L’Ajuntament de Ripollet ha anunciat l’impuls de noves accions en la seva voluntat de recuperació de l'entorn fluvial del riu Ripoll al seu pas per la ciutat, des de Barberà fins a Montcada i Reixac. Es tracta d’un dels objectius prioritaris del govern local, que ja ve del mandat anterior i que també apareix com una de les actuacions principals del Pla d'Acció Municipal (PAM) d’aquesta legislatura. El que es pretén, com ha explicat aquesta setmana l'alcalde de Ripollet, José María Osuna, és "recuperar el riu i deixar de viure d'esquena a ell, per tal de redescobrir-lo i que tota la gent de Ripollet el pugui gaudir".
Acabada la primera fase de projecte de recuperació mediambiental de la llera del Ripoll a Ripollet i a punt de finalitzar les obres del gual a la zona del Molí d'en Xec, el consistori ha explicat que ja es projecten noves actuacions importants, com la retirada de canya, la recuperació de l'espai fluvial entre ponts i nous guals al parc Massot i al polígon Cadesbank.
L’Ajuntament ha repassat aquesta qüestió estratègica i l'estat de les diferents actuacions a l'entorn fluvial i natural del riu Ripoll. En aquest sentit, l'alcalde de Ripollet ha mostrat la seva satisfacción per la tasca realitzada fins ara –“podem estar contents com a govern i com a ciutat del que s'està fent”- i ha agraït la feina feta a regidors i tècnics, tant actuals com de l'anterior legislatura, per les complexitats que comporten les actuacions en aquest espai, no només de caràcter administratiu i econòmic, sinó també tècnic, “en tractar-se d'un espai viu que té les seves pròpies dinàmiques i calendaris”.
En el marc de l'Any Verd, Osuna ha destacat que "la Covid-19 ens ha fet veure la necessitat de protegir i valorar els indrets fluvials i naturals”, que s'han convertit durant la pandèmia en importants zones de passeig i el tall a la circulació de diferents vies ha comportat el redescobriment d'aquesta anella verda de Ripollet. Per últim, l'alcalde de Ripollet ha fet una nova crida a la població per tal que, durant l'execució de les obres, respecti sempre el perímetre de seguretat, tot anunciant que s'espera que a mitjans de juliol hagin finalitzat les obres el gual.
Més de 600.000 euros de subvencions externes
Per tal de portar a terme els diferents projectes, l'Ajuntament ha intentat involucrar al màxim les diferents entitats supramunicipals per al seu finançament, com ha explicat la regidora d'Economia, Pilar Castillejo. Així, s'ha comptat amb una aportació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, de prop de 280.000 euros del Programa metropolità d'actuacions de millora del paisatge natural i urbà (PSG) del pla d'inversions metropolità 2016-2019 amb què s'ha finançat el 75% de les obres del gual.
L'Ajuntament també ha rebut una subvenció de 300.000 euros del Programa de Meses de Concertació del Pla de Xarxes de Govern Local 2016-2019 de la Diputació de Barcelona, d'on s'ha pogut assumir el 25% de les obres del gual (93.162,87 euros), així com el 50% de la redacció del projecte de recuperació mediambiental de la llera del Ripoll a Ripollet (4.095,85 euros), prop de 100.000 euros del seu cost d'execució i la coordinació de seguretat i salut (1.183,38 euros).
Per últim, el Consorci Besòs-Tordera també ha fet una aportació del 50% de la redacció del projecte de la fase 1 (4.095,85 euros) i 50.420,98 euros per a les certificacions d'obra aprovades, que actualment estan pendents de rebre.
El regidor de Protecció del Medi, Eric Plata, ha explicat que l'ACA té previst realitzar a la tardor la retirada de canya americana, a tocar de Barberà i el Riu Sec. Un procés complicat i costós, on cal trinxar el rizoma per evitar que torni a créixer i poder mantenir la flora autòctona.
Projecte entre ponts i anella verda
Aquest mes de juny s'ha adjudicat la redacció del projecte executiu entre el pont de vianants i el de la carretera de Tarragona, que s'espera que estigui enllestit després de l'estiu. En aquesta zona caldrà treure els horts existents, retirar la canya invasora i fer la seva naturalització. Es tracta d'un projecte que pot superar el cost d'un milió d'euros i, per tant, caldrà buscar finançament per tal d'iniciar les obres durant aquest mandat. Plata també ha explicat que la construcció del gual del parc Massot s'espera que estigui licitada per la tardor i que també hi ha previst un nou gual a l'alçada del polígon Cadesbank, pendent de redacció, que forma part d'un projecte de millora de connexió de polígons de la Diputació de Barcelona. “Els tres guals el que faran és donar continuïtat a l'anella verda amb què volem connectar tots els espais verds i naturals de Ripollet, unes 30 hectàrees que hem de protegir”, ha explicat Plata.
Com ha explicat l'alcalde, José María Osuna, “queda molta feina per fer, però hi ha un plantejament estratègic i tenim clar el camí a recórrer, amb tota la línia de col·laboració amb les administracions i institucions supramunicipals per poder seguir avançant, i estem contents de veure com es fan aquests passos pel que suposa deixar de viure d'esquena al riu”.