Nou capítol en la polèmica entre la Generalitat i els ajuntaments sobre els ajuts destinats a l’alimentació dels infants en situació de vulnerabilitat. Després de les queixes dels ajuntaments, entre ells el de Cerdanyola i el de Ripollet, que aquesta setmana han reclamat al govern català com desplegarà la moció aprovada al juny per donar suport a les famílies desfavorides durant els mesos no lectius, ara la Generalitat ha assegurat que garantirà el pagament dels imports destinats pels municipis a ajuts d’urgència social per assegurar el dret a l’alimentació dels infants en situació de vulnerabilitat.
La notícia coincideix amb l’inici avui, per part del Departament d’Educació, del procediment per recuperar els saldos que puguin restar a les targetes moneder per comprar aliments que es van distribuir al març i deixar els dispositius a zero. Les targetes moneder es van atorgar a les famílies amb fills i filles que reben beca menjador i que arran el tancament dels centres educatius, no se'n podien beneficiar. En el cas de Cerdanyola es van repartir 471 targetes, mentre que la xifra es va elevar fins a les 633 targetes en el cas de Ripollet. Des del març fins al juny –fins la data oficial de finalització del curs 2019-2020–, la Generalitat ha anat carregant diners als dispositius de forma regular, 4 euros per infant i dia.
La decisió de la Generalitat de recuperar el saldo no exhaurit de les targetes no va caure gens bé entre els ajuntaments. El de Cerdanyola, per exemple, va voler tranquil·litzar a les famílies dijous passat, assegurant que, en cap cas, “quedaran desprotegides i seran ateses, en la mesura de les seves necessitats pels Serveis Socials”.
En el cas de Ripollet, l’Ajuntament assegurava aquesta setmana ser “conscient de la problemàtica que suposa” la decisió de la Generalitat i remarca que tenia previst altres ajuts alimentaris, dins el Pla de Xoc impulsat al municipi per pal·liar l’impacte de la crisi de la Covid-19. Així, el consistori explicava que aquest estiu no es tancarà, com és habitual, el rebost de Càritas, que rebrà el suport de persones voluntàries i es reforçarà amb distribució d'aliments per part de Creu Roja, atenent famílies derivades per Serveis Socials. D'altra banda, aquest any La Gresca ofereix casal d'estiu fins al setembre, que inclou servei de menjador, amb beques de la Fundació de l'Esplai i de l'Ajuntament.
Tot i això, l’Ajuntament reconeixia que aquestes actuacions “resulten insuficients”. De fet, l'alcalde de Ripollet, José María Osuna, i el de Cerdanyola, Carlos Cordón, són dos dels 30 alcaldes i alcaldesses de l'Àrea Metropolitana de Barcelona que van signar aquesta setmana una carta adreçada als consellers d'Educació i d'Afers Socials i Famílies de la Generalitat, expressant el seu desacord davant la instrucció de tancar les targetes moneder de les beques menjador. Els alcaldes reclamaven que es mantinguessin durant el tot el període de vacances, en suport de la infància més vulnerable.
A la carta, els ajuntaments demanaven a la Generalitat informació precisa sobre quines són les previsions per fer complir la moció aprovada el 18 de juny pel Parlament de Catalunya, que contemplava “donar cobertura als ajuts alimentaris per a menors vulnerables, durant els mesos no lectius de l'estiu del 2020, conjuntament amb la resta d'administracions, i utilitzant també els fons que es rebin de l'Estat, per a garantir que l'alumnat en risc d'exclusió social tingui cobertes les necessitats alimentàries, amb el manteniment de les targetes moneder o amb altres fórmules”.
Els edils apuntaven també que la taxa de pobresa infantil a Catalunya abans de la pandèmia era del 31% i que s’estima que a final d’any arribarà fins al 34,6% i fins al 50% en els casos de famílies monoparentals, segons les dades de Save the children.
Fons addicionals als ens locals
La Generalitat no ha trigat a respondre a les queixes dels ajuntaments i ha assegurat, a través d’una nota del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que es destinaran els recursos necessaris per a continuar garantint els ajuts destinats a l’alimentació dels infants en situació de vulnerabilitat.
En aquest sentit, el Govern remarca que Afers Socials cobrirà l’import que hagin de destinar els ajuntaments per mitjà d’ajuts d’urgència social a garantir el dret d’alimentació de la infància en situació de vulnerabilitat de Catalunya durant els mesos d’estiu, amb l’increment dels recursos assignats als ens locals per mitjà dels fons de contingència necessaris per fer-ho possible
D’aquesta manera, el Govern “vol continuar assegurant als infants més vulnerables els recursos que permetin garantir les seves necessitats bàsiques d’alimentació, també durant els mesos d’estiu”. L’executiu català indica que aquesta mesura es basa en “un mandat àmpliament compartit” i en “el compromís de garantir l’interès superior de l’infant, un dret i un deure del nostre sistema de protecció social”, en un any en què l’estiu arriba amb especials dificultats degudes a la crisi de la Covid-19. “Els infantis i adolescents que es puguin trobar en situació de vulnerabilitat tindran garantit el dret a l’alimentació”, remarquen des del Govern.