L’aprovació de la convocatòria de la licitació del contracte per a la gestió de les tres escoles bressol municipals de Cerdanyola -Cordelles, Turonet i Montflorit- segueix portant cua. I sembla que ho farà durant dies. El fons i, especialment, les formes del govern municipal han provocat un profund malestar al gruix de l’oposició.
I és que, a banda de les condicions de la licitació i del model de gestió, el que ha generat un rebuig més unànime entre els grups a l’oposició ha estat la decisió de l’executiu de Carlos Cordón d’aprovar la convocatòria un dissabte al matí a través d’una junta de govern extraordinària. De fet, plou sobre mullat perquè, tot just la setmana passada, tres grups -Guanyem Cerdanyola, ERC i Cs- van reclamar al govern que el model de gestió de les escoles bressol públiques, actualment amb pròrroga del contracte amb les empreses concessionàries, es realitzés en debat al Ple municipal. Ho van fer després que el plenari aprovés la suspensió del contracte de gestió de dues de les tres escoles bressol municipal -Montflorit i Cordelles- fins el 31 d'agost a causa de la impossibilitat de donar servei per l’estat d’alarma.
La petició no ha estat atesa per l’equip de govern i, precisament, els grups que van fer el prec al plenari són els que han elevat el to les darreres hores. Primer va ser Guanyem, que ahir al vespre ja va alertar de les intencions de l’executiu del PSC. La formació va denunciar públicament el que considera una “privatització exprés per la porta del darrera” per part de l’equip de govern. “Cal un debat profund sobre la gestió de les escoles bressol municipal. Aprovar-ho un dissabte al matí per junta de govern no és el bon camí”, advertia la seva regidora Laura Benseny.
També des d’ERC s’han mostrat especialment molestos amb l’actitud del govern del PSC. El regidor Íñigo Enterría ja ho apuntava anit a través de les xarxes socials, criticant tant la forma escollida com el fons de la qüestio: “L’educació no pot ser un negoci. Cal un debat plenari del model de gestió. Des d’ERC apostem per la municipalització”.
Una línia que ha continuat aquest matí la portaveu municipal dels republicans a l’Ajuntament, Helena Solà. A través del seu compte personal de twitter, Solà ha lamentat assistir a “una altra oportunitat perduda per l’educació 0-3 a Cerdanyola”. La regidora d’ERC ha mostrat el seu enuig per licitar “per la porta del darrera un dels serveis més importants que presta qualsevol ajuntament”, destacant que la decisió del govern “ens hipoteca, com a mínim, durant 3 anys”. Solà ha insistit en què la gestió directa és l’única fórmula que garanteix que no es fa negoci amb l’educació dels infants. “Avui, el PSC de Cerdanyola obre les portes a que les empreses de Florentino o Eulen gestionin les nostres escoles bressol municipals”, ha lamentat.
Ja de manera més formal, ERC ha fet posteriorment un comunicat públic on ha reiterat el seu desacord amb la nova licitació del contracte de prestació de serveis de les escoles bressol municipals sense un debat plenari sobre el model de gestió.
El grup municipal dels republicans creu que el govern del PSC ha forçat els terminis de duració del contracte per poder-ho aprovar per la junta de govern i, d’aquesta manera, “ha apartat el ple municipal del necessari debat democràtic sobre quin és el model idoni i majoritari” de gestió.
ERC denuncia que no s’ha explicat a la major part de l’oposició quines són les característiques concretes del servei que es vol licitar, “en la mateixa línia d’opacitat i precipitada gestió” que considera “habitual” en el govern. Així, asseguren els republicans, l'expedient consta de “greus deficiències” en la seva tramitació: “Hi ha dubtes sobre la subrogació de tot el personal actual i no es modifica el projecte pedagògic ni organitzatiu de fa més de 9 anys”. Unes carències que, juntament a d’altres “incompliments legals” podrien ser susceptibles, segons ERC, d'una impugnació davant el Tribunal Català de Contractes i aturar la licitació quan només queden tres mesos per a la finalització dels actuals contractes.
Tot i reiterar la seva aposta per la municipalització del servei, la formació republicana remarca que, si l’aposta del PSC és l’externalització, “el més lògic” en aquests moments d'incertesa de com serà el retorn de les escoles i l'aixecament de l'estat d'alarma era “prorrogar els contractes actuals, i no fer-ne un de nou”. ERC, igualment, valora molt negativament “la manca de valentia de no optar per models pedagògics i organitzatius més adients als temps actuals” i limitar-se a repetir els antics: “Volem mostrar la nostra preocupació que s'asseguri la total subrogació de les treballadores actuals”.
El comunicat dels republicans finalitza amb el que sembla un missatge encobert adreçat a En Comú Podem: “ERC interpreta el silenci d'alguns partits del consistori que en el passat s’havien manifestat per la defensa de la no externalització dels serveis públics i a favor de la municipalització del servei, com un avançament tàctic per una possible ampliació del govern”. Una posició que, segons ERC, els evitaria haver d'afrontar dins de l’executiu aquesta externalització, “com tampoc en el seu dia van acordar res sobre les escoles bressol municipals en els acords programàtics públicament signats”.
Cs critica la manca de debat
El darrer grup que ha criticat públicament l’aprovació d’avui ha estat Cs. Ho han fet a través de les xarxes socials. En una piulada al seu compte de twitter, el regidor Gorka Samaniego ha lamentat que “el govern del consens” hagi privat als representants públics del debat sobre “una qüestió tan rellevant per al municipi” en una decisió que qualificat com “incomprensible”.
El regidor de Cs ha remarcat que el PSC coneix la “predisposició” del seu grup per a “millorar el model de gestió actual” i que els socialistes disposen de “majoria al Ple per a treure’l endavant”. Per això, Samaniego ha dit no entendre que s’hagi privat aquest debat als representants de tots els ciutadans de Cerdanyola. “Trencar ponts de diàleg just ara no toca”, ha lamentat Samaniego.
En la mateixa línia, la seva companya al grup municipal de Cs, Sonia Rodríguez, ha insistit en què, “tal i com vam advertir al Ple, el PSC no havia d’aprovar la licitació d’un dels contractes més importants, el de l’educació 0-3, sense donar la possibilitat als grups d’aportar”. Rodríguez, també a través de les xarxes socials, ha lamentat que l’executiu socialista “no hagi volgut escoltar propostes” relatives a l’ampliació d’ajudes, la reducció de preus o la iniciació a l’anglès.