Disposa de 43 estacions experimentals i rep més de 7.000 visites d'usuaris cada any. Aquesta instal·lació compta amb el suport de 22 països socis, un dels quals és Espanya que aporta un 4% del seu pressupost. En l'actualitat, l'ESRF està desenvolupant la Fase II del seu Programa de Renovació, anomenat ESRF-EBS, o Projecte de Font Extremadament Brillant (150 milions d'euros de nova inversió), per produir raigs X encara més brillants, coherents i estables.