Des del març de 2017, l’ens provincial ofereix aquest programa als ens locals, a través d’una actuació transversal que impulsen els àmbits de Benestar Social, Medi Ambient i Habitatge, en la lluita contra la pobresa energètica de les persones vulnerables, amb la dotació d’elements de suport tècnic per pal·liar els seus efectes i cercar l’eficiència energètica de la seva llar, així com aportar elements de diagnòstic social relacionats amb els impactes de la vulnerabilitat energètica.
Es tracta de reduir els costos dels subministraments d’energia, mitjançant l’assessorament tarifari d’ajustament de contractes a les necessitats reals de les llars i millorar l’eficiència energètica de l’habitatge amb l’estudi energètic (mesurament de consums reals de la llar, conèixer les necessitats i determinar les actuacions més pertinents de possibles solucions).
Tal i com ha comentat avui la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret, “aquest és un programa estratègic en clau de garantir una vida digna i és un dels suports que oferim als serveis socials bàsics dels municipis de la província de Barcelona perquè puguin atendre a les persones i famílies en situació de pobresa energètica. I perquè ho puguin fer de forma més preventiva i efectiva”.
Poden participar en el programa tots els ajuntaments, consells comarcals i mancomunitats, de l’àmbit de la província de Barcelona que ho demanin a la Diputació en el Catàleg de serveis i, a través dels Serveis socials municipals, s'informa sobre les prestacions del programa i les condicions d'accés, a més de seleccionar les persones beneficiàries.
Les auditories es fan preferentment en les llars que hagin rebut ajudes d’urgència social per fer front al pagament de subministraments bàsics en el darrer any, que es trobin en situació de tall o avís de tall dels subministraments bàsics, amb factures d’aigua, electricitat i gas elevades, o desajust entre el que diuen que consumeixen i les factures que paguen; i sempre tenint en compte les necessitats personals: infants, gent gran, persones amb malalties cròniques, víctimes de violència de gènere, persones amb discapacitat, etc.
Des del 2017, la Diputació de Barcelona ha dut a terme tres edicions anuals del programa i el passat mes de setembre va començar la quarta edició. L’import total destinat en les quatre edicions és d’1.971.481,54 euros, dels quals l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social n’aporta el 60%, l’Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals el 20% i l’Àrea d´Acció Climàtica el 20% restant.
La primera edició va ser la convocatòria del període 2017-2018, corresponent a les demandes del Catàleg de Serveis 2016 de la Diputació de Barcelona, amb 1.393 auditories a 182 municipis i amb un pressupost de 512.000 euros. El programa va beneficiar aleshores 16 llars de Cerdanyola i 4 de Ripollet.
La segona edició, durant el període 2018-2019, corresponent a les demandes del Catàleg de Serveis 2017 i 2018 de la Diputació de Barcelona. Es van executar 1.400 auditories energètiques, amb un impacte de 4.459 beneficiaris a 176 municipis. El pressupost va ser el mateix que el del programa anterior, ja que es tractava d’una pròrroga. Cerdanyola també es va beneficiar de la iniciativa de la Diputació, ja que una vintena d’habitatges en situació de vulnerabilitat van veure reduïdes les factures dels subministraments bàsics. Ripollet, en canvi, no va ser beneficiària en aquesta ocasió.
Tampoc ho va ser en la tercera convocatòria, corresponent a les demandes del Catàleg de Serveis 2019 i 2020 -i que va començar el novembre de 2020 degut a la pandèmia. En total, es van fer 1.260 auditories en 130 municipis destinataris i amb un pressupost de 473.740,77 euros. Cerdanyola, com la seva ciutat veïna, tampoc es va veure beneficiada en aquesta ocasió.
Actualment, s’ha iniciat la quarta edició de la convocatòria d’auditories a 1 de setembre de 2021 i fins al 30 de juny de 2022, amb les demandes del Catàleg de Serveis 2021. En total, es preveuen realitzar 1.317 auditories en 125 municipis, amb un pressupost igual al de la convocatòria anterior, ja que és una prorroga d’aquesta. Cerdanyola i Ripollet en aquesta ocasió sí es veuran beneficiades per l’actuació de la Diputació, amb 25 i 17 llars, respectivament.
