Ripollet demana a Educació un institut escola al barri de Tiana - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

Ripollet demana a Educació un institut escola al barri de Tiana

El Ple de l’Ajuntament de Ripollet va aprovar dijous passat per unanimitat una moció per reclamar al Departament d’Educació l’estudi i incorporación de l’escola Tiana de la Riba com a institut escola en la planificació educativa de la ciutat. La voluntat municipal, consensuada amb el propi centre, és instar la Generalitat a estudiar aquesta possibilitat per tal de fer-la efectiva el curs 2023-2024.

La moció, a més, recull el compromís per part de l’Ajuntament de Ripollet de  començar a estudiar el terreny adjacent a l’escola per tal d’explorar les possibilitats arquitectòniques i fer possible els espais necessaris per un futur institut escola, així com nous emplaçament que “reforcin l’educació a temps complet i el desenvolupament comunitari a través dels agents del barri”.

L’institut escola reuneix totes les etapes educatives dels 3 als 16 anys. Integrar la primària i secundària en un sol centre es considera un model d'èxit perquè redueix l'absentisme i consolida la convivència. Pel que fa als alumnes, la continuïtat del model institut escola afavoreix la transició entre la primària i la secundària. Permet un millor seguiment de l'evolució educativa dels alumnes i ajustar-lo al seu grau de maduresa, així com la interacció entre infants i adolescents per una millor relació i enriquiment personal i de convivència.

 

Una petició que ve de lluny

El regidor d’Educació, Oriol Mor, va recordar que la moció aprovada al plenari de Ripollet neix de la voluntat del mateix Consell Escolar del Tiana de la Riba que el maig de 2019 va donar llum verda per unanimitat a realitzar els tràmits per fer les passes necessàries per ser institut escola d’una línia, a partir de la demanda inicial de les famílies i el debat del claustre. Un debat que el novembre de l’any passat es va fer extensible als portaveus del Ple de Ripollet. “Aquesta demanda sorgeix des del propi projecte educatiu i l’exploració de la seva continuïtat amb l’objectiu de sumar al divers i ric projecte educatiu de ciutat, però també per afrontar els nous reptes educatius, urbanístics i demogràfics del territori amb una mirada a llarg termini”, va remarcar Mor.

En aquesta línia, el regidor d’Educació va destacar que la situació geogràfica dins del barri Can Tiana-Pont Vell, fronterer amb Cerdanyola, el riu Ripoll i l’autopista C-58, fa que els desplaçaments siguin més habituals cap a Cerdanyola que cap a Ripollet: “La destacada situació geogràfica fa que un nombre important d’alumnes optin per fer l’educació secundària obligatòria en centres diferents (fins a 7 alguna vegada)”. Això, sumat a la manca d’equipaments del barri, fa que “l’arrelament i el desenvolupament personal i social en el territori sigui dificultós”.

Mor va recordar que l’escola ha apostat i té un compromís educatiu 360, en l’educació a temps complet: “Creant sinergies amb els agents educatius, de lleure o veïnals del barri s’ha intentat donar resposta a les demandes i necessitats dels infants i famílies per tal de millorar els aprenentatges des de la personalització dels aprenentatges i la reducció de desigualtats educatives”. En la mateixa línia, el regidor de Decidim va remarcar que la globalització dels aprenentatges a través de propostes didàctiques creades per l’escola i que impulsa l'interès de l’alumnat “ha ajudat a la millora del barri i dels veïns i de les veïnes”.

Pages