Amb l’entrada a la fase 1 de la regió sanitària metropolitana nord, on s’encabeixen Cerdanyola i Ripollet, bars i restaurants d’ambdós municipis podran tornar a aixecar la persiana dilluns vinent, més de dos mesos després que l’haguessin de tancar amb l’inici de l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol com a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19.
Sens dubte, una petita bombona d’oxígen per a un sector castigadíssim, un dels més afectats per la crisi del coronavirus. Molts establiments del camp de la restauració han mirat de sobreviure durant el confinament amb el servei a domicili, però les xifres són contundents i demostren el sotrac que ha suposat la pandèmia per aquest tipus de negocis. Especialment dolorós és el cas de Cerdanyola, on els establiments hostalers han presentat fins a 117 expedients de regulació temporal d’ocupació des de l’inici de l’estat d’alarma, només superats pels 141 del comerç. Això sí, malgrat presentar menys expedients, els treballadors de la restauració són els més afectats a Cerdanyola per aquest tipus de procediment administratiu a l’abast de les empreses. Un total de 1.065 persones que tenien la seva ocupació a bars i restaurans de la ciutat s’han vist afectats per la crisi de la Covid-19 o, el que és el mateix, un 20% dels treballadors afectats per un ERTO a Cerdanyola estan vinculats al sector de la restauració. Una autèntica sagnia.
A Ripollet, les dades també són esfereïdores, però no arriben a les de la ciutat veïna, ni de bon tros. Segons les dades de la Generalitat, els ERTO al sector hostaler del municipi els darrers dos mesos han arribat a la cinquantena, pràcticament la meitat dels expedients que s’han presentat al comerç i a un nivell semblant dels que s’han registrat a la indústria manofacturera. Segons les xifres oficials, els ERTO de bars i restaurants a Ripollet afecten 283 treballadors de les més de 2.400 persones afectades per un expedient de regulació que es comptabilitzen al municipi.
En aquest context, tot i les llicències que la fase 1 de la desescalada permet a la restauració, caldrà veure quants establiments decideixen obrir a partir de dilluns. L’experiència viscuda a les regions sanitàries del país que ja han entrat anteriorment en aquesta etapa del desconfinament demostra que bastants negocis han preferit mantenir la persiana abaixada. El motiu és ben senzill: molts propietaris han fet números i tenen clar que la facturació que poden arribar a fer aquests dies, amb l’aforament de la terrassa limitat, no els compensarà amb les despeses que els suposa la tornada a la feina dels treballadors afectats per un ERTO. Això els més afortunats, els que poden plantejar-se obrir o no. D’altres no tenen la opció de posar novament les seves taules al carrer perquè directament no tenen assignat, al menys fins l’arribada de la Covid-19, un espai a la via pública.
Certament, la fase 1 de desescalada dona marge als restauradors, però de forma molt limitada, ja que en cap cas es pot consumir dins del local. Només permet la reobertura de les terrasses a la via pública, amb una ocupació máxima del 50% de les taules. Hi ha d’haver una distància de 2 metres entre taules, amb un màxim de 10 persones juntes en una mateixa taula i sempre respectant la distància mínima de seguretat.
En aquest punt, el paper dels ajuntaments resultarà clau a partir d’ara. Amb l’inici de l’estat d’alarma, les administracions més properes al ciutadà, també a Cerdanyola i Ripollet, han adoptat mesures fiscals relatives al descompte de les taxes d’ocupació de l’espai públic que han de pagar bars i restaurants per tenir una terrassa. Ara, però, el debat està focalitzat també en saber si els establiments podran guanyar espai al carrer per compensar les limitacions normatives.
L'Ajuntament de Ripollet ‘sacrificarà’ 100.000 euros
I l’Ajuntament de Ripollet, per exemple, ha trigat poc en resoldre els dubtes. Poques hores després de la confirmació per part de Sanitat del avançament a la fase 1 del municipi, el govern de José María Osuna ha detallat de forma exhaustiva com vol reactivar el sector de la restauració local. El consistori ha aprovat avui mateix una resolució que permetrà a bars i restaurants ampliar la superfície de les seves terrasses o sol·licitar-ne una, per tal de recuperar la capacitat de taules que tenien abans de la crisi sanitària.
L’Ajuntament explica que aquesta mesura s'aplicarà sempre que les condicions de l'espai públic ho permetin, estudiant cas per cas, i serà vigent mentre duri el pla per a la transició cap a la ‘nova normalitat’ del govern central. L'objectiu, segons la corporació, és “tornar a endegar aquest important motor econòmic per Ripollet, facilitant al màxim la seva reactivació i amb totes les garanties de seguretat”.
A banda de respectar les condicions marcades des del Ministeri de Sanitat, l’Ajuntament ha explicat que els hostalers hauran de col·locar els elements de protecció necessaris per mantenir en tot moment les mesures de seguretat indicades per la Policia Local i que s’hauran de fer càrrec de la neteja de l'espai.
Tant les sol·licituds d'ampliació com de petició de terrassa es formularan de forma telemàtica. Per a fer-ho, cal descarregar i emplenar un formulari que es pot trobar a l’espai web municipal i presentar-lo via telemàtica, amb la documentació requerida, a la seu electrònica.
Les bones notícies per als restauradors de Ripollet també arriben en matèria fiscal, ja que l’Ajuntament ha informat igualment avui que, durant el proper Ple Municipal, es presentarà a aprovació la modificació de l'ordenança que regula les llicències d'ocupació temporal del domini públic local, per tal de contemplar l'exempció del pagament. El consistori calcula que aquesta mesura tindrà un impacte econòmic de 100.000 euros, que deixarà de percebre per aquest concepte. Malgrat això, ho considera “necessari, tenint en compte que aquest sector econòmic és un dels més afectats per la crisi econòmica generada per la Covid-19”.
Cerdanyola, menys exhaustiu
En el cas de Cerdanyola, l’Ajuntament també ha confirmat que oferirà la oportunitat d’ampliar terrasses de manera gratuïta a bars, cafeteries i restaurants perquè puguin mantenir el nombre de taules que han tingut fins ara, respectant les mesures de distanciament.
Això sí, els detalls de la mesura a Cerdanyola facilitats per l’Ajuntament, però, no han estat tan concrets com els de Ripollet. Contactat per A Fons Vallès, el consistori explica que les peticions s’hauran de gestionar amb el Servei d’Espai Públic i que l’ampliació d’espais per a les terrasses s’hauran de fer sempre “respectant el pas ciutadà, les vies de trànsit o l’entrada a habitatges, comerços o pàrquings”. Dimarts vinent, coincidint amb la presentació de les conclusions de la taula per a la reconstrucció social i econòmica de la ciutat, és possible que es donin a conèixer més detalls de les ajudes als negocis hostalers.