En global, les tres intervencions realitzades fins ara han beneficiat 4.100 famílies de la província, a les quals s’hi hauran d’afegir les 1.317 previstes per l’edició actual, arribant a 5.417 famílies beneficiàries del programa. L’impacte en la població serà de 16.251 persones que s’hauran beneficiat en les quatre edicions. El programa ha aconseguit reduir un 19% el consum de llum, gas i agua en les factures, el que representa un estalvi econòmic anual de mitjana potencial per família de 240 euros.
Dades sobre les intervencions als habitatges
En les tres edicions dutes a terme fins ara, s’han instal·lat gratuïtament més de 17.000 elements d’eficiència energètica per optimitzar la il·luminació, controlar i gestionar millor l’energia, millorar l’aïllament de portes i finestres i estalviar aigua: S’han posat 6.833 bombetes LED de 5W i 2.330 de 12W en l’àmbit de la il·luminació. 2.747 elements de control i gestió (regletes, programadors per gestionar encesa i apagada de dispositius elèctrics, termòmetres/higròmetres). 1.659 elements d’aïllament (rivets i birrets, làmines per a finestres). 2.567 elements d’estalvi d’aigua (airejadors per aixetes, reductors de cabal per a dutxes, reductors de volum d’aigua per cisternes del vàter). 1.471 d’altres elements com: termòmetres de sorra, làmpades LED, termòmetres per a nevera, etc.
També s’han realitzat 2.462 actuacions per optimitzar els contractes de subministraments. En els contractes d’electricitat, s’han dut a terme 1.496 actuacions d’optimització, entre les quals: S’han tramitat 546 peticions de Bo social, S’han gestionat 154 canvis d’empresa comercialitzadora, s’han fet 479 canvis de tarifa, 296 canvis de potència instal·lada i 419 altres gestions (canvi de titular, disc horari i serveis extres, etc.). En els contractes d’aigua, s’han dut a terme 389 actuacions d’optimització. S’han tramitat 293 peticions de cànon social de l’aigua. I pel que fa als contractes de gas, s’han dut a terme 577 actuacions d’optimització.
L’avaluació de l’impacte del Programa es va executar sobre les auditories realitzades en la segona edició. Amb una mostra de 100 de les 1.400 llars que van participar en l’edició 2018-2019 es va fer una visita per comprovar tant la satisfacció amb el programa, si les famílies seguien mantenint hàbits d’eficiència energètica, com si les factures s’havien reduït a conseqüència del canvi d’hàbits i de les tramitacions efectuades com ara la baixada de potència o el Bo Social.
Així, es va comprovar que el programa 2018-2019 va rebaixar un 22% les factures de subministraments bàsics (llum, aigua i gas) de les famílies vulnerables. Aquest estalvi suposa una reducció d’emissions de CO2 de 1.048 tones anuals. L’estalvi mitjà al 2018-2019 va ser del 28,49% amb relació a les factures del consum d’electricitat, que representen 225 euros anuals per llar. De mitjana, la despesa passa de 815 euros a 590 euros.
També es comprova una millora de l’eficiència energètica, amb un estalvi mitjà de fins gairebé 882,4 kWh anuals en el conjunt de les llars. L’estalvi mitjà va ser de fins a 1,7 kWh diaris per llar i la reducció d’emissions de CO2 de 0,22 tones anuals. L’estalvi econòmic mitjà va ser de fins al 18% en les factures en el consum d’aigua, 59 euros anuals per llar; passant a pagar, de mitjana, de 255 a 196 euros anuals. I pel que fa a l’estalvi econòmic mitjà en consum de gas va ser de fins al 34%, el que representa uns 140 euros anuals per llar, passant, de mitjana, de 318 a 178 euros anuals.
Foto: Òscar Ferrer/Diputació de Barcelona