L’Ajuntament de Ripollet ha mostrat el seu creixent maltestar amb la Generalitat per la manca de reforç i ampliació d’horaris de les diferents línies d’autobús que operen al municipi. El consistori manté aquests dies reunions amb l’executiu català i l’empresa operadora dels serveis per tal que es posi remei als problemes que presenta el transport públic a la ciutat, especialment en hores puntes a primera hora del matí.
La qüestió es va tractar al darrer Ple de l’Ajuntament arran d’una pregunta de la regidora del PSC Eva Herrera, qui va denunciar els excessius temps d’espera a la línea e4. Herrera va recordar que el servei va canviar el seu horari el passat 1 de setembre, “en teoria per reforçar les hores puntes, però no ha estat així”. En aquesta sentit, la regidora socialista va denunciar que hi ha un parell de trams al matí -entre les 7’30 i les 7’50 hores, i entre les 8’20 i les 8’40 hores- en què els autobusos no passen cada 10 minuts, la freqüència en principi marcada, i es produeixen “20 minuts d’espera com a mínim”. El resultat, segons Herrera, són “autobusos massificats sense la ventilació adequada i amb la problemàtica de sempre: gent de peu en un lloc molt inestable en cas d’accident”.
Davant aquesta situació, la dirigent del PSC va preguntar al govern municipal si pensava
“prendre’s seriosament” el problema i si tenia previst parlar amb l’empresa Font per tal que “compleixi els horaris o que ampliï la seva freqüència, especialment en l’estat en què ens trobem ara”.
Herrera va trobar resposta en el regidor de Transport Públic a l’Ajuntament de Ripollet, Fran Sánchez, qui va fer públic la celebració d’una reunió la setmana passada amb la Direcció General de Transports de la Generalitat, en què va estar acompanyat per l’alcalde del municipi, José María Osuna. Segons Sánchez, un dels temes sobre la taula en aquesta trobada va ser precisament “trobar una solució al tema de la línia e4 en la franja horària de 7 a 9, la que ens presenta més problemes perquè és l’hora punta de la gent que va a treballar a Barcelona”.
Després d'aquesta primera trobada, Sánchez va anunciar que aquesta setmana es produiria una nova reunió amb la Generalitat, en un trobada en què també participaria la companyia responsable del servei, l’empresa Font, “per posar fil a l’agulla i solucionar aquest problema”. En aquest sentit, el regidor de Decidim Ripollet va explicar al Ple que “necessitarem un esforç de l’operador i la Generalitat per posar més reforços no només en aquesta línia, sinó també en la 620 en què, degut al semàfor i al carril bici de la carretera nacional a l’alçada de Montcada, no s’acaben de complir els horaris”.
Fonts municipals han confirmat la celebració de la trobada de Sánchez amb la Direcció General de Transports i Font aquesta setmana. Ambdues parts mantindran una nova reunió en el termini de 15 dies. Des de l’Ajuntament expliquen que, a diferència del que va passar al Ple, el regidor s’estima més no dir res del contingut d’aquestes trobades fins que no hi hagin acords definitius.
“Toc d’atenció”
A banda de la intervenció de Fran Sánchez, l’alcalde de Ripollet, José María Osuna, també es va referir al plenari als problemes que pateix la ciutat amb les línies d’autobusos. D’entrada, Osuna va lamentar la demora de la reunió amb la Direcció General de Transports que, segons el batlle, estava demanada per l’Ajuntament des de fa mesos.
Osuna va explicar que, durant la trobada, el consistori va expressar a la Generalitat “la urgència de fer efectiu el traspàs” d’aquestes línies cap a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Una petició que no és nova. De fet, els grups municipals a Ripollet ja van aprovar al setembre una moció on es reclamava el traspàs de tres de les línies (e4, 620 i 685) de la Generalitat a l'AMB, fet que permetria poder utilitzar els títols socials de l'ens metropolità, com ara la Targeta Rosa.
En aquella moció aprovada al setembre a instàncies de Decidim, els partits polítics amb representació de l’Ajuntament demanaven també a la Generalitat que ampliés horaris i número d'expedicions de les línies e4 i 620 de Ripollet a Barcelona, així com de la 685 (Tiana-Montcada) i de la 648 (Montcada-UAB).
En aquest sentit, Osuna destacava al darrer Ple que “la Generalitat no està donant resposta a la necessitat de reforç del transport públic, especialment en hores puntes, en la franja de 7 a 9 del matí”. El batlle va recordar que la ciutat té “una dependència molt gran d’aquestes línies d’autobús”, fet agreujat per una qúestió no menor: “Som el municipi més gran de Catalunya sense cap tipus d’estació ferroviària”.
L’alcalde de Ripollet va qualificar la trobada amb la Generalitat de “toc d’atenció” de l’Ajuntament a l’executiu català pel que considera una “situació de bloqueig” per part del Govern que, per una banda, “no està donant resposta” als problemes del transport públic a la ciutat, “però que tampoc està acabant de resoldre el traspàs a l’AMB”.