L’Ajuntament de Cerdanyola, a través del Servei Municipal de Treball i Promoció Econòmica, ha obert una consulta al teixit productiu de la ciutat amb el propòsit de conèixer la situació actual de les empreses del municipi a causa de la crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19 i, d’aquesta manera, poder determinar les mesures de suport i reactivació de l’economia local. El formulari, amb una catorzena de preguntes, qüestiona d’entrada a les empreses per la seva ubicació i el sector d’activitat en què s’hi encabeixen.
L’Ajuntament també pregunta als negocis locals si s’han vist forçats a realitzar mesures d’ajustament de plantilla per fer front a la crisi de la Covid-19. En aquest sentit, el consistori els demana que especifiquin quants treballadors tenen a la ciutat i quants d’ells s’han vist afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació.
Pensant en el futur immediat, l’Ajuntament pregunta als empresaris quina és la principal preocupació que tenen actualment els seus negocis, i els hi dona tres opcions: la viabilitat del projecte empresarial, l’adequació de l’empresa a l’ús de noves tecnologies o l’adaptació de l’organització als nous reptes del mercat.
El consistori també vol conèixer l’impacte de la crisi actual sobre l’activitat de les empreses en base a unes quantes possibles respostes: si no ha tingut cap impacte, si és menor del 25% sobre la facturació o superior al 50%, si ha provocat el cessament de l’activitat o si, per contra, ha augmentat el volum de negoci.
L'enquesta també vol conèixer els mecanismes de resposta de les companyies per afrontrar la crisi de la Covid-19 i, en aquest sentit, planteja diferents escenaris als empresaris: els pregunta si han canviat el pla d’actuació de l’empresa; si estan cooperant amb altres empreses o entitats; si estan innovant en productes o serveis; si estan intensificant en l’àmbit del màrqueting; o, finalment, si han optat principalment per reduir despeses.
En clau de futur, l’Ajuntament també qüestiona als empresaris si tenen previst canvis en el número de treballadors, alhora que els pregunta les seves expectatives sobre si la situació econòmica dels seus negocis a curt termini millorarà o, per contra, creuen que anirà a pitjor.
El formulari del consistori també vol saber la predisposició dels empresaris a participar en un marketplace local on demanar i oferir serveis o productes entre empreses de Cerdanyola. En la mateixa línia, els pregunta igualment si estarien disposats a participar en un programa de foment de cooperació empresarial, entre entitats i pimes del territori. En qualsevol dels dos casos, l’Ajuntament demana a les empreses interessades que deixin les seves dades.
L’enquesta, per últim, pregunta a l’empresariat de Cerdanyola quins perfils professionals preveu que necessitaran, alhora que els demana el seu parer sobre quines actuacions creuen que es podrien dur a terme des de l’Ajuntament per millorar la situació del teixit productiu local.
Més de 5.300 treballadors afectats per un ERTO
Segons les darreres dades de la Generalitat, actualitzades fins a principis de mes, a Cerdanyola s’han presentat un total de 623 ERTO des de l’inici de l’actual crisi, que afecten 5.324 treballadors. Del total d’expedients, un 90,8% (566) són considerats de ‘força major’, és a dir, els justificats plenament per efectes de la Covid-19 en les empreses. Els treballadors afectats per aquests tipus d’expedients a la ciutat (4.044) són el 75,9% del total d’assalariats que estan patint actualment un ERTO a Cerdanyola. La resta d’expedients (57) i treballadors afectats (1.280) són per altres causes que no estan associades directament a la crisi del coronavirus.