Durant la presentació, realitzada al canal de YouTube de l’Ajuntament, Cordón es va referir a una qüestió especialment polèmica les darreres setmanes a la ciutat, els ajuts municipals adreçats a pal·liar la situació econòmica i social de la pandèmia que es van gestionar fa uns mesos a través de l’oficina que el consistori va crear a la sala Elisa Arimany de la Biblioteca Central. Els ajuts, una de les mesures consensuades el passat mes de maig a la Taula per a la reactivació econòmica i social, han estat focus de controvèrsia els darrers temps perquè el gruix de oposició denuncia des de fa setmanes la lentitud del procés i que la majoria dels sol·licitants no havien rebut encara els diners.
Ahir, per primer cop, el govern municipal va posar xifres. L’alcalde de Cerdanyola va recordar que els ajuts municipals es divideixen en dos paquets. D’una banda, les subvencions adreçades a les famílies que han vist reduïts els seus ingressos per causes derivades de la pandèmia. Es tracta d’ajuts dirigits a les persones que van perdre la feina o que es van donat de baixa d’autònom en data posterior al passat 1 de març; que van patir una reducció d’ingressos a conseqüència d’un ERTO; o que van a ver de demanar l’excedència o reducció de jornada per l’atenció de fills/es menors de 12 anys a càrrec seu amb una base imposable inferior a 24.107,20 euros anuals a la declaració de la renda de l’any 2019.
Cordón va explicar que, pel que fa a aquest primer paquet, es van rebre 322 sol·licituds, 108 de les quals ja han estat resoltes favorablement, amb ajuts per valor de 25.600 euros. Per contra, un total de 33 peticions s’han resolt desfavorablement per no complir els requisits de l’ajut, mentre que les 181 restants estan pendents encara de resolució.
Els ajuts municipals també contemplava un segon paquet d’ajuts per a la dinamització econòmica. Tal i com va recordar Cordón, es tracta de subvencions adreçades a persones físiques o jurídiques amb o sense treballadors a càrrec amb activitat que ha vist reduït els seus ingressos en un mínim d’un 50%. Tambés es podien beneficiar les persones físiques o jurídiques amb o sense treballadors a càrrec amb activitat que s’ha vist afectada pel tancament. Igualment, es contemplaven ajuts per a subjectes passius de la taxa d’ocupació de la via pública de taules i cadires o amb parades als mercats o fires del divendres.
Segons les xifres facilitades ahir per l’alcalde de Cerdanyola, l’Ajuntament va rebre d’aquest paquet un total de 579 sol·licituds, 177 de les quals ja han estat resoltes favorablement, el que suposen ajuts per valor de 205.724 euros. Cordón va explicar que 25 de les peticions rebudes s’han resolt desfavorablement per no complir els requisits de l’ajut, mentre que les 377 sol·licituds restants estan pendents de presentació de documentació.
Cordón va assenyalar que moltes de les persones amb resolucions favorables “ja estan rebent aquests ajuts”, fet pel qual es va felicitar. “Hem trigat més del que ens hagués agradat, tot i que hem treballat perquè tot es produís el més ràpid possible”, va indicar el batlle qui, en tot cas, es va mostrar esperançat que la totalitat de beneficiaris puguin rebre els seus ajuts durant les properes dates.
El batlle també es va referir a un altre qüestió polèmica les darreres setmanes: el grau de compliment de les mesures acordades per la Taula de reconstrucció social i econòmica de Cerdanyola, que el mes de maig va cloure els seus treballs aprovant 109 actuacions per fer front a la crisi derivada de la pandèmia a la ciutat. Segons Cordón, 86 d’aquestes mesures ja estan realitzades, 13 estan en execució i 10 resten encara pendents de posar-se en marxa.
116 morts per Covid-19 a Cerdanyola
Durant la presentació d’ahir a la tarda, Cordón també va exposar com ha estat l’evolució de la pandèmia a Cerdanyola. Segons les dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ja són 2.392 els casos acumulats i 116 les defuncions a la ciutat des del mes de març. Tot i que les dades han millorat en els darrers temps, Cordón va insistir en què és imprescindible no abaixar la guàrdia i continuar limitant al màxim els contactes socials.