Cerdanyola i una seixantena d’administracions locals es comprometen a fer front comú per a la millora de la qualitat de l’aire - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

Cerdanyola i una seixantena d’administracions locals es comprometen a fer front comú per a la millora de la qualitat de l’aire

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, va participar divendres passat al segon Congrés per la Qualitat de l’Aire que, durant dos dies, es va celebrar a Sabadell amb més de 450 inscrits i on es van debatre les mesures urgents de gestió d’emissions urbanes i rurals i els plans de mobilitat. La cimera va finalitzar amb l’aprovació de la ‘Declaració per un acord social i polític per la Millora de la Qualitat de l’Aire’, a la qual s’ha adherit l’Ajuntament de Cerdanyola i una seixantena d’administracions locals.

Els ens signants de l’acord es comprometen a treballar conjuntament amb la Generalitat de Catalunya un gran acord polític i social per la millora de la qualitat de l’aire, amb participació rellevant del món local. També es comprometen a adoptar mesures fermes per millorar la qualitat de l’aire i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle als pobles i ciutats, més enllà de les competències atribuïdes i impulsar accions concretes i urgents. “La unitat de les diferents administracions del territori ens ha d’ajudar en el compliment d’un gran objectiu comú: millorar l’aire que respirem a les nostres ciutats”, destaca Cordón.

A banda de l’Ajuntament de Cerdanyola, una de les administracions adherides a la declaració aprovada a Sabadell és el Consell Comarcal. De fet, el Vallès Occidental va aprovar el gener d’enguany el Pla d’Acció Supramunicipal per a la millora de la qualitat de l’aire, gestat en el primer Congrés de Qualitat de l’Aire celebrat l’octubre de 2019. Va ser així la primera comarca en disposar d’un pla d’aquestes característiques, amb implicació de tots els seus municipis. No només dels municipis que generen contaminació, sinó també els que la reben i la pateixen.

Durant la seva intervenció a la cimera de Sabadell la setmana passada, el president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, va destacar “el repte de treballar conjuntament cap a una mateixa direcció ja que el que fem a un poble, té conseqüències al poble de costat i de més enllà”. El president comarcal també va reivindicar “el paper dels ens locals en la consecució dels objectius i en l’execució de les mesures” per la millora de la qualitat de l’aire. “Totes les mesures dels plans impliquen i exigeixen als ajuntaments. I nosaltres les assumim. Però ho fem amb una petició. No ho podem fer sols. Ens hem de dotar d’un marc de governança que permeti una coordinació real. On els ajuntaments tinguem veu i vot. I on puguem consensuar les mesures que, malauradament, hem d’aplicar per reduir la contaminació”, va afegir Giménez.


Ripollet no descarta adherir-se

A diferència de l’alcalde de Cerdanyola, el batlle de Ripollet, José María Osuna, no va participar a la cimera celebrada divendres passat a Sabadell. Fonts de l’Ajuntament de Ripollet expliquen que, si bé hores d’ara no estan adherits a la declaració aprovada, l’àrea municipal de Protecció del Medi ha participat en algunes reunions tècniques sobre aquest tema i no es descarta donar suport a les mesures consensuades en un futur.

Pages