L’oposició de Cerdanyola reclama al PSC que destini els recursos econòmics i humans necessaris per desplegar el Pla Local d’Habitatge - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

L’oposició de Cerdanyola reclama al PSC que destini els recursos econòmics i humans necessaris per desplegar el Pla Local d’Habitatge

El Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola va aprovar ahir al vespre de forma inicial el Pla Local d’Habitatge amb el vot favorable de PSC, Junts per Cerdanyola, En Comú Podem i Ciutadans, i les abstencions d’ERC, Guanyem Cerdanyola i PP. Tots els grups es van felicitar per l’impuls d’aquesta eina, però des de l’oposició van demanar al govern del PSC que hi destini recursos humans i pressupostaris per tirar-lo endavant els propers anys.

El projecte del Pla Local d'Habitatge es va posar en marxa al 2018 amb el govern de Compromís per Cerdanyola i al 2019 es va adjudicar la seva redacció a l'empresa D'Aleph que al gener de 2020 presentava la seva diagnosi, que constata que hi ha desajustaments entre l'oferta i la demanda d'habitatge a Cerdanyola. La regidora d’Habitatge, la socialista Pepi Rivera, va destacar que el document esdevé un “full de ruta que permetrà avançar en una de les problemàtiques que més impacta en la societat actual”. 

Rivera va explicar que el Pla marca cinc grans objectius fins el 2025: satisfer les necessitats d’habitatges generades dins del context econòmic actual, tan general com específicament social; l’adequació de l’oferta assequible a les necessitats calculades en el document; l’optimització de la qualitat del parc i les seves condicions d’ús; el reforç dels recursos humans en matèria d’habitatge; i l’increment i rendibilitat social del sòl públic destinat a habitatge.

Per assolir aquests objectius, la regidora del PSC va detallar que el pla conté un seguit d’estratègies, entre les quals va citar “la generació de nous contingents d’habitatge especialment assequiblees; l’establiments de línies de detecció d’habitatges buits; l’establiment de línies d’inspecció, detenció i reallotjament de casos de sobreocupació; l’enfortiment de l’estructura de recursos destinats a l’habitatge; o l’exploració de possibilitats de continuar ampliant el patrimoni municipal del sòl i l’habitatge”.

Rivera, igualment, va remarcar el Pla conté 46 actuacions adreçades a assolir fites com “l’accés a l’habitatge assequible, el foment de la rehabilitació i millora del parc privat, la promoció i qualificació de l’habitatge protegit, l’ampliació del patrimoni municipal, la gestió i execució del sòl residencial i el seguiment i evaluación de la política i habitatge”.

Respecte al darrer punt, la regidora socialista va destacar la creació futura d’una taula d’habitatge, que “haurà de comptar amb el màxim de consens i participació”. Rivera, igualment, va remarcar la necessitat de “treballar amb la resta d’administracions” per tal que el pla sigui executat en la seva totalitat.

 

Prioritats i dotació

Des dels grups de l’oposició es van felicitar per l’aprovació inicial del Pla, però van demanar al govern que a partir d’ara fixi clarament les prioritats en matèria d’actuacions i que hi destini els recusos necessaris, tant econòmics com de personal, per executar totes les actuacions previstes. Així, el regidor del PP Manuel Buenaño, va recordar que el pressupost municipal de 2021 només contempla una partida de 200.000 euros per aquesta qüestió i, en aquest sentit, va instar l’executiu de Carlos Cordón a incrementar la dotació quan el pla s’aprovi defintivament “si de veritat s’acaben creient aquestes polítiques d’habitatge”.

Entre d’altres aspectes, Buenaño va lamentar la “manca d’aposta” del govern local per a la promoció d’habitatge social -destacant que l’Ajuntament disposa del patrimoni suficient per realitzar accions en aquest terreny- o per a la concessió d’ajudes destinades a la rehabilitació del parc privat. El regidor popular, que va anunciar la presentació d’esmenes, va definir el contingut del Pla com a “molta literatura”, però va lamentar que no reculli mesures concretes d’execució.

Per la seva banda, el regidor de Junts per Cerdanyola Joan Sánchez va defensar que el Pla realitza una “bona diagnosi” de la problemàtica de l’habitatge a la ciutat, però va instar també el govern del PSC a definir clarament quines són les prioritats a partir d’ara: “S’han previst moltes accions i, sent realistes, tot no podrà ser. Caldria veure per on es vol concretar”.

Sánchez va explicar que la ciutat té un seguit d’urgències en matèria d’habitatge, entre les quals va citar la rehabilitació i accessibilitat d’edificis, “la feina pendent” de detecció de pisos buits “per fer-los aflorar al mercat o la construcció d’habitatge dotacional. El regidor de Junt, però, va remarcar que “la gran assignatura pendent” passa per reforçar els recursos humans que l’Ajuntament destina a l’oficina local d’habitatge i, de fet, es va mostrar convençut que “no farem res” si no s’incrementa el personal d’aquest servei: “Tenim un gran Pla, però no tenim l’equip per tirar-ho endavant”.

Des d’En Comú Podem. Isaac Martínez es va felicitar per l’aprovació inicial del Pla, destacant que ara “calen polítiques valentes que no se sotmetin a les voluntats de grups d’inversió, bancs i d’especuladors que veuen en aquest dret fonamental una manera ràpida de fer diners”.

Per Martínez, el document aprovat presenta “una fotografía força acurada del que passa a la ciutat” en matèria d’habitatge i que, per tant, és “un punt de partida que ens marca el camí a seguir”. Això sí, seguint la tònica de la resta de grups, el regidor d’ECP va dir que “segurament no n’hi haurà prou amb això” i que ara la fita del govern és dotar pressupostàriament el Pla i definir detalladament les inversions: “Ja tenim un bon pla tècnic. Ara cal el pla política per posar-lo en marxa”.

Des de Guanyem Cerdanyola, la regidora Vera Sánchez va insistir en la idea que ja havia fet pública la seva formació abans del plenari, demanant més ambició del govern del PSC a l’horar de tirar endavant el Pla. Així, Guanyem considera que el PLH presenta mancances pel que fa a l’actualització del cens de pisos buits i les sancions a les entitats bancàries propietàries. Sánchez, a més, va apostar per la necessitat d’impulsar més el tempteig i retracte; i augmentar el parc d’habitatges amb convenis amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC).

La regidora de Guanyem, a més, va mostrar la preocupació del seu grup pel fet que el document aprovat inclou “un discurs de criminalització de les persones que es veuen afectades per la precarització en habitatge”.

Des de Cs, Sonia Rodríguez va mostrar la satisfacció del seu grup per l’aprovació d’una iniciativa que té el seu origen en una moció presentada per la formació taronja l’any 2018. Rodríguez va considerar el Pla “un bon punt d’inici”, però també va insistir en la idea de demanar al govern que d’ara en endavant hi destini els recursos necessaris per tal que les actuacions que es concretin es puguin executar. En aquesta línia, la regidora taronja va demanar també a l’executiu local una calendarització de les actuacions, així com la posada en marxa el més aviat possible de la taula d’habitatge.

Per últim, el regidor d’ERC Albert Turon també va felicitar-se per l’aprovació d’un Pla que, això sí, “arriba tard i és millorable”, anunciant que el seu grup presentarà les esmenes corresponents. Així, Turon va destacar que el document parla d’un potencial de creació de 5.683 habitatges fins el 2025, el 95% dels quals estarien al Centre Direccional: “Defineix el problema que tenim per a fer front a les necessitats immediates”. Segons el regidor dels republicans, “necessitem altres polítiques que no siguin delegar en la iniciativa privada o el Incasòl”. 

Com la resta de formacions a l’oposició, Turon va instar el PSC a “especificar les accions concretes” que es duran a terme, així com a “posar els recursos econòmics i de personal necessaris” per tal que el PLH no esdevingui “un brindis al sol”.

Pages