Ara fa tot just una setmana, la Generalitat de Catalunya va anunciar que es prohibia, per raons de salut pública, els ‘botellons’ des del dimarts 28 de juliol a tot Catalunya, amb sancions econòmiques que poden arribar als 15.000 euros. Amb aquesta mesura, amb una durada inicial de 15 dies, el govern català explicava que volia ser més efectiu en la prevenció i evitar els rebrots de coronavirus que s’estan produint arreu del territori.
En el cas dels municipis amb ordenances que regulin el consum d’alcohol a la via pública, com és el cas de Cerdanyola i Ripollet, prevalen les pròpies normatives. Des de les policies locals i els Mossos d’Esquadra s’estan unint esforços i es treballa coordinadament per controlar el compliment de l’ordre.
En el cas de Cerdanyola, la prohibició dels ‘botellons’ al carrer està recollida a la ordenança municipal de via pública, medi ambient i convivència. L’Ajuntament explica que la Policia Local ha aixecat la darrera setmana una desena d’actes amb motiu del consum d’alcohol a la via o a l’espai públic. A més, aquest cap de setmana s’ha portat a terme un dispositiu conjunt amb els Mossos d’Esquadra i, segons el consistori, “l’afluència de persones fent aquesta activitat al carrer ha baixat molt notablement”.
Al marge de la dificultat que suposa en el control dels rebrots de Covid-19, el problema per ‘botellons’ a la via pública ve de lluny a Cerdanyola, com passa a la majoria de ciutats del país. El mateix alcalde de la ciutat, Carlos Cordón, ho reconeixia fa algunes setmanes en un dels xats a les xarxes socials oberts a la ciutadania que ve realitzant els darrers mesos. En un d’aquests directes, Cordón va rebre les queixes d’alguns veïns sobre la presència de joves els caps de setmana en alguns punts de la ciutat per beure al carrer. El batlle va reconèixer l’existència d’alguns punts crítics en aquest sentit -va citar el Parc de Canaletes i el Turonet- amb “massificació de grups, normalment de joves, que fan coses que no haurien de fer”. Segons explicava Cordón aleshores, l’Ajuntament està intentant actuar per acabar amb aquestes iniciatives perquè “sabem que és una cosa que preocupa a molts veïns per les conseqüències sanitàries que poden tenir aquest tipus de reunions”.
Dues actes aixecades a Ripollet
Com en el cas de Cerdanyola, Ripollet també disposa d’una ordenança, la de convivència, que regula la prohibició dels ‘botellons’ a la via pública, més enllà de l’anunci realitzat la setmana passada per la Generalitat. En concret, la normativa del municipi estableix, en el seu article 13, que “no es podrà consumir begudes alcohòliques a la via, transports públics o qualsevol altre espai de pública concurrència, així com la tinença i el consum de drogues il·legals o estupefaents a la via, transports públics o qualsevol altre espai de pública concurrència i també l’abandonament en aquests espais dels estris, instruments, envasos i embalatges utilitzats per al seu consum”. Segons el quadre de sancions de l’ordenança, es contemplen sancions de 150 euros a les persones que siguin denunciats per incomplir la normativa.
La qüestió sobre les reunions de joves al carrer per beure és especialment polèmica a Ripollet en aquests moments, quan hi ha un clar repunt dels positius per Covid-19, amb una trentena de nous casos durant la darrera setmana. L’Ajuntament parlava dissabte passat de “brots controlats”, però diversos grups a l’oposició han alertat les darreres hores sobre la necessitat d’un major control del compliment de les mesures dictades per les autoritats sanitàries. En aquest sentit, el consistori explica que la Policia Local ha aixecat la darrera setmana un parell d’actes de sanció motivades pel consum d’acohol al carrer, així com altre 45 per no portar mascareta.
Malgrat aquestes dades, formacions com ERC alertaven aquest cap de setmana a través de les xarxes socials de queixes veïnals per les situacions que es viuen, per exemple, a la zona dels Pinetons i el Parc del Brollador “arran dels ‘botellons’, baralles i destrosses al mobiliari urbà”.