Un total de 310 persones a Cerdanyola i 90 a Ripollet ja han rebut la primera dosi de la vacuna contra la COVID19 - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

Un total de 310 persones a Cerdanyola i 90 a Ripollet ja han rebut la primera dosi de la vacuna contra la COVID19

Dotze dies després de l’inici de la vacunació contra la Covid-19, un total de 310 persones a Cerdanyola i 90 a Ripollet han rebut ja la primera dosi. Així ho posen de manifest les dades oficials facilitades des del Departament de Salut, que està prioritzant la vacunació dels col·lectius més vulnerables: les 104.000 persones que viuen i treballen a les 1.408 residències del país.

Dimarts passat, per exemple, la campanya de vacunació de la Covid-19 a les residències de l’àrea metropolitana nord va arribar fins a la Residència Hogar Mevi de Ripollet, on van vacunar-se 20 residents i 14 professionals del centre. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que s’està “agafant el ritme adequat” i que, de les vacunes administrades fins ara, el 55% són de residents, remarcant que 1 de cada 4 residents a Catalunya ja ha rebut la primera dosi.

Vergés, a més, ha avançat que a partir de la setmana vinent arribaran a Catalunya, de forma gradual, unes 100.000 dosis de la segona vacuna aprovada contra la Covid-19, la de Moderna. “Mantenim l’esperança que el 2021 s’engega amb una perspectiva diferent que la del 2020, però encara havent de controlar aquesta epidèmia”, ha resumit Vergés, abans d’admetre que la situació assistencial és complicada,  tant pel repte de l’atenció primària de detecció de casos com pel nombre de persones ingressades a hospitals i a UCI’s.

A banda de les residències, Salut també està posant el focus en aquesta primera etapa de vacunació en el professionals sanitaris i sociosanitaris i a les persones amb una dependència que necessiten grans mesures de suport. Sense anar més lluny, Salut ha fet públiques aquest matí a través de les xarxes socials diverses fotografies de la vacunació dels professionals del CAP Canaletes de Cerdanyola. 

Està previst que la primera etapa acabi per Setmana Santa i s’hagin pogut administrar 900.000 dosis de vacuna a un total de 450.000 persones. Per aconseguir-ho, Salut rebrà lliuraments setmanals de 60.000 dosis. S’han format 25 equips, que treballen amb 20 infermeres i 6 auxiliars administratius cadascun. Cada equip es divideix en subequips de 2 infermeres que és la unitat que es desplaça a cada residència. 

Cada persona rebrà dues dosis de la vacuna i s’ha començat a vacunar per les residències grans i verdes, que no tenen cap cas, i que estan distribuïdes per tot el país. Està previst que en un període curt de temps, del voltant de 2 setmanes, es pugui iniciar la vacunació a totes les residències de Catalunya. Els equips es desplaçaran de mitjana de dues vegades als centres i no es vacunarà en cas que la persona sigui en aquell moment positiva de Covid-19 o bé estigui en quarantena per ser contacte estret o tingui febre. Al cap de 21 dies, es tornarà a les residències i probablement, també caldrà que els equips hi facin dues visites.  La protecció es màxima a partir de 2 setmanes de la segona dosi.

Les vacunes, seguint les recomanacions internacionals i també dels plans d’emergència de Catalunya, seran, en tot moment, custodiades; també les 25 seus de tot el país on es guardaran. El Departament de Salut i el d’Interior han acordat conjuntament el desplegament dels dispositius.

Cada setmana arribaran vacunes a Catalunya i es repartiran per les 25 seus. A més, hi haurà una reserva extra que es guardarà als ultracongeladors del Banc de Sang i Teixits. D’aquesta manera, si un centre va més ràpid i li calen vacunes extres, hi haurà aquesta reserva per poder fer una distribució ràpida per tot el territori.

Les més de 500 infermeres que vacunaran cada setmana han respost a una crida voluntària de professionals que volien participar en la campanya de vacunació.  Han rebut una formació específica perquè és una vacuna que té unes característiques especials en la seva manipulació i reconstitució.

La vacuna es posa a la part superior del braç (deltoides), com gairebé totes les vacunes, i pot produir vermellor, mal a la zona i també, el dia següent, mal de cap, fatiga i en algun cas, febre, que millora amb analgèsic. En la major part de les ocasions aquestes reaccions són normals ja que indica que el cos està produint la resposta immunitària que es busca però en cas de qualsevol dubte, es recomana consultar al centre d’atenció primària de referència o al 061.

Pages