L’ens -impulsat l’any 2008 quan l’alcalde de Cerdanyola era l’actual delegat de la Generalitat a Barcelona, Antoni Morral (a la imatge principal)- tenia la voluntat d’integrar altres institucions i organismes, així com el màxim d’agents econòmics de la comarca. Aquest objectiu, però, mai es va assolir i en aquests tretze anys no s’ha iniciat pràcticament cap activitat, més enllà d’un projecte de senyalística que es va realitzar a través de contractació externa dels àmbits d’activitat econòmica. A principis de 2020, ja amb el PSC al govern de Cerdanyola, els tres ajuntaments van intentar donar un nou impuls al CIT (imatge) unint esforços per crear les condicions necessàries per atraure indústria i talent tecnològic als municipis, però l’arribada de la pandèmia de la Covid-19 va acabar d’esgarrar una possible revifada del projecte.
El Consorci no disposava d’una estructura pròpia, fet que ha impedit el desenvolupament dels programes fixats en els seus estatuts. Tampoc s’havien fixat temporalitat pels objectius d’una manera clara i concisa.
Com a mínim des del 2016, el consorci ha estat inactiu i no ha aconseguit consolidar cap línia de treball malgrat els intents a inicis de mandat de revifar el Consorci per les parts interessades. Finalment, no s’ha aconseguit reempendre la seva minsa activitat inicial i, tot plegat, ha dificultat la seva continuïtat.
En els darrers mesos, els tres Plenaris municipals van optar per la seva separació voluntària, pas previ per a la reunió de la setmana passada i la concreció de la finalització del trajecte del Consorci, que haurà de ratificar de nou la seva dissolució definitiva.
Abans de finalitzar l’any, aquesta decisió haurà passat pels plenaris municipals de Sant Cugat, Cerdanyola i Rubí i, posteriorment, a l’espera del període d’exposició pública, es notificarà i s’oficialitzarà la seva dissolució. Els actius passaran a parts iguals als tres ajuntaments i suposarà un ingrés de més de 100.000 euros per a cada consistori.