Els nous pressupostos venen marcats pel Pla de Reconstrucció del Vallès Occidental aprovat el juny de 2020, el nou Pla d’Acció Comarcal (PAC) que es deriva del Pla de Reconstrucció i la situació d’emergència sanitària que condiciona el dia a dia de les administracions públiques i en condiciona els seus recursos i prioritat. A més, el pressupost també es presenta en un context d’emergència climàtica i en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha assegurat que “no hi ha dubte que aquesta pandèmia ha fet que el Consell Comarcal s’hagi hagut de reinventar, de repensar, per poder seguir sent una administració eminentment centrada en les persones, garantint la intervenció social i poder donar resposta a totes les necessitats que han aflorat els darrers mesos”. Giménez també ha destacat “la necessitat de treballar en la transició ecològica per transformar el benestar”. Per això, el pressupost defineix “tres estratègies comarcals que es reflecteixen a les seves partides: l’estratègia per la cohesió social, l’estratègia per la reactivació econòmica i l’estratègia per la lluita contra el canvi climàtic”.
Per la seva banda, la consellera de Serveis Centrals, Eva Candela, ha assegurat que “és un pressupost adaptat a les noves necessitats i a la situació que vivim i que ens ha de permetre atendre les necessitats del dia a dia dels serveis que prestem des del Consell i alhora posar en marxa projectes de futur”.
Nous projectes
El pressupost preveu projectes comarcals com la creació d’una Oficina Comarcal d’impuls a la transició energètica, que actuarà com una eina d’assessorament als ajuntaments, divulgació envers la ciutadania i de constitució d’una comunitat energètica local a l’entorn territorial de la seu del Consell. Anirà de la mà del Consorci de Residus i basada en l’experiència de les dues institucions en matèria energètica. En la mateixa línia es preveu l’impuls a l’eficiència energètica dels edificis comarcals.
El 2021 també serà l’any de la definició del futur del mercat comarcal amb la renovació de les concessions i el disseny del mercat adaptat als nous temps i necessitats. També es posarà en marxa el projecte ciutats circulars amb una prova pilot que actuarà a 10 municipis donant eines per la transformació envers la circularitat.
Els nous comptes del Consell Comarcal també contemplen el Pla per l’aprofitament alimentari amb el nou projecte Mercat Circular per evitar el malbaratament alimentari a Mercavallès i l’ampliació del projecte Recooperem a grans productors de la comarca.
77% dedicat a drets socials
Un any més, la Generalitat de Catalunya és l’administració que aporta més ingressos, el 74%, seguida a molta distància pels ajuntaments (17%) i la Diputació de Barcelona (5%). El 5% restant és aportat per les taxes de Mercavallès i els pagaments de les quotes del transport escolar no obligatori, per exemple.
També destaca l’increment d’ingressos del Fons de Cooperació Local, fruit de la reivindicació persistent d’aquest Consell i que es quantifica en 259.794,79 euros d’augment per aquest any 2020 respecte del 2019 (gairebé un 18% d’increment).
Pel que fa a les despeses, l’àrea de drets socials s’emporta més del 77% del pressupost com ja ve sent els darrers anys. En aquest sentit, des del Consell Comarcal destaquen que és una administració de serveis a les persones i que així ho reflecteix el pressupost.