Veïns del barri de la Farigola revifen la polèmica sobre la presumpta utilització d’herbicides amb glifosat a Cerdanyola - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

Veïns del barri de la Farigola revifen la polèmica sobre la presumpta utilització d’herbicides amb glifosat a Cerdanyola

Veïns de la Farigola, a Cerdanyola, han recuperat aquests dies a les xarxes socials una polèmica que ja es va viure el municipi fa uns mesos. El compte dels veïns del barri a twitter va denunciar dimarts passat que l’Ajuntament de la ciutat està realitzant treballs de neteja amb herbicides que porten glifosat, un producte altament tòxic, alhora que demanava “precaució amb els més petits i els animals de companyia” als ciutadans de la zona.
 
El glifosat és un herbicida molt polèmic classificat com a substància probablement cancerígena (Grup 2A) per l’Agència d’Investigació del Càncer (IARC), vinculada a l’OMS. Per aquest motiu ha estat prohibit en molts països i rebutjat per moltes ciutats, inclosa Barcelona. Més conegut amb el nom comercial de Roundup, serveix per matar les plantes dels escocells dels arbres i altres espais de la via pública si bé s’ha demostrat que té una afectació greu sobre la biodiversitat urbana. La seva toxicitat sobre les abelles i altres insectes altera també la cadena tròfica amb efectes sobre els ocells urbans, però també sobre els animals de companyia com gossos i gats si hi interactuen quan s’acaba de dosificar.
La denuncia pública dels veïns de la Farigola ha revifat un debat que ja es va viure a la ciutat el passat mes de setembre, quan el grup municipal d’ERC va alertar que el govern del PSC havia tornat a “fumigar amb glifosat tota la ciutat”, deixant en paper mullat una moció aprovada el 2017 a instància dels republicans, i amb el suport del grup socialista, on s’acordava que l’Ajuntament deixaria d’utilitzar aquest producte. ERC va lamentar aleshores que l’executiu local hagués intentat amagar aquesta decisió a l’oposició durant una comissió informativa de polítiques territorials, alhora que instava el govern de Carlos Cordón a que aturés immediatament la utilització d’aquest producte i apostés per “mètodes alternatius i respectuosos amb el medi ambient i la salut de les persones”.
La reaparició del tema a les xarxes socials ha reobert la ferida entre els dirigents republicans, que aquests dies han tornat a criticar l’actuació del govern municipal. El més actiu ha estat el regidor Albert Turon, qui ha carregat contra el PSC: “Ja van mentir llavors, res no els impedeix tornar a mentir ara”. Turon ha recordat la moció aprovada fa tres anys, lamentant que “ara, però, no només el tornen a fer servir, sinó que quan vam demanar explicacions van mentir negant el que no es podia amagar”.
Davant la insistència d’alguns tuitaires en denunciar la situació si hi han proves, Turon reconeix que el seu ús “no és il·legal, encara”, però remarca que es tracta d’un “model obsolet, contaminant i contra la biodiversitat. El regidor d’ERC insisteix en què “xoca frontalment amb el discurs de sostenibilitat i transició ecològica”, moment que aprofita per deixar un darrer ‘encàrrec’ al govern del PSC: “Després van fent la gara-gara al jovent de Fridays For Future”.

L’Ajuntament segueix negant cap risc
Després del tuit-denuncia dels veïns del barri de la Farigola, diversos usuaris a les xarxes socials han demanat a l’Ajuntament que aclarís la qüestió. Des del compte oficial del consistori s’ha reiterat la posició que ja va defensar la institució el passat mes de setembre: que els equips especialitzats utilitzen un productes químics que, en la seva composició, no duen elements perjudicials per a la salut.
Al setembre, el govern municipal va explicar que s’estava treballant en un pla de xoc per retornar els carrers i les places de la ciutat a un aspecte acurat, però assegurava igualment que, en paral·lel, s’estaven cercant opcions “sense productes químics” per eliminar aquestes herbes. De fet, el govern municipal explicava que se n’havien testat diverses possibilitats, fins aleshores sense èxit.

Pages