La regidora d’Espai Públic, Eulàlia Mimó, va explicar que la pròrroga aprovada estava contemplada en el contracte signat el 2010 amb Cespa. De cara a la futura licitació del servei, Mimó va reconèixer que “caldrà un canvi en el sistema de recollida per tal d’adaptar-nos a les directrius europees” i, en aquest sentit, va recordar que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) està fent un estudi “per trobar la solució més adequada a les necessitats dels barris de la ciutat”. Donat que l’informe encara no està enllestit i que es tracta d’un contracte que “té una tramitació llarga”, la regidora socialista va defensar la pròrroga com la millor opció en aquests moments, remarcant que tot el procés per a la nova licitació del servei es farà de manera participada amb la resta de grups.
Allau de critiques de l’oposició
La proposta del govern va generar els retrets de la resta de grups. Així, el regidor del PP Manuel Buenaño va instar l’executiu del PSC a reconèixer que “no han fet bé les coses”. Buenaño va lamentar que es tracta d’un problema que s’arrossega des de la legislatura anterior, quan la neteja era “la principal queixa dels veïns, i que l’executiu socialista no “ho ha revisat en any i mig”.
En la mateixa línia, el regidor de Junts per Cerdanyola Joan Sánchez va remarcar el “cert fracàs” en la previsió del govern que suposa “haver de recórrer a la pròrroga”, especialment perquè es tracta d’un contracte que “haurà de patir per força moltes modificacions”. De fet, Sánchez va destacar que la nova adjudicació comportarà molts canvis en la cultura de la gestió de residus que té la major part de la ciutadania: “Implicarà canvis d’hàbits, major control per part de l’administració, moltíssima pedagogia i segurament un augment molt significatiu del seu cost”.
Sánchez va retreure al govern que no hagués començat abans les tasques necessàries per haver licitat ja el nou contracte, advertint que “aquest retard” pot tenir conseqüències negatives per a la ciutat. Malgrat tot, el regidor de Junts per Cerdanyola va abstenir-se per facilitar l’aprovació del punt i evitar tenir el servei fora de contracte, “amb les dificultats administratives que això comporta”.
Per part d’En Comú Podem, la regidora Cecília Collado va lamentar la manca de “previsió, planificació i informació” del govern municipal en aquest tema. Malgrat tot, Collado va remarcar que el seu grup volia “facilitar la resolució del problema” i, per això, van donar suport a la pròrroga del contracte amb Cespa.
Des de Guanyem Cerdanyola, el regidor Iván González va lamentar que, tot i entendre que es tracta d’un “contracte complex i difícil de conviure”, el govern no tingui ja a aquestes alçades “un plantejament clar del model de neteja i recollida dels residus a Cerdanyola”. González, a més, va explicar que el seu grup no veu la necessitat de prorrogar el contracte actual. “El servei es continuarà prestant, s’aprovi o no el contracte”.
Per part de Ciutadams, el regidor Gorka Samaniego va assenyalar que el seu grup facilitaria la tramitació del punt amb una astenció, tot i criticar el nivell d’eficàcia actual del servei: “Els carrers estan bruts, cal millorar la freqüència de pas dels camions, cal millorar els recorreguts, ens hem d’adaptar a les directrius europees, cal fer una aposta pel reciclatge…”. Unes carències que convidarien a votar en contra de la proposta del PSC. “Però si aquesta pròrroga no surt endavant, la situació seria encara pitjor”, va defensar Samaniego.
El regidor del partit taronja va lamentar “l’enorme falta de planificació” per tirar endavant la nova licitació del servei: “Fa 10 anys que se sabia que aquest contracte finalitzava enguany”. De cara al futur, Samaniego va defensar la necessitat de realitzar una auditoria del servei durant els dos anys vinents, una proposta que ja han traslladat al govern sense èxit. “Insistirem”, va explicar el dirigent de Cs. A més, va reclamar reunions periòdiques amb l’executiu a partir d’ara per a veure l’evolució del servei.
ERC, a través del seu regidor Íñigo Enterría, va ser el grup més crític amb la pròrroga proposada des del govern. “Aquest govern porta 18 mesos en què no ha fet absolutament res. Hi ha una manca absoluta de direcció i acció política. No sé sap quin és el model que vol l’Ajuntament. Vull saber quina és la proposta del PSC”, va remarcar Enterría.
El regidor d’ERC va lamentar que la pròrroga de l’actual contracte “ens provoca que estem dos anys més amb una recollida selectiva del 36%, quan “tenim l’obligació com ajuntament d’arribar al 50%”. I Enterría va advertir de les conseqüències: “Arribaran les multes i les pagaran els ciutadans”.
Qüestió de responsabilitat
Des del govern, Eulàlia Mimó va intentar donar resposta al clam de l’oposició sobre l’endarreriment de la nova licitació: “Tots voldríem tenir un nou contracte a 1 de gener, però estem on estem. No el tenim i el que hem de fer és treballar el millor que sapiguem per tenir-lo abans d’aquests dos anys que prorroguem”. La regidora del PSC va aprofitar el moment per enviar un missatge a l’anterior govern de la ciutat, el de Compromís amb Carles Escolà al capdavant: “Per tenir-ho ara, s’hauria d’haver començat bastant més abans”.
En qualsevol cas, Mimó va insistir en la necessitat de prorrogar el contracte amb Cespa perquè es tracta d’un “servei bàsic amb un cost elevadíssim”, xifrat en vuit milions d’euros anuals. “Plantejar aquest servei sense contracte seria una irresponsabilitat”.