El Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola ha aprovat una moció d’ERC que instar el govern municipal a estudiar la viabilitat d’un sistema de recollida específic de grans volums d’esporga estacionals als barris amb més jardins, com Bellaterra, Montflorit Serraparera, ca n’Antolí o Canaletes, durant els períodes amb més demanda, com poden ser primavera, les festivitats de Setmana Santa o la tardor. El text, a més, insta l’executiu local socialista a reactivar, conjuntament amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el programa de compostatge metropolità amb el repartiment de compostadors domèstics i les pertinents accions de formació.
La moció dels republicans, defensada al plenari pel regidor Albert Turon, recorda que la recollida i tractament de les restes d’esporga generen un volum de residus important que, segons dades de l’AMB, oscil·len entre les 500 i les 1,200 tones recollides a les deixalleries de Cerdanyola, “si bé és probable que sigui molt major ja que part d’aquesta s’aboca irregularment en contenidors de resta o altres destins”. En aquest sentit, ERC remarca que la generació de restes d’esporga es veu incrementada estacionalment en alguns barris de Cerdanyola en èpoques d’esporga o altres treballs de jardineria domèstica, provocant “disfuncions” al sistema de recollida d’orgànica o de resta, a més de “comportaments incívica a eradicar”.
Actualment, les restes vegetals generades pels professionals de la jardineria es dipositen a la deixalleria d’acord amb l’ordenança de convivència i via pública. Pel que fa a les restes generades a nivell domèstic hi ha tres possibilitats de reciclatge: per a quantitats inferiors a 20 litres diaris, cal que es dipositi trossejada en una bossa al contenidor de residus orgànics; portar-la a la deixalleria com a restes vegetals amb un límit de 250 quilos al dia; o utilitzar un compostador domèstic, que a més pot reciclar part dels residus orgànics de la llar.
El text aprovat recorda que l’estacionalitat de les feines de jardineria domèstiques fa que coincideixin en alguns caps de setmana i barris concrets grans quantitats de restes vegetals que permeten establir un sistema de recollida específic per tal d’afavorir-ne el reciclatge, facilitar la gestió als particulars i reduir la indisciplina. En aquest sentit, els grups municipals creuen que cal valorar la possibilitat de distribuir estratègicament contenidors específics per a restes vegetals als barris i durant els caps de setmana on es puguin preveure puntes de demanda. A més, la moció impulsada per ERC proposa que es valori també la possibilitat d’acompanyar els contenidors amb una trituradora de biomassa gestionada per personal de jardineria per maximitzar l’ús dels contenidors. El text aprovat a iniciativa dels republicans assenyala que les dates i la situació d’aquests contenidors, juntament amb les instruccions específiques per evitar l’abocament d’altres residus, s’haurien de comunicar per xarxes socials i embustiant el veïnat amb suficient antelació per tal que es pugui programar les tasques de jardineria per aquelles dates o acumular les restes fins la instal·lació dels contenidors.
La moció aprovada al plenari de Cerdanyola també fa referència a l’ús de compostadors domèstics com una alternativa al reciclatge de les restes d’esporga: “Aquest sistema permet també reciclar pràcticament tota la resta de residus orgànics de la llar, que suposen un 40% dels residus sòlids de la llar”. El text recorda que Cerdanyola és un dels municipis adherits al programa de compostage metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona pel qual es facilita compostadors i formació a totes les persones que ho demanin sense cost per a l’usuari.
Els grups al Ple de l’Ajuntament han instat el govern municipal del PSC a reactivar aquest programa i fer-ne difusió entre el veïnat, una decisió que “permetria anar molt més enllà de les 9 unitats familiars que van rebre un compostador i acostar-nos a les xifres de municipis com Sant Cugat, amb 531 unitats repartides”. Des d’ERC destaquen que aquesta opció estalvia, no només la recollida de restes d’esporga i residus orgànics, sinó també el seu trasllat i posterior tractament, “simplificant enormement la gestió de la principal fracció de residus sòlids urbans”.
Abstenció del govern
La moció va ser assumida per la totalitat dels grups de l’oposicio: a banda d’ERC com a promotor, els representants de Guanyem Cerdanyola, Ciutadans, En Comú Podem, Junts per Cerdanyola i PP hi van votar a favor. En canvi, el partit de govern, el PSC, va optar per l’abstenció. El segon tinent d’alcalde i regidor d’Espais Públics, Víctor Francos, va explicar que l’Ajuntament no es planteja en aquest moment una modificació del sistema de recollida actual i que la intenció es fer-ho l’1 de gener de 2022, quan està prevista l’entrada en vigor del nou contracte de neteja a la ciutat. Uns canvis que, segons Francos, haurien d’anar “en paral·lel amb una regulació cívica de la ciutat, que és prou necessària, sobre tot en aquests temes”.
El regidor socialista va justificar l’abstenció del seu grup, assegurant que “pensàvem que era molt millor coordinar-nos” entre tots els partits amb presència al consistori per consensuar les solucions en el nou contracte que entrarà en vigor d’aquí un any i mig. Francos va lloar algunes de les iniciatives exposades per ERC a la moció, però va advertir dels problemes que poden ocasionar unes altres: “Anem amb compte amb tractar els ciutadans com nens perquè ens pot acabar passant que tothom vulgui un contenidor per tot a la porta, i que estigui aprop, però no massa aprop perquè no faci pudor, però no massa lluny per poder anar caminant…”.
En resposta a Francos, Albert Turon va remarcar que les mesures coercitives han d’anar acompanyades de millores en el servei: “A la gent se li ha d’exigir el compliment de la normativa, però quan una cosa es pot millorar és exigible a l’administració que ho faci”. En la mateixa línia, el regidor d’ERC va dir que “és evidente que la gent relaxa la seva disciplina i no ho hauria de fer, però l’administració no pot excusar-se en això per no fer unes millores que són fàcils i que ens reportaran un benefici col·lectiu, no només per una correcta recollida dels residus, sinó probablement més barata”.