Tal i com estava previst, aquesta tarda s’han presentant les conclusions dels treballs de la Taula per a la reactivació social i econòmica de Cerdanyola que, des del passat 12 de maig, ha comptat amb la participació d’una cinquantena de representants de col·lectius de l’àmbit social i econòmic de la ciutat, així com de totes les formacions polítiques amb representación a l’Ajuntament. Tots ells han consensuat més d’un centenar de mesures que, segons el govern municipal, suposaran la mobilització de 4 milions d’euros per fer front als efectes de la crisi de la Covid-19. D’aquesta xifra, l’executiu local calcula que 1,7 milions d’euros aniran destinats a ajuts directes a famílies, autònoms i petites empreses.
Després de dues setmanes de feina, la Taula per a la reconstrucció social i econòmica de Cerdanyola ha donat a conèixer avui una bateria de 109 mesures que abasten 13 àmbits i que han de respondre a les necessitats de la ciutadania derivades de la crisi sanitària. El document final incorpora, en primer lloc, un paquet de mesures a fi de garantir les necessitats bàsiques i pal·liar qualsevol nova situació de vulnerabilitat conseqüència de la crisi sanitària. També contempla un segon bloc per donar resposta a les necessitats en l’àmbit de l’educació i per garantir les oportunitats a la infància, tenint molt present la necessitat de posar en marxa aquest estiu casals amb reforç educatiu. De la mateixa forma, es contempla garantir, també durant el període estival, les beques menjador, o continuar proporcionant els recursos necessaris als infants i famílies vulnerables per fer front al nou període escolar, com ja s’ha fet amb el repartiment de suports i assegurant la connexió a internet dels alumnes.
Les conclusions de la Taula també recullen una nova bateria de mesures en l’àmbit de l’habitatge i l’exclusió residencial, preveient la immediata posada en marxa de la Taula d’Habitatge i l’activació del projecte sensellarisme, que “ens permetrà anticipar-nos a possibles futures situacions d’emergència habitacional”.
L’espai de diàleg obert els darrers quinze dies a Cerdanyola inclou igualment un paquet de mesures en l’àmbit de la gent gran, la dependència i de les persones amb discapacitat, reforçant el seguiment telefònic a tota la gent gran sola per detectar possibles nous casos d’aïllament, i ampliant les prestacions oferides des del Servei de Teleassistència.
També hi han previstes mesures en l’àmbit de la regidoria de Feminisme per assegurar l’assessorament i l’atenció a dones víctimes de violència masclista, garantint a ple rendiment l’activació de protocols durant el mes d’agost.
En el document resultant també es contemplen mesures en l’àmbit de la solidaritat i la cooperació, entre les quals hi figura el compromís de dur a terme una trobada en memòria de les persones que ens han deixat a la ciutat per la COVID-19, així com un reconeixement als treballadors i voluntaris que ha jugat un paper transcendental en aquesta crisi.
Entre el més d’un centenar d’accions previstes també hi ha un paquet de mesures d’ajuda a l’impuls econòmic i fiscals i a la conciliació de la vida familiar i laboral, que preveuen els ajuts directes a petites empreses, autònoms i famílies “més ambiciosos de la història de la nostra ciutat”, segons l’Ajuntament.
En el camp econòmic, el document recull mesures per a la promoció econòmica, del comerç i l’hostaleria local, algunes de les quals ja s’han començat a implementar com la campanya de suport al comerç, els serveis i l’hostaleria de proximitat amb l’entrada a fase 1 de la desescalada. De la mateixa manera, hi han previstes accions en l’àmbit de la protecció de l’ocupació, garantint l’acompanyament als autònoms i treballadors afectats per la crisi de la Covid-19.
També s’ha consensuat la sol·licitud d’iniciatives econòmiques i fiscals a altres d’administracions publiques, com demanar al Govern d’Espanya poder destinar el superàvit i els romanents de tresoreria en polítiques i mesures que ajudin a la reconstrucció de la ciutat; sol·licitar a la Generalitat de Catalunya ajuts econòmics de mesures urgents complementàries en matèria d’ajuts econòmics de caràcter social, contractació i mobilitat per fer front a la Covid-19; i sol·licitar a l’AMB la bonificació del Tribut Metropolità.
D’igual manera, la bateria de projectes aprovats per la Taula també inclou mesures en l’espai públic, com reservar per als vianants els caps de setmana els eixos principals de la ciutat per guanyar espai per a la població en detriment del vehicle privat, amb l’objectiu que la ciutadania pugui passejar de manera segura en espais prou amples per mantenir la distància de seguretat. També es continuarà insistint en la desinfecció de carrers i equipaments de màxima concurrència, i se senyalitzaran oportunament, sempre que sigui possible, les recomanacions de les autoritats sanitàries a carrers i equipaments.
I per últim, també s’implementaran mesures en l’organització municipal, com la creació de l’Oficina d’afectats per la Covid-19 que ha de servir per prestar una assistència integral, coordinada i especialitzada per a la tramitació d’ajuts econòmics a les persones físiques o jurídiques afectades per l’impacte crisi sanitària.
“Unió sense precedents”
L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, s’ha mostrat molt satisfet del resultat de la Taula, “una unió de voluntats sense precedents per fer front a les necessitats de la ciutadania, les d’ara i les que vindran”. A través de les xarxes socials, Cordón ha insistit en què “la cooperació de tothom, de totes les forces polítiques i dels agents socials i econòmics de la ciutat, ha de fer possible una reactivació sòlida i solidària que no deixi ningú enrere”.
En aquesta línia, el batlle socialista s’ha felicitat pel més de centenar d’accions aprovades en el sí de la Taula: “Vull donar les gràcies, de tot cor, al conjunt de col·lectius socials i econòmics, i formacions polítiques que han participat activamente de les diferents sessions de treball per fer del pla de xoc contra el coronavirus a Cerdanyola una realitat”.