Biscari ha fet referència a la crisi econòmica derivada de la pandèmia i com aquest context obliga a repensar el model productiu i econòmic del país: “El fet que la ciència i la innovació siguin vitals per resoldre els reptes als què s’enfronta la nostra societat és ara encara més evident. Salut, canvi climàtic, producció d’energia sostenible… És el moment de fer una aposta segura i ferma per promoure aquests sectors, ajudant encara més a les empreses i a l’economia”.
El Sincrotró ALBA, la major infraestructura científica construïda a Espanya, està en operació des de 2012. A dia d’avui han passat per les instal·lacions de Cerdanyola més de 6.000 persones usuàries i s’han realitzat més de 2.500 experiments en l’última dècada ajudant a analitzar la matèria a nivell atòmic i molecular. Amb els instruments únics dels que disposa, ajuden a la investigació pública i privada a trobar respostes en una infinitat d’àmbits científics: biomedicina, ciència de materials, medi ambient, etc. ALBA és l’instrument de la nanociència i la nanotecnologia.
Per afrontar aquests reptes, la directora del Sincrotró afirma que “a ALBA seguim obrint noves línies experimentals i construint el nostre futur: convertir ALBA en ALBA II. Es tracta d’un procés de renovació d’alguns dels components de la instal·lació que permetran convertir-la en una font de llum de sincrotró de 4a generación”. D’aquesta manera, s’incrementaran substancialment les capacitats a través d’un augment significatiu de la brillantor del feix de fotons i del seu grau de coherència. Això permetrà anar un pas més enllà per comprendre fenòmens complexos com els processos d’infecció dels virus, la recerca de nous fàrmacs, vacunes o tractaments. També serà molt útil en la recerca d’una agricultura sostenible i la preservació de l’entorn. I donarà suport al desenvolupament de nous materials per a l’emmagatzematge, conversió i transport d’energia. Sense oblidar les múltiples aplicacions en el camp del patrimoni cultural.
El pas a ALBA II és ja una realitat: s’ha concedit el primer finançament oficial, una contribució de 7’5 milions d’euros, procedents dels fons de Next Generation Europe (NGE), per dur a terme el prototipatge de les noves tecnologies de l’accelerador i un laboratori de posicionament nanomètric. “Però l’objectiu és anar més enllà i contribuir a un impacte decisiu del nostre entorn”, explica Caterina Biscari. A més de la construcció d’ALBA II, que planeja ampliar els seus terrenys amb la construcció de fins a tres línies experimentals extra llargues, “el Sincrotró ALBA és una peça fonamental per a la posada en marxa d’ASTIP (ALBA Science, Technology and Innovation Park)”.
ASTIP es proposa com un pol interdisciplinari on la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació industrial es fusionen per crear una economia competitiva, eficient en l’ús de recursos i resilient, centrada en l’energia verda, la transició digital i la salut. ASTIP és una de les propostes per optar als fons NGE, preseleccionat per la Generalitat de Catalunya com a projecte de renovació i desenvolupament.
ASTIP es desenvolupa al voltant de tres pilars, tots ells potenciats per ALBA II i pels usuaris del nou sincrotró: COMTEC (Complex Material and Technology Center) centrat en el desenvolupament de materials complexos per a les energies verdes i la transició digital, dues prioritats dins del Pacte Verd Europeu; AMBIC (Advanced Multiscale Bio Imaging Center) plataforma d’investigació i serveis per proporcionar respostes efectives a temes de salut, al desenvolupament de fàrmacs i vacunes, a la biologia del desenvolupament; i finalment SYNDUSTRY (Synchrotron light-based R & D towards new industrial applications), un centre d’innovació que reforçarà la connexió de la R + D basada en la llum de sincrotró amb el sector industrial.
L’integren institucions líders en els seus camps, com l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB), sota el paraigua de la Universitat Autònoma de Barcelona, del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i la participació del centre tecnològic EURECAT i les seves empreses col·laboradores. I compten amb el suport del Parc de l’Alba i l’Ajuntament de Cerdanyola.
ALBA II i ASTIP són motors crucials de l’economia local, regional i nacional, que suposarà la creació de centenars de llocs de treball altament qualificats. Un pol d’atracció de talent i generació d’oportunitats que permetran donar un impuls a Cerdanyola i a l’àrea de la B30.