El govern de Cerdanyola no concreta quants diners destinarà a la nova taula de treball per pal·liar els efectes econòmics de la crisi de la Covid-19 - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

El govern de Cerdanyola no concreta quants diners destinarà a la nova taula de treball per pal·liar els efectes econòmics de la crisi de la Covid-19

L’Ajuntament de Cerdanyola constituirà dimarts vinent la taula de treball amb diferents agents locals per buscar solucions que ajudin a pal·liar els efectes econòmics i socials que la crisi sanitària de la Covid-19 està provocant al municipi. Així es va confirmar ahir a la tarda durant una sessió extraordinària del Ple de l’Ajuntament que, com ja va passar a l’abril i degut al context actual derivat de la pandèmia del coronavirus, es va realitzar de forma telemàtica.
Com no podia ser d’altra manera, la situació derivada de la Covid-19 va ocupar bona part de la sessió. L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, va detallar els aspectes més rellevants de la gestió per part del govern, durant el darrer mes, d’una crisi que està deixant xifres esgarrifoses a nivell econòmic. De fet, Cordón va explicar que actualment hi han més de 5.300 veïns de la ciutat afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO), als quals s’han d’afegir els més de 3.000 aturats que hi han a la ciutat, segons les dades fetes públiques aquesta setmana des del Ministeri de Treball.
Una sagnia que no sembla tenir aturador. Per a pal·liar aquest context tan negatiu, l’alcalde va confirmar que dimarts vinent es constituirà una taula de treball amb diferents agents econòmics i socials de la ciutat per intentar consensuar solucions. La creació d’aquesta taula arribava al ple envoltada d’un ambient un xic enrarit, amb fortes critiques d’una gran part de l’oposició al govern del PSC en el sentit d’ignorar les seves propostes i de manca d’informació. La setmana passada, sense anar més lluny, tots els grups a l’oposició, excepte En Comú Podem, van exigir a l’executiu local una quinzena de propostes consensuades per a gestionar el moment actual. Ahir, tot i certes crítiques en les intervencions de l’oposició al Ple, Cordón va agrair a la resta de grups “l’esforç per abaixar el to” en el que va considerar “una victòria de tots”. 
L’alcalde de Cerdanyola va explicar que el seu govern està acabant d’elaborar un document que servirà com a base de la nova taula de treball. La intenció de l’executiu local, segons el dirigent del PSC, és que estigui enllestit com a molt tard dilluns vinent per tal que l’oposició hi pugui fer un cop d’ull abans de la constitució de la taula dimarts. 
Respecte al funcionament de la nova comissió, i responent a la petició del regidor d’ERC Albert Turon, qui va demanar que s’agilitzés un calendari que preveu tenir les conclusions al juny, Cordón es va mostrar favorable a avançar el més ràpid possible en la presa de decisions i, de fet, va explicar que la setmana vinent, a banda de la constitució, s’intentarà portar a terme ja una primera reunió de treball.

Dubtes sobre quants diners es destinaran
Una de les incògnites encara sense resoldre és quants diners aportarà l’Ajuntament per a les solucions que sortiran de la nova taula de treball. Una qüestió que va lligada a un altre tema que es va tractar a la sessió plenària d’ahir: la liquidació del pressupost municipal de l’exercici 2019, amb un superàvit de 7’5 milions d’euros i un romanent de tresoreria favorable que supera lleugerament els 11 milions d’euros. Uns números positius a la caixa del consistori que els grups a l’oposició reclamen ara que es destinin a combatre els efectes de la Covid-19. Tots ells, de fet, van qüestionar al tercer tinent d’alcalde i regidor de Finances, Javier Sánchez, sobre quina quantitat exacte d’aquest superàvit i romanent de 2019 es dedicarà a pal·liar l’afectació per la Covid-19 al municipi.
Sánchez va evitar donar xifres encara perquè “hi han variables que no depenen de nosaltres” i que s’han d’acabar de concretar. En aquest sentit, el responsable de Finances va fer esment a la negociació oberta entre el govern de l’Estat i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per tal de modificar la llei d’estabilitat pressupostària i que els ajuntaments puguin destinar precisament, en un major grau, aquests superàvits i romanents de tresoreria a la reconstrucció econòmica de les seves ciutats, i no tant a eixugar deute. “Avui no podem concretar la xifra, però serà la major possible dins els termes que la llei ens permeti”, va remarcar Sánchez.

Pages