La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca anuncia la solució al cas de la veïna de Cerdanyola sense aigua des de fa 9 mesos - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca anuncia la solució al cas de la veïna de Cerdanyola sense aigua des de fa 9 mesos

Després de 9 mesos de “lluita incansable”, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Ripollet y Cerdanyola ha anunciat aquest matí la solució al cas de Yassmina Essadi, una veïna de la ciutat que ha viscut amb la seva familia sense aigua des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19. Així, l’entitat ha donat a conèixer que la Yassmina ha signat avui mateix un lloguer social per a la cessió d’un habitatge de l’administració pública a Cerdanyola.

La situació de la Yassmina ja va ser notícia fa uns mesos arran d’una campanya de la PAH de Catalunya a les xarxes socials que pretenia visibilitzar l’existència de famílies confinades de manera precària en infrahabitatges, reallotjades en pensions o albergs després d’haver estat desnonades, en ocasions sense tenir garantitzat l’accés a suministraments bàsics.

La història de la Yassmina s’inicia arran d’una ordre de desnonament que tenia per al mes de maig. En previsió de no quedar-se al carrer, va decidir ocupar un habitatge propietat d’un fons d’inversió vinculat a Blackstone. El 6 de març, una setmana abans de l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol, la Yassmina va trobar-se sense suministrament d’aigua i va contactar amb l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) per intentar trobar una solució a la situació de la seva família. L’Ajuntament li va oferir aleshores la possibilitat d’estar a un hostal del municipi, opció que va aceptar, tot i que la propia afectada explicava a l’abril que aquesta alternativa no disposava d’aspectes bàsics, com una nevera per conservar els aliments ni de cap sistema per escalfar-los, per exemple.

A finals de maig, pocs dies abans que Cerdanyola avancés a la fase 1 del desconfinament, l’Ajuntament va enviar una carta a la Yassmina on li explicava que, un cop la ciutat passés a la següent etapa de la desescalada, havia d’abandonar l’espai on havia residit les darreres setmanes amb els seus quatre fills. “Fa dos dies em van trucar de Serveis Socials i em van dir que a la fase 1 hauré de deixar l’hostal”, va explicar aleshores la Yassmina al programa ‘Planta baixa’ de TV3. “Vaig demanar explicacions i m’han dit que no poden fer res, que m’espavili”, va afegir.

Des de l’Ajuntament, segons van explicar aleshores a TV3, no es plantejaven oferir un habitatge d’emergència a la Yassmina. Segons la versió per aquelles dates del consistori, l’edifici ocupat el seu dia sí disposava de suministrament d’aigua i el problema estava en entroncar el del pis en qüestió amb la zona comunitària. L’Ajuntament no li oferia cap ajuda per accedir a aquesta zona comunitària perquè, segons explicaven, es tractava ja d’un afer entre privats on l’administració no havia d’intervenir.

La polèmica va pujar de to a finals de juliol, quan el cas va arribar al Ple municipal després d'una pregunta sobre la qüestió de Guanyem Cerdanyola. L'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, va evitar pronunciar-se públicament sobre la situació de Yassmina, en un discurs molt crític amb l’actuació dels membres de la PAH: “No penso seguir el joc d’algunes plataformes que volen coaccionar l’acció d’un govern i que no representen a ningú”. Les paraules de Cordón van trobar una resposta cotundent en la plataforma, reiterant que ells defensaven el dret a un habitatge digne per a tothom, “no només a qui ens dona una papereta”.

 

“Han deixat les seves funcions”

Avui, tot i l’acord signat, la plataforma ha tornat a carregar contra el govern

municipal de Cerdanyola: “Hem hagut de fer una denúncia pública per aconseguir que l’Ajuntament acceptara les seves obligacions”. En la mateixa línia, la PAH ha lamentat que l’executiu local hagin “ningunejat, ignorat i menyspreat a la Yassmina”, afegint que els responsables municipals, per moments, “han desaparescut i deixat les seves funcions”. 

Pages