L’alcalde de Ripollet denuncia la “diferència substancial” d’inversions que planteja el nou pressupost de l’AMB pel que fa al transport públic entre la primera i la segona corona - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

L’alcalde de Ripollet denuncia la “diferència substancial” d’inversions que planteja el nou pressupost de l’AMB pel que fa al transport públic entre la primera i la segona corona

El Consell Metropolità va aprovar inicialment dimarts passat els pressupostos de l’Àrea Metropoliatana de Barcelona per al 2021 amb els vots a favor dels grups metropolitans que formen el govern: PSC-CP, En comú Guanyem, ERC-AM i Junts per Catalunya, i amb les abstencions de PP, Ciutadans, Barcelona pel Canvi, Ara Decidim Ripollet, Guanyem Badalona en Comú i Compromís i Acord per Torrelles.

Pel que fa al pressupost propi de l'AMB, la previsió d'ingressos i despeses és de 875.163.798,30 euros, que es formula sense dèficit inicial i que representa un augment del 5,96 % (49.225.136,94 euros en termes absoluts) respecte els comptes de l'any 2020.

El pressupost consolidat de l'AMB l'integren el de la mateixa institució, el del seu organisme autònom Institut Metropolità del Taxi (IMET), l'estat de previsió de despeses i ingressos de l'entitat pública empresarial local Institut Metropolità de Promoció del Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL), i els estats de previsió de despeses i ingressos de les societats en les quals participa, íntegrament o majoritàriament: Transports de Barcelona, SA, de Ferrocarril Metropolità de Barcelona, SA, Projectes i serveis de mobilitat, SA, TMB, SL, Informació i Serveis, SA, Societat Metropolitana de Rehabilitació i Gestió, SA (REGESA),  Regesa Aparcaments i Serveis, SA. També inclou els consorcis que formen part del sector públic institucional de l'AMB: el Consorci Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, el Consorci Besòs Tordera i el Consorci Ecoparc 4.

És per això que el pressupost general del grup AMB assoleix, en termes consolidats, un total de 2.120,8 milions d'euros. En termes quantitatius, és el tercer pressupost del sector públic de Catalunya, darrera dels de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona.

Des de l’AMB destaquen que es manté la contenció aplicada l'any 2020 a causa de l'emergència sanitària i es garanteix el compliment dels objectius estratègics amb especial èmfasi en les polítiques socials. L’ens presidit per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, remarca que es prioritzen les mesures de gestió eficient de la infraestructura verda, espais i medi natural, l'impuls a noves actuacions d'inversió en infraestructures i equipaments sostenibles, la lluita contra la contaminació atmosfèrica i l'emergència climàtica global i l'impuls a la transició energètica i la mobilitat sostenible en el marc del nou PMMU. Es preveuen aportacions per posar en marxa durant 2021 Habitatge Metròpolis Barcelona, per promoure habitatge de lloguer assequible, i d'altres actuacions per la rehabilitació d'habitatges. Aquestes mesures estan previstes en el marc de l'acord de govern 2019-2023 i en els plans extraordinaris adoptats per fer front a la covid-19, atesa la norma de la CE que deixa sense efecte els objectius d'estabilitat , deute públic i regla de la despesa per als exercicis 2020 i 2021.

Ada Colau, presidenta de l'AMB, va agrair a tots els grups metropolitans “el to constructiu de les seves aportacions", i ha defensat "la necessitat de tenir uns pressupostos de consens, per garantir que l'administració metropolitana treballa al 100% de les seves capacitats al servei de la ciutadania”.

Al seu torn, Antonio Balmón, vicepresident executiu de l'AMB, va exposar en nom dels grups de govern que el pressupost presentat "fa previsions de cara a uns mesos plens d'incertesa, i per tant, caldrà ajustar i reforçar aquelles àrees que ho necessitin, en funció de les necessitats". Balmón va afegir que el pressupost "fa un esforç important per defensar l'activitat econòmica a la metròpoli, tant amb la congelació de taxes com amb les mesures per fer front a la pandèmia, les últimes de les quals s'aprovaran a finals de novembre, doblant el pressupost d'inversions, amb més de 100 M€". Finalment, el vicepresident executiu de l’AMB va recordar que "la capacitat de l'AMB per invertir en alguns temes, com la millora del transport públic, depenen directament de l'acció del govern de l'Estat, així com de la Generalitat".


Crítiques al tribut metropolita

Per la seva banda, els grups que es van abstenir en la votació van reclamar una nova revisió dels imports de les taxes metropolitanes, alhora que van anunciar que presentaran al·legacions a la versió inicial dels pressupostos.

És el cas d’Ara Decidim Ripollet, representat per l’alcalde de la ciutat, José María Osuna, qui va lamentar no haver pogut participar més en l’elaboració dels nous pressupostos de l’AMB. Osuna, com ja ve realitzant els darrers mesos tant al Consell Metropolià com als plens de l’Ajuntament, va qüestionar la gestió del tribut metropolità, reivindicant que cal plantejar una nova regulació a través d’una modificació de la legislació estatal i catalana: “El fet que el tribut hagi de penjar de l’IBI el fa difícilment equitatiu, progressiu i, a més, genera moltes complexitats”. En aquesta línia, l’alcalde de Ripollet va insistir en què “potser caldria plantejar una modificación de la llei d’hisendes locals”, apostant per la creació d’una comissió per tal de treballar aquesta qüestió.

En els comptes de 2021, l’AMB preveu una previsió d’ingresos de 127,2 milions d’euros gràcies al tribut metropolità, que es corresponen al padró del tribut aprovat per al 2020. L'ordenança metropolitana per a l’any vinent, actualment en tràmit d'aprovació, no preveu increments de les quotes en termes generals. A més, l’AMB destaca que en el pressupost de despesa es dota el crèdit d‘un milió d'euros per tal d'ajudar amb una subvenció el pagament del tribut a la ciutadania en circumstàncies de vulnerabilitat econòmica i circumstàncies especials.

Osuna va valorar positivament la congelació del tipus del tribut i l’acceptació d’un nou mètode de càlcul, però va lamentar que “seguim sense tenir cap tipus de concreció en el pla de transport públic per la segona corona”. En aquest sentit, el batlle de Ripollet va criticar que el nou pressupost de l’AMB presenti una “diferència substàncial entre les inversions previstes a la primera corona metropolitana i les de la segona”. Tot i reconèixer que hi han aspectes que no són responsabilitat exclusiva de l’AMB i que hi han altres administracions implicades, com passa en el cas del traspàs de competències, Osuna va remarcar que “aquesta manca de planificació d’inversions i millora del transport públic” provoca que “se’ns faci molt difícil argumentar i defensar el tribut al Consell Metropolità, als nostres ajuntaments i davant la ciutadania”.

Deixant de banda la polèmica per la gestió del tribut metropolità, Osuna sí va valorar positivament “l’esforç” dels nous pressupostos de l’AMB per atendre la situació derivada de la pandèmia de la Covid-19 “en la línia de reprogramar i buscar nous recursos en diferents àmbits claus per tal de poder afrontar aquesta crisi”.

Malgrat tot, Osuna va avançar que Ara Decidim Ripollet presentarà esmenes al pressupost de l’AMB, conjuntament amb Guanyem Badalona en Comú i Compromís i Acord per Torrelles, que esperen treballar conjuntament amb els grups de govern a l’ens metropolità “per tal d’enriquir i millorar” els comptes i que “puguin dona resposta a les necessitats de la Covid-19 i de les classes populars”.

Pages