El pressupost de Cerdanyola per a 2021 superarà els 64 milions d’euros - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

El pressupost de Cerdanyola per a 2021 superarà els 64 milions d’euros

El Ple de l’Ajuntament va aprovar inicialment ahir al vespre, durant la darrera sessió de 2020, el pressupost municipal per l’any vinent. El govern del PSC arribava al plenari amb els deures fets, ja que s’havia garantit els suports necessaris per tirar endavant uns comptes que, segons l’executiu de Carlos Cordón, “han de servir per donar resposta al repte de la crisi econòmica i social generada per la Covid-19”, així com “continuar aprofundint en el canvi polític iniciat a la ciutat”.

El regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, va explicar que el pressupost municipal de 2021 s’enfilarà fins als 64.172.946 euros, amb un augment del 3’76% respecte als comptes actuals. El dirigent socialista va destacar les partides per pal·liar els efectes de la pandèmia, els 3,5 milions d’euros en polítiques socials, el milió d’euros per potenciar l’activitat econòmica local o els 5,67 milions d’euros destinats a inversions.

Segons Sánchez, es tracta d’uns pressupostos que persegueixen protegir les persones més vulnerables, seguir gestionant la crisi provocada per la Covid-19, reforçar la neteja i desinfecció d’equipaments i l’espai públic, implementar accions per a la reactivació econòmica i la generació d’ocupació a la ciutat. Tot plegat, “sense incrementar la pressió fiscal a les famílies”.

Entre els projectes de major envergadura recollits als nous comptes hi destaquen una inversió de 1’3 milions d’euros en l’Espai Públic; cobrir les pistes de la ZEM Fontetes (800.000 euros); la recuperació de la Torre Vermella per a usos de ciutat (525.000 euros); l’habilitació d’aparcaments i una nova cambra al Mercat de les Fontetes (600.000 euros); l’ampliació del PEM Guiera (770.000 euros); la reforma i rehabilitació de Ca n’Altimira (550.000 euros); o noves fases de reurbanització de Les Fontetes, Serraparera, entorn de Martinica i Santa Marcel·lina.

 

Rebuig de Guanyem i ERC

Tal i com estava previst, el PSC no va tenir problemes per treure endavant l’expedient, ja que havia assolit acords prèviament amb altres formacions que garantitzaven l’aprovació dels nous comptes. Així, el pressupost elaborat per l’executiu socialista va rebre el suport de PP i Junts per Cerdanyola, mentre que En Comú Podem i Cs van facilitar la seva tramitació abstenint-se. Els dos únics partits que s’hi van oposar van ser Guanyem Cerdanyola i ERC, molt crítics amb el govern municipal.

Des de Guanyem van qualificar de “gris” el nou pressupost municipal, lamentant que no fa una aposta decidida per les polítiques públiques en matèria d’habitatge, ni per la defensa del medi ambient ni per l’enfortiment de les polítiques socials. El regidor Iván González va lamentar que els comptes del PSC “els podria signar qualsevol partit de centre o de centre-dreta”, una circumstància “impròpia d’una ciutat on 20 dels 25 regidors es defineixen d’esquerres”.

González va criticar que no sigui “un pressupost valen”, remarcant que “la única línia transformadora que té són les inversions perquè fugen de les grans obres i inauguracions del passat i es centren en dignificar l’espai públic”. Unes inversions que, segons el regidor de Guanyem, ja estaven planficades a l’anterior govern de Compromís amb Carles Escolà al capdavant.

Des d’ERC, la seva portaveu municipal, Helena Solà, es va mostrar especialment dura amb els comptes presentats pel PSC, denunciant la “manca de lideratge, iniciativa i capacitat de gestió” del govern de Carlos Cordón que, segons els republicans, provoquen que tant l’Ajuntament com la ciutat estiguin “paralitzats”. Així, Solà va lamentar que el pressupost per a 2021 no doni resposta “ni a les necessitats de Cerdanyola ni a la de les persones ni a les del propi Ajuntament”.

La regidora republicana va reclamar un Pla de Xoc de barris que “dignifiqui la via pública” i un altrte de Mobilitat que contempli carrils bici, punts de recàrrega de vehicles elèctrics, així com noves línies d’autobús i un replantajament de les que ja té el municipi actualment.

Solà també va denunciar la necessitat d’un nou model de recollida de residus, així com la manca d’un pla d’equipaments que doni resposta a les necessitats culturals, esportives o per a la gent gran que té la ciutat. La portaveu d’ERC, igualment, va dir trobar a faltar una partida específica per ajudes Covid als comptes del PSC, insistint en què la majoria de sol·licitants de les subvencions que ja s’han aprovat encara no han rebut els diners.

Més enllà de les carències que, segons ERC, té el nou pressupost, Solà va denunciar “un problema en l’àmbit intern molt greu” de l’Ajuntament que “dificulta tirar endavant qualsevol política”. Així, els republicans asseguren que les grans àrees municipals estan sense recursos i sense ningú que les dirigeixi, remarcant que Urbanisme, Serveis Econòmics, Promoció Econòmica i Ocupació, i Organització estan sense caps de servei. Una cirscumstància que, segons Solà, comporta que faci cinc anys que no s’auditin a les empreses que presten serveis municipals com les escoles bressol, de neteja, de recollida de residus o d’atenció domiciliària. “Hi estan obligats per llei a auditar un cop l’any”, va recordar la regidora d’ERC al govern.

Per tot plegat, la regidora republicana va considerar que el pressupost per a 2021 elaborat per l’equip de govern “perpetua” els problemes que té ja actualment la ciutat: “Al 2021 no tindrem una ciutat més neta, ni millors serveis, ni més equipaments, ni més sostenible…i tampoc hauran resolt els problemes interns que hi ha a l’Ajuntament”.

Pages