El CRAC i el Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola proposen descobrir l’enigma de la llengua ibèrica dins el marc del XXII Cap de Setmana Ibèric - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

El CRAC i el Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola proposen descobrir l’enigma de la llengua ibèrica dins el marc del XXII Cap de Setmana Ibèric

La llengua serà el leiv motiv d’aquest any. Els ibers van ser els primer pobladors de la península que van utilitzar l’escriptura. Milers d’anys després, els signes gràfics d’aquest poble continuen sent un gran enigma sense resoldre: els podem llegir però no sabem què signifiquen les seves paraules!

El Museu de Ca n'Oliver i el CRAC durán a terme diferents activitats per aquest cap de Setmana Ibèric, amb la col·laboració de les entitats CRAC, Afocer i La Constància. S’han pensat i dissenyat perquè tothom gaudeixi lúdicament d’un dels poblats ibers més destacats del país, alhora centre d’investigació d’aquesta cultura. El Cap de Setmana Ibèric se celebrarà l’1 i el 2 d'octubre i al Poblat i Museu de Ca n'Oliver.
Com cada any, tots els jaciments que integren la Ruta dels Ibers i el Museu d’Arqueologia de Catalunya han preparat un munt d'activitats en el marc del cap de Setmana Ibèric.

Programació

Dissabte 1 d'octubre
  • 11 a 14:30 h i de 16:30 a 20 h
Jornada de Portes Obertes
Es podrà visitar gratuïtament el poblat i dues exposicions: “El cel dels ibers” l’exposició formada per tres mostres que han estat cedides temporalment al Museu, i “Cerdanyola, terra d’ibers”, en la que els objectes, els interactius i les imatges s’interrelacionen per presentar-nos un món que va desaparèixer fa més de 2.000 anys.
  • 12 h
Visita guiada a l’exposició temporal «El cel dels ibers», durant la qual podrem descobrir si la nit i el cel en temps ibèrics eren iguals que ara, els animals nocturns que hi havia a Collserola i que avui han desaparegut i el simbolisme d’alguns d’aquest animals. També descobrirem els principals assentaments ibèrics de la zona del Montseny.
  •  17 h
Visita teatralitzada «En Bilos i la Betinin i les lletres» al jaciment.
Aquests dos personatges ibèrics tan populars ens parlaran sobre el seu poble al segle III aC i de les llengües i alfabets que coneixien. Activitat per a majors de 8 anys.
  • 18 h
Escape room «L’enigma de les lletres» a l’exposició permanent “Cerdanyola terra d’ibers”, en el qual s’hauran de resoldre un seguit de pistes relacionades amb l’escriptura ibèrica i d’altres llengües de la Mediterrània antiga. Activitat per a majors de 14 anys.

Diumenge 2 d’octubre
  • 10:30 a 14 h
Jornada de Portes Obertes al Museu i al Poblat
Es podrà visitar gratuïtament el poblat i dues exposicions: “El cel dels ibers” l’exposició formada per tres mostres que han estat cedides temporalment al Museu, i “Cerdanyola, terra d’ibers”, en la que els objectes, els interactius i les imatges s’interrelacionen per presentar-nos un món que va desaparèixer fa més de 2.000 anys.

  • 11 a 14 h
Conjunt de tallers «Llengües, lletres i alfabets» que tenen com a eix principal l’escriptura ibèrica: esgrafiarem, pintarem i modelarem lletres dels alfabets ibèric, llatí i grec, “traduirem” cites d’autors clàssics de l’ibèric al català i jugarem amb trencaclosques especials.
Com cada any les nenes i nens que participin en totes les activitats, tindran un obsequi. Tallers adreçats a públic familiar.

  • 11:30 h
Visita guiada «Laietània, terra d’ibers» a l’exposició permanent que ens acostarà a la cultura ibèrica dels laietans a través dels seus set àmbits temàtics, dels més de 500 objectes arqueològics exposats, de les reconstruccions i els interactius i audiovisuals. Per a majors de 12 anys.

  • 12:30 i 13:30 h
Els poblats laietans se saluden, al jaciment ibèric de ca n’Oliver
Comunicació amb miralls amb el poblat del Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet. Per a tots els públics.

Pages