Malestar de l’alcalde de Cerdanyola amb la PAH de Ripollet y Cerdanyola: “No penso seguir el joc d’algunes plataformes que volen coaccionar l’acció d’un govern i que no representen a ningú” - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

Malestar de l’alcalde de Cerdanyola amb la PAH de Ripollet y Cerdanyola: “No penso seguir el joc d’algunes plataformes que volen coaccionar l’acció d’un govern i que no representen a ningú”

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Ripollet y Cerdanyola va realitzar ahir a la tarda una cassolada de protesta davant l’Ajuntament de Cerdanyola per reivindicar un “habitatge digne i adequat” per a la Yassmina Essadi, una veïna de la ciutat que viu amb la seva familia sense aigua “en plena pandèmia de la Covid-19”. Minuts abans, al Ple de l’Ajuntament, l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, va evitar pronunciar-se públicament sobre el cas i va mostrar-se molt crític amb l’actuació dels membres de la PAH: “No penso seguir el joc d’algunes plataformes que volen coaccionar l’acció d’un govern i que no representen a ningú”.
La situació de la Yassmina ja va ser notícia fa uns mesos arran d’una campanya de la PAH de Catalunya a les xarxes socials que pretenia visibilitzar l’existència de famílies confinades de manera precària en infrahabitatges, reallotjades en pensions o albergs després d’haver estat desnonades, en ocasions sense tenir garantitzat l’accés a suministraments bàsics.
La història de la Yassmina s’inicia arran d’una ordre de desnonament que tenia per al mes de maig. En previsió de no quedar-se al carrer, va decidir ocupar un habitatge propietat d’un fons d’inversió vinculat a Blackstone. El 6 de març, una setmana abans de l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol, la Yassmina va trobar-se sense suministrament d’aigua i va contactar amb l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) per intentar trobar una solució a la situació de la seva família. L’Ajuntament li va oferir aleshores la possibilitat d’estar a un hostal del municipi, opció que va aceptar, tot i que la propia afectada explicava a l’abril que aquesta alternativa no disposava d’aspectes bàsics, com una nevera per conservar els aliments ni de cap sistema per escalfar-los, per exemple.
A finals de maig, pocs dies abans que Cerdanyola avancés a la fase 1 del desconfinament, l’Ajuntament va enviar una carta a la Yassmina on li explicava que, un cop la ciutat passés a la següent etapa de la desescalada, havia d’abandonar l’espai on havia residit les darreres setmanes amb els seus quatre fills. “Fa dos dies em van trucar de Serveis Socials i em van dir que a la fase 1 hauré de deixar l’hostal”, va explicar aleshores la Yassmina al programa ‘Planta baixa’ de TV3. “Vaig demanar explicacions i m’han dit que no poden fer res, que m’espavili”, va afegir.
Des de l’Ajuntament, segons van explicar aleshores a TV3, no es plantejaven oferir un habitatge d’emergència a la Yassmina. Segons la versió per aquelles dates del consistori, l’edifici ocupat el seu dia sí disposava de suministrament d’aigua i el problema estava en entroncar el del pis en qüestió amb la zona comunitària. L’Ajuntament no li oferia cap ajuda per accedir a aquesta zona comunitària perquè, segons explicaven, es tractava ja d’un afer entre privats on l’administració no havia d’intervenir.

Versions oposades
Dos mesos després, la Yassmina no ha solucionat encara el seu problema. El cas va arribar ahir al Ple de l’Ajuntament, després que la regidora de Guanyem Cerdanyola Vera Sánchez preguntés sobre el tema a l’equip de govern. Sánchez va explicar que el seu grup ja havia preguntat al PSC a la Junta de Portaveus i que “ens van dir que hi havia un contacte constant entre Serveis Socials, la regidora i la mateixa Yassmina, i que li havien proposat un lloguer social”.
La regidora de Guanyem va assenyalar que el seu grup s’havia posat en contacte amb la PAH, que “ens han explicat una cosa ben diferent”. Segons Sánchez, la versió de la plataforma era que “ningú li ha ofert un lloguer social, que Serveis Socials només parla amb ella per telèfon, que a la reunió de veïns que es va fer al pis on viu no la van deixar assistir ni tampoc al mediador i que, de fet, l’únic que li cal és una obra menor, en la que Aigües de Barcelona hi està d’acord”. A més, segons la regidora de Guanyem, “té qui s’ha ofert a pagar aquesta feina” amb una llicència oficial. “La Yassmina ha fet tot el que li heu demanat i la seva situació no ha canviat”.
Sánchez va trobar resposta en l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, que no es va pronunciar directament sobre la situació de Yassmina per una “qüestió de respecte i per un tema de protecció de dades”. El batlle, però, sí que es va mostrar especialment crític amb el paper de la PAH: “A mí no m’agrada parlar de casos de vulnerabilitat social en actes públics com és un Ple i més posant a col·lació entitats que no sé si representen algú”. En la mateixa línia, el dirigent del PSC va remarcar que “els que representem a la ciutadania estem aquí representats. Qui vulgui fer-ho que es presenti a unes eleccions cada quatre anys”. Segons Cordón, “els casos de vulnerabilitat que afecten ciutadans de Cerdanyola es tracten individualment, sense representació de ningú”.
Vera Sánchez no es va mostrar conforme amb la resposta de l’alcalde, remarcant que “la vulnerabilitat té nom de persones i, moltes vegades, no posar nom vol dir invisibilitzar la seva situació”. A més, li va recordar al batlle que es la mateixa Yassmina qui vol donar a conèixer públicament el seu cas per trobar-hi una solució. 
En la seva nova rèplica a la regidora de Guanyem, Cordón va elevar una mica més encara el to, evidenciant el seu fort malestar amb la PAH: “La vulnerabilitat també està en les famílies dels regidors i de l’alcalde, quan reben pressions, amenaces i coaccions de segons quines plataformes que no representen a ningú. Quan això passa, també estan posant en perill la vulnerabilitat de les meves filles”.
El batlle va insistir en la idea que no parlaria en un Ple “de casos puntuals de vulnerabilitat social”, tot i que es va oferir a la representant de Guanyem Cerdanyola a fer-ho en privat . Això sí, va defensar la “feina enorme” que es fa des dels Serveis Socials de l’Ajuntament, que “seguiran treballant colze a colze amb les persones afectades, amb ningú més”. En cap cas, “amb persones que coaccionen i amenacen a través de les xarxes socials i que també afecten la vulnerabilitat de les famílies i sobre tot dels menors quan acusen de coses falses”, segons Cordón, els regidors del govern municipal o l’alcalde. “Estic fart del tema”, va concloure el dirigent del PSC.

Pages