En canvi, el màxim òrgan de govern de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va instar el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya a elaborar un índex de referència de preus de lloguer dels habitatges en vuit municipis de la metròpolis de Barcelona per tal de desencallar l'aprovació definitiva d'àrees d'habitatge tens a Castellbisbal, el Papiol, Torrelles de Llobregat, Cervelló, Corbera de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló i Tiana.
En aquestes localitats, la Generalitat de Catalunya encara no ha fet constar l'índex de referència de preus de lloguer dels habitatges d'acord amb la resolució TES/2318/2020. La manca d’aquest índex va donar peu a dues al·legacions que afecten els municipis esmentats i impedeixen que l’AMB pugui aprovar definitivament les respectives àrees d'habitatge tens fins que la Generalitat no elabori l'índex degudament.
Àrea d'habitatge tens: llei, regulació i mesures
La declaració d'una àrea d'habitatge tens deriva de la Llei 11/2020 aprovada pel Parlament de Catalunya el 18 de setembre, que estableix una sèrie de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes de lloguer d'habitatge.
L'objectiu d'aquesta Llei és regular la contenció i moderació de rendes en aquests contractes de lloguer per evitar l'increment de preu dels pisos i desinflar els preus abusius que han de pagar els inquilins. La llei determina que els propietaris d'habitatges facin pagar com a renda de lloguer el preu determinat per l'índex de referència de preus de lloguer. En cas que el propietari no ho compleixi, el règim sancionador vehiculat a través de la Llei 18/2007 pot arribar a imposar multes de fins a 90.000 euros.
Aquesta declaració regula 4 aspectes concrets: àmbit, durada, reducció de l'índex de referència dels preus de lloguer i la possibilitat d'excloure els habitatges de més de 150 m2.
La declaració d'habitatge tens és possile si es compleix una d'aquestes tres condicions: que l'àrea en qüestió experimenti un creixement sostingut superior al de la mitjana de tot Catalunya, que el preu del lloguer superi el 30 % dels ingressos habituals de les llars o de la renda mitjana de les persones menors de 35 anys o que el preu de l'habitatge hagi crescut 3 punts per sobre de l'IPC en els últims 5 anys.
L'AMB té la competència d'aprovar la declaració d’habitatge tens als 35 municipis metropolitans que deriva de l'article 3 de la Llei 11/2020. Aquest article diu que el procediment per a la declaració d'àrees amb mercat d'habitatge tens correspon a la Generalitat de Catalunya, que ho declara per a la resta de municipis del territori català. A banda, l’Ajuntament de Barcelona té la potestat de fer la declaració al seu municipi